x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Top 10 biografii care te vor inspira

Top 10 biografii care te vor inspira

de Oana Portase    |    01 Oct 2019   •   12:07
Top 10 biografii care te vor inspira

Biografiile şi autobiografiile sunt de multe ori ca o poartă secretă spre o

lume mai puţin cunoscută a unor personalităţi iubite de o lume întreagă

sau controversate. Editurile ne aduc pe rafturile librăriilor, în permanenţă, cele mai interesante poveşti de viaţă: de la foşti spioni la lideri spirituali şi mari sportivi. Acestea ne ajută să vedem că dincolo de aperenţe se află o cu totul altă viaţă, indiferent de statut şi faimă.

Dosar permanent – Edward Snowden

Cea mai căutată autobiografie la momentul actual este cea a lui Edward Snowden. În “Dosar permanent”, americanul ne dezvăluie povestea vieţii sale şi pericolele sistemelor de supraveghere a comunicaţiilor şi internetului. Snowden a fost inculpat de spionaj de către SUA. În 2013, la 29 de ani, Edward Snowden a decis să spună tot ce ştie după ce a lucrat la programul de supraveghere NSA al SUA. Acesta a şocat lumea întreagă când a dezvăluit că Guvernul SUA încerca, în secret, să colecteze datele din orice apel telefonic, mesaj sau e-mail. Miza era un sistem de supraveghere în masă fără precedent, care să poată accesa viaţa privată a oricărui om de pe planetă. În această carte, Snowden îşi spune povestea pentru prima dată şi scrie despre cum a contribuit la construirea acelui sistem şi ce l-a motivat să dezvăluie totul. De la copilăria idilică şi până la misiunile clandestine pentru CIA sau NSA. Din această carte aflăm povestea unui tânăr care a crescut odată cu mediul online, a devenit spion, apoi whistleblower şi, în final, a ajuns conştiinţa internetului.

Cartea bucuriei – Dalai Lama, Desmond Tutu

“Cartea bucuriei” este un volum excepţional despre întâlnirea a două mari religii – creştinismul şi budismul – , dar şi despre întâlnirea a doi maeştri spirituali, ambii laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace.

Sanctitatea Sa Dalai Lama şi Arhiepiscopul Desmond Tutu au supravieţuit mai mult de cincizeci de ani exilului, violenţei şi opresiunii. În pofida dificultăţilor — şi datorită lor —, nu au încetat să cultive optimismul, dragostea şi bucuria. În aprilie 2015, Arhiepiscopul l-a vizitat pe Dalai Lama la reşedinţa sa din Dharamsala, India, pentru a participa la cea de-a optzecea aniversare a Sanctităţii Sale şi pentru o săptămână de dialoguri ce aveau să aprofundeze întâlnirea dintre două mari religii ale lumii, creştinismul şi budismul. Evocând momente fericite sau dureroase din lunga lor viaţă, glumind sau plângând împreună, împărtăşindu-şi înţelepciunea şi practicile spirituale, cei doi mari lideri au încercat să răspundă la o întrebare esenţială pentru ei şi pentru întreaga omenire: cum putem să găsim şi să păstrăm bucuria atunci când ne confruntăm cu inevitabila suferinţă a vieţii? Această carte ne oferă ocazia rară de a fi martorii emoţionantei lor întâlniri, de la prima îmbrăţişare la ultimul rămas-bun

 

