x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Stephen King / “Oraşul bântuit”

Stephen King / “Oraşul bântuit”

de Sebastian S. Eduard    |    14 Feb 2013   •   09:24
 Stephen King / “Oraşul bântuit”

O carte cu greutate – la propriu şi la figurat - îşi face intrarea în colecţia de hardcover-uri inspirate din opera lui Stephen King. După volume precum “Shining”, “Cimitirul animalelor”, “JFK” sau “Carrie” – pentru a enumera numai câteva dintre ultimele titluri apărute hardcover în seria de autor – este rândul volumului “Oraşul bântuit”.
Apărut în 1986, romanul a primit în 1987 British Fantasy Award şi a fost nominalizat la Locus şi World Fantasy Award; a fost ecranizat patru ani mai târziu şi s-a bucurat de succes.

Pennywise, clovnul în costum viu-colorat, ademeneşte tinerii trecători cu baloane, castane coapte şi covrigei, cu miros de copilărie şi cu minunate promisiuni. Dar când îşi scoate costumul, se transformă în păianjen. Sau în mumie... Respiraţia-i este otrăvită, orbitele-i sunt hăuri, iar mâncarea sa preferată este tocana de copii. Singura armă care îl poate doborî este prietenia. Personajele sunt vecinii dumneavoastră, oameni obişnuiţi aidoma dumneavoastră. Iar cartea trebuie să fie citită într-o încăpere bine luminată.

____________________________
“În Oraşul bântuit lumea copiilor se prelungeşte într-un imperiu al spaimei, în care puţini vor avea norocul să supravieţuiască înfruntării, căci răul absolut, «împăratul luminilor moarte», oroarea fără nume nu poate fi învinsă decât de iubire şi prietenie. Un roman înspăimântător, desigur, o altă dimensiune a spaimei, dar şi o poveste magnifică despre prietenie. King a scris o capodoperă.”
People Magazine
____________________________

Semnale editoriale
Omul invizibil ■ All.
Exmatriculat dintr-un prestigios colegiu din Sudul Statelor Unite, un tânăr afro-american dornic de afirmare se vede nevoit să renunţe la ambiţiile sale academice şi să îşi caute de lucru în Nord, în New York. Harlem-ul anilor ’30 se dovedeşte însă un mediu ostil, cufundat într-o sărăcie cruntă, măcinat de conflicte rasiale şi divizat între facţiuni adverse, care promit salvarea în lupta lor pentru supremaţie. Sedus de mirajul ideologic al Frăţiei, tânărul acceptă să devină purtătorul de cuvânt al organizaţiei. Treptat, descoperă însă că lucrurile nu sunt ce par a fi şi că, pentru a-şi depăşi condiţia de om invizibil şi pentru a-şi găsi locul în societate, trebuie să se confrunte nu doar cu orbirea celorlalţi, ci şi cu a sa.

Capătul cercului ■ All. O mănăstire medievală norvegiană ascunde o comoară arheologică senzaţională – o raclă de aur cu un manuscris vechi de două mii de ani. Arheologul Bjørn Beltø, un albinos cu un trecut plin de enigme, porneşte pe urmele acestei relicve, încercând să-i afle originile. Căutarea lui îl poartă din Norvegia până la Londra şi din Orientul Mijlociu până la castelul unui cruciat dintr-un sat franţuzesc. Astfel, Bjørn Beltø porneşte în aventura vieţii sale, făcând cunoştinţă cu membrii unei organizaţii secrete care pretind că sunt urmaşii străvechiului Ordin al Cavalerilor Ospitalieri, şi află secrete care ar putea schimba cursul istoriei lumii.

×