x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena crimei: Vitrina de curiozităţi

Scena crimei: Vitrina de curiozităţi

de George Arion    |    14 Sep 2012   •   21:00

Un fost muzeograf (Douglas Preston) si un fost redactor de carte (Lincoln Child) si-au unit fortele si au creat un personaj interesant, agentul special Pendergast, pe care l-au propus ca protagonist in mai multe romane, cu mare succes la public.


In "Vitrina de curiozitati', al treilea volum din aceasta serie, angajatul FBI are o misiune mai dificila ca oricand: aceea de a afla cine a ucis 36 de oameni ale caror schelete au fost descoperite cu prilejul unor excavatii in centrul Manhattanului. Primarul si seful politiei se pregatesc de campania electorala si nu acorda importanta unor crime comise cu mai bine de un secol in urma. Dar alte omoruri au loc la New York in zilele noastre, cu acelasi "modus operandi', si opinia publica este informata despre existenta unor crime la indigo.

Dar Pendergast, Nora Kelly – cercetatoare la Muzeul National de Istorie Naturala, William Smithback Jr., reporter la New York Times si politistul Patrick Murphy O’Shaugnessy au o alta parere. Ei cred ca solutia noilor crime se afla in cele vechi. De aceea, consulta acte si carti din arhive si biblioteci, colinda prin cladiri vechi cu incaperi secrete, cu pereti falsi si podele prevazute cu trape, studiaza relicve din laboratoare uitate, strabat tuneluri ignorate de edilii actuali ai metropolei, viziteaza subsoluri amenajate ca sali de operatie, cu un instrumentar demodat. Un decor potrivit pentru o actiune care sa puna la lucru adrenalina. Au parte de urmariri, incaierari, sunt raniti, politistul pierzandu-si chiar viata in chinuri cumplite. Dar, pana la urma, ucigasul din trecut este demascat, iar cel din zilele noastre cade intr-o capcana iscusit intinsa.

Autorii descriu cu voluptate colectii de arme si vesminte din mai multe epoci, tablouri semnate de catre artisti de demult, mobile scumpe cu ascunzatori secrete, exponate din "vitrinele de curiozitati' – precursoarele muzeelor de istorie naturala din vremea noastra – unde se adunau fosile, oase, capete micsorate, pasari impaiate, mumii.

In cartea lui Preston&Child, trecutul apare ca o succesiune de evenimente greu de descifrat si cu embleme a caror semnificatie a fost uitata.

Cercetarile celor patru investigatori cu profesii diferite dezvaluie existenta, in secolul XIX, a unui savant preocupat de taina nemuririi. Pentru a obtine elixirul necesar vietii vesnice, el nu ezita sa ucida, prelevand de la cei morti substantele necesare crearii preparatului sau. Evident, pe nesimtite, pasim pe taramul fantasticului. Dar nu pentru multa vreme. Fiindca suntem readusi urgent la realitate si confruntati cu un criminal din timpul nostru, pe cat de odios, pe atat de greu de banuit, dornic sa continue cercetarile inaintasului sau, in propriul sau interes.

Chiar daca are multe derapaje de la verosimil, acest thriller se citeste cu placere. E bine scris, intesat cu informatii oferite intr-un stil agreabil, are mult suspans.

Iar Pendergast este un erou extraordinar de bine realizat. Cult, inteligent, manierat, imbracat mereu la patru ace, abil, misterios, el contrazice imaginea obisnuita a unui agent FBI care traieste doar din remuneratia de la buget. De pilda, cati dintre angajatii faimosului Birou isi permit sa circule, ca protagonistul lui Preston&Child, intr-un Rolls-Royce?

_________________________
"Cand se apropie, Nora vazu o rana infioratoare. O taietura adanca si rosie, lunga de aproape jumatate de metru. Mai multe retractoare de metal fusesera montate in rana, departandu-i marginile. Vedea coloana vertebrala expusa, alba-cenusie in mijlocul rosului aprins.'

×