Drumul către libertate – Yeonmi Park

„Sunt extrem de recunoscătoare pentru două lucruri: că m-am născut în Coreea de Nord şi că am scăpat din Coreea de Nord.”, spune Yeonmi Park, autoarea volumului “Drumul către libertate”. Yeonmi Park a crescut crezând că e normal să vadă cadavre în drum spre şcoală şi să fie atât de flămândă, încât să mănânce plante sălbatice. Yeonmi a fost învăţată să nu-şi exprime niciodată părerile şi i s-a spus că „Iubitul Conducător” poate să-i citească gândurile şi să o pedepsească pentru ele. Când Yeonmi avea 13 ani, tatăl ei a fost condamnat la muncă silnică. Atunci familia fetei a luat decizia disperată de a fugi din Coreea de Nord. Au traversat fluviul îngheţat Yalu în China. Însă loviturile vieţii nu s-au oprit aici. Aceştia au căzut în mâinile traficanţilor de persoane. După aproape doi ani de captivitate într-o lume la fel de brutală şi de periculoasă ca aceea pe care o părăsiseră, Yeonmi şi mama ei şi-au riscat din nou viaţa. Cele două au străbătut deşertul Gobi şi s-au orientat după stele în drumul lor spre libertate. În această carte, Yeonmi Park îşi spune pentru prima oara povestea uluitoare, cu demnitate, curaj şi uneori cu umor. “Drumul către libertate” e o mărturie despre forţa spiritului uman şi despre riscurile pe care suntem dispuşi să ni le asumăm ca să fim liberi.

Spioni fără ţară – Matti Friedman

“Spioni fără ţară” ne prezintă o scurtă istorie a începuturilor serviciilor israeliene de spionaj, cu fondarea şi primele misiuni ale aşa-numitei Secţii Arabe, în paralel cu naşterea statului israelian în 1948. Cartea redă în principal activitatea a patru spioni evrei din ţările arabe, în anii 1948-1949, toţi sub 25 de ani, care sub deghizarea unor oameni de rând, vânzători la băcănie sau proprietari ai unei vulcanizări, culegeau şi trimiteau informaţii din Beirut în Israel prin intermediul unei staţii radio a cărei antenă era, de fapt, o frânghie de întins rufe. Bine documentat, volumul oferă o incursiune interesantă în culisele începuturilor unuia dintre cele mai eficiente servicii de spionaj din lume.

 

Eu sunt Zlatan – Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz

Despre povestea lui Zlatan Ibrahimovic cei de la The Guardian au spus că este cea mai convingătoare autobiografie apărută vreodată sub semnătura unui fotbalist. “Ce prostie mai era şi asta? Îmi iau ce maşină vreau, măcar ca să-i enervez pe idioţi. Am sărit în Ferrariul meu, am apăsat pe acceleraţie şi am parcat chiar în faţa porţii bazei de antrenament. Bineînţeles că a ieşit mare circ. Ziarele au scris că maşina mea costa cât toate salariile lunare ale jucătorilor de la Almeria la un loc. Dar nici că-mi păsa. Porcăriile din presă erau o nimica toată în acest context. Hotărâsem că o să spun ce am de spus.”, scrie Zlatan în această autobiografie, care reprezintă o uşă deschisă către viaţa unui fotbalist extrem de talentat, dar şi controversat.

 

Anul gândirii magice – Joan Didion

“Anul gândirii magice” este un jurnal intim şi dureros al scriitoarei Joan Didion. Pierderea soţului şi boala fiicei sale o împing pe Didion într-un carusel de emoţii şi gânduri. Viaţa aşa cum o ştiai se poate sfârşi într-o clipă. Un infarct şi toată structura unei vieţi în doi se năruie. Dar nu numai viaţa în doi. Moartea cuiva apropiat schimbă foarte mult lucrurile şi pentru cei care îi supravieţuiesc. Joan Didion descrie cu precizie medicală anul de după moartea soţului ei, în care învaţă cum să trăiască din nou de una singură, într-o echilibristică emoţionantă printre amintiri şi ceea ce trezesc ele. Şi îi este cu atât mai greu cu cât, imediat după acest eveniment nefericit, trebuie să-şi vegheze fiica grav bolnavă, aflată la rândul ei la limita dintre viaţă şi moarte. Această carte este un act terapeutic, făcut parcă să exorcizeze singurătatea şi suferinţa, demonii cumpliţi de după piederea persoanei iubite. Joan Didion este autoarea a cinci romane şi a patru cărţi de nonficţiune, printre care South and West şi Blue Nights.

