x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scrisori de dragoste pentru Europa, semnate de Doina Levintza, Dan Coma și Mihai Țopescu

Scrisori de dragoste pentru Europa, semnate de Doina Levintza, Dan Coma și Mihai Țopescu

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Iul 2019   •   09:36
Scrisori de dragoste pentru Europa, semnate de Doina Levintza, Dan Coma și Mihai Țopescu

Vernisajul expozițiilor de artă contemporană Love Letters for Europe. Signed Romania, organizat de Institutul Cultural Român, a avut loc pe 18 iulie 2019, în fabulosul decor al Castelului Beloeil, Belgia. Evenimentul a reprezentat avanpremiera participării României ca țară invitată la Festivalul de Arte EUROPALIA 2019 și constituie un bun prilej de a cunoaște valorile culturale actuale ale țării noastre.

Desfășurată sub auspiciile nobilei familii belgiene de Ligne, în prezența Altețelor lor Prințul Michel de Ligne și Prințesa Eleanor de Ligne, manifestarea culturală a cuprins vernisajul expoziției “Love Letters for Europe. Signed Romania” a artiștilor Mihai Țopescu, Doina Levintza și Dan Coma, fiind admirată de diplomați români și străini, reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor muzeale din Bruxelles, ai Wallonie Bruxelles International, ai EUNIC, artiști români, precum și reprezentanți ai presei locale.

Prima expoziție vernisată a fost cea semnată Mihai Țopescu și a fost admirată de participanți de la balconul terasei Castelului Beloeil. Pe scena amenajată în fața lacului de pe domeniul familiei de Ligne au vorbit președintele interimar al ICR, Mirel Taloș, managerul general al EUROPALIA International, Koen Clement, și Alteța Sa Prințul Michel de Ligne, cel care i-a invitat pe cei prezenți să viziteze expoziția Doina Levintza & Dan Coma din interiorul castelului.

Directorul ICR Bruxelles, Carmen Ducaru, prezentă la eveniment, susține că reacțiile vizitatorilor au fost extraordinare, tuturor plăcându-le ideea expoziției, locul, sincronizarea cromatică a exponatelor cu încăperile maiestuoase ale Castelului Beloeil. O apreciere deosebită a venit din partea Alteței Sale Prințesa Anne, sora cea mare a A. S. Prințul Michel de Ligne, care are o prietenie veche cu Doina Levintza și Dan Coma.

Doina Levintza, unul dintre cei mai prolifici și mai apreciați scenografi de teatru, televiziune și film din România, prezintă o expoziție de costume în spațiile Castelului Beloeil. Această expoziție, desfășurată în incinta castelului, redă armonia dintre modă și teatru, alături de accesoriile de marochinărie ale artistului Dan Coma, unul dintre cei mai cunoscuți creatori de gen din România.

În grădinile feerice ale castelului sunt expuse lucrările sculptorului Mihai Ţopescu, într-o largă perspectivă spaţială ce dă publicului posibilitatea să realizeze conexiunile dintre diversele zone de interes ale evenimentului. Artistul propune proiectul Manifest, constând într-o instalație outdoor, configurată in situ, în grădina castelului, un protest faţă de defrișările ilegale, suprapunând peste pădurea naturală, una ideală, a Paradisului, precum o intitulează.

Avanpremiera prezenței României la Festivalul EUROPALIA, organizată la Castelul Beloeil, cu sprijinul partenerilor belgieni, constituie o ocazie unică pentru creionarea unui proiect complex, integrator, prin care Institutul Cultural Român dorește să arate publicului larg o Românie creativă, originală. De asemenea, scopul expozițiilor este de a evidenţia valorile noastre culturale şi spirituale, apelând la creațiile artiștilor de renume, respectaţi şi apreciaţi pentru arta lor. Mai mult decât atât, prezenţa artiştilor români într-o locaţie unică a Belgiei este un privilegiu pentru iniţierea unor demersuri de diplomaţie publică şi culturală şi va anunţa, pe toată perioada desfăşurării sale, programul oficial al ediţiei EUROPALIA România 2019.

„Institutul Cultural Român are onoarea să organizeze avanpremiera Festivalului EUROPALIA în Belgia cu o expoziție a artiștilor Doina Levintza, Dan Coma și Mihai Țopescu, ce are un nivel artistic demn de orice mare muzeu din lume. Această expoziție este un mod prin care ICR, în numele României, celebrează acești mari artiști. Prin lucrările expuse în acest chateau, turiști din toată lumea vor vedea creativitatea românească în una din expresiile sale”, a scris președintele interimar al ICR, Mirel Taloș, în cartea de onoare a Castelului Beloeil.

Unul dintre cele mai frumoase castele, Château de Beloeil, supranumit „Versailles-ul belgian“, este un domeniu fabulos cu o istorie de peste opt secole, aparținând familiei princiare de Ligne. Domeniul, situat în apropiere de orașele Lilles și Valenciennes din Franța și Tournai și Mons din Belgia, este deschis publicului larg, în perioada aprilie – octombrie, conform unor programe de vizitare croite pentru festivaluri, expoziții, evenimente, grupuri organizate.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 19 iulie – 28 septembrie 2019. 

 

×