 

Bohemian Rhapsody. Adevărata biografie a lui Freddie Mercury – Lesley Ann Jones

“Bohemian Rhapsody” este considerată de mulţi critici ca fiind adevărata biografie a lui Freddie Mercury. A fost scrisă de o jurnalistă de muzică rock premiată și apropiată de formația Queen. Cu o cercetare meticuloasă, empatică și fără alunecări spre senzațional, cartea se bazează pe mărturiile celor mai apropiați oameni din viața starului rock, din copilărie și până la moarte, cu accent pe perioada anilor 1980, când formația începuse să se destrame, înainte de spectacolul de la Live Aid care i-a repus pe picioare. Pentru a înțelege omul din spatele legendei, Lesley-Ann Jones a călătorit de la Londra în Zanzibar și India. Plină de interviuri exclusive, Bohemian Rhapsody este un portret adus la zi al unui om legendar, la aproape treizeci de ani de la moartea lui Freddie.

 

Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece – Florian Banu

Rămânem la poveştile spionilor şi aflăm de data aceasta despre „Afacerea Caraman”, povestea unui spion român. Aceasta a devenit una dintre marile acțiuni de spionaj ale Războiului Rece și a generat implicații geopolitice, geoeconomice și geostrategice pe termen mediu și lung. Experți și reprezentanți ai elitei serviciilor de spionaj și contraspionaj occidentale și-au exprimat uimirea, respectul și aprecierea pentru modul în care ingeniosul spion român a țesut cu migală, timp de un deceniu, o rețea de agenți care a pătruns în cele mai tainice și bine păzite locuri, unde se redactau și se arhivau secrete esențiale ale Alianței Nord-Atlantice.

 

Cele două vieţi ale lui Zidane – Jean Philippe, Patrick Fort

Unul dintre cei mai inteligenți jucători – , dar și una dintre cele mai misterioase legende ale fotbalului - Zinédine Zidane se poate lăuda cu o carieră de poveste. Câștigător al Cupei Mondiale cu echipa Franței, Zidane devine, în 2001, cel mai scump jucător al planetei, în clipa în care este transferat de la Juventus Torino la Real Madrid pentru suma de 75 milioane de euro. În Spania, talentul său excepțional îi va asigura un loc printre cei mai buni jucători ai tuturor timpurilor. Cariera sa pe teren se va sfârși exploziv odată cu celebra lovitură cu capul în pieptul lui Marco Materazzi, în finala Cupei Mondiale din 2006. Datorită faptului că vorbește rareori cu presa, Zidane este cunoscut drept un om care „lasă mingea să vorbească pentru el”. În această biografie atent documentată, Jean Philippe și Patrick Fort ne oferă acces în spatele scenei, dezvăluindu-ne această carieră excepțională și omul din spatele legendei.

 

Câteva motive să iubeşti viaţa – Matt Haig

Matt Haig este cunoscut pentru romanul “Cum să opreşti timpul”, o poveste despre dragoste şi timpul puţin sau mult pe care îl avem, însă puţini ştiu despre povestea de viaţă a scriitorului. La 24 de ani, lumea lui Matt Haig s-a prăbuşit, căzând într-o depresie profundă. Nu reuşea să mai găsească niciun motiv pentru care să iubească viaţa. În volumul “Câteva motive să iubeşti viaţa”, Haig ne spune povestea adevărată a depresiei sale şi a modului în care a reuşit să depăşească o boală care-l dusese în pragul sinuciderii. “Emoţionantă, amuzantă şi, în cele din urmă, optimistă, cartea lui Matt Haig depăşeşte graniţele memoir-ului sau ale volumelor self-help, devenind o pledoarie pentru a trăi mai frumos şi, mai ales, pentru a ne ajuta să găsim câteva motive bune ca să iubim viaţa. Nu este doar o carte de self-help, ci un răspuns personal, intens şi creativ la o perioadă de criză profundă şi relatarea felului în care un om s-a întors de pe marginea prăpastiei.”, scriu cei de la The Guardian despre acest volum.

 

 

×