x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Top 10 cărţi de luat la plajă

Top 10 cărţi de luat la plajă

de Oana Portase    |    12 Iun 2019   •   12:09
Top 10 cărţi de luat la plajă

În sfârşit a venit vara şi ne putem bucura de mersul la plajă sau la piscină. Cărţile nu ar trebui să lipsească din bagaj, aşa că am făcut o listă de zece volume perfecte pentru o zi de relaxare. Editurile au pregătit noutăţi în această vară pentru toate gusturile. De la cărţi de dragoste, thrillere, la biografii şi cărţi pentru copii.

 

Regele furtunii – Brendan Duffy

 

Nate a avut o tinereţe tumultuoasă şi a supravieţuit în mod inexplicabil tragediei care i-a distrus familia. A părăsit Graystone Lake, oraşul său de baştină, fără a se mai uita înapoi. După 14 ani, Nate este un chirurg respectat în New York, soţ devotat şi tată iubitor. Dar când un cadavru este descoperit în pădurile din jurul Graystone Lake, această veste macabră îl aduce înapoi acasă. De aici începe un carusel al secretelor, suspiciunilor, resentimentelor şi vinovăţiilor. Nate se reîntâlneşte cu prieteni înstrăinaţi, vechi duşmani şi străini care par să ştie totul despre el. Pe când un uragan se apropie, aerul devine electric, norii se întunecă, iar violenţa escaladează, trezind la viaţă trecutul lui Nate. Cei de la Publishers Weekly scriu că este „un thriller literar, care combină scriitura magnifică cu întorsături de situaţie ameţitoare”.

 

Dragoste şi ură – Rhidian Brook

 

În Hamburg, 1946, mii de oameni rămân captivi în ceea ce se numeşte acum Zona de ocupaţie britanică. Colonelul Lewis Morgan este însărcinat cu supravegherea oraşului ruinat. Primeşte o vilă superbă pe malul fluviului Elba, unde se va muta împreună cu soţia sa, Rachel, şi fiul lor, Edmund. Contrar uzanţelor, colonelul Morgan nu-i obligă pe proprietarul vilei, Stefan Lubert, şi pe fiica lui să plece, ci insistă să locuiască împreună. În această atmosferă încărcată şi claustrofobică, fiecare trebuie să se confrunte cu sine însuşi pe măsură ce ostilitatea şi durerea dau naştere la pasiuni nebănuite şi trădări sfâşietoare. Dragoste şi ură este un roman cutremurător despre convingerile noastre cele mai puternice, despre dorinţele noastre cele mai adânci şi despre forţa transformatoare a iertării. “Superb… Romanul lui Rhidian Brook arată cum forţele politice şi istorice pătrund chiar în cele mai intime momente din viaţa personajelor”, scriu cei de la The Guardian.

 

Monsieur Karenin – Vesna Goldsworthy

 

În iarna anului 1947, Londra este devastată de război. Tânăra Albertine Whitelaw este o franţuzoaică sosită de curând aici cu soţul ei englez. Într-o zi, Albertine răspunde unui anunţ văzut întâmplător şi se angajează să-i ţină companie câteva zile pe săptămână unui bătrân misterios, un nobil imigrant rus dintr-o familie care a inspirat unul dintre cele mai cunoscute romane. Şi, în timp ce el îşi deapănă încet povestea, viaţa Albertinei e răscolită adânc.

 

Frantumaglia. Viaţa şi scrisul meu – Elena Ferrante

 

Iubita scriitoare Elena Ferrante îşi invită cititorii în atelierul său de creaţie, lasându-i să arunce o privire în sertarele biroului său, din care au ieşit cele patru volume ale celebrei Tetralogii Napolitane, precum şi romanele de sine stătătoare care au precedat-o. Alcătuită din scrisori, reflecţii, eseuri şi interviuri întinse pe o perioada de peste 20 de ani, Frantumaglia zugrăveşte imaginea unică a unei scriitoare dominate de o pasiune nestăvilită pentru scris. În volumul de faţă, Ferrante răspunde la multe dintre întrebările cititorilor ei. De pildă, îşi justifică alegerea de a sta deoparte şi de a-şi lăsa cărţile să-şi trăiască singure propriile vieţi. Descrie reacţiile şi dilemele pe care le are atunci când romanele sale sunt adaptate pentru film. Vorbeşte despre provocarea de a găsi răspunsuri concise la interviuri. Explică bucuriile şi chinurile scrisului, strădania de a crea o poveste doar ca să descopere că acea poveste nu e îndeajuns de bună. Îşi analizează relaţia cu psihanaliza, cu oraşele în care a locuit, cu maternitatea, feminismul şi copilăria ca depozitară a amintirilor, impresiilor şi fanteziilor noastre cele mai puternice. Rezultatul este un autoportret viu şi intim al unei scriitoare în propriu-i laborator artistic.

 

Casa bântuită - Shirley Jackson

 

Iubitorii de thriller se vor bucura de romanul „Casa bântuită”. Patru persoane au sosit la Hill House: doctorul Montague, un savant care caută dovezi solide legate de manifestările supranaturale; Theodora, asistenta sa drăguţă şi sensibilă; Luke, un aventurier şi viitorul moştenitor al Hill House; şi Eleanor, o tânără singuratică, fragilă, cu un trecut întunecat. Dar ceea ce la început pare să fie un experiment nevinovat, o întâlnire misterioasă cu nişte fenomene inexplicabile, se dovedeşte rapid a fi o călătorie în cele mai cumplite coşmaruri ale celor patru şi o investigaţie căreia mulţi dintre ei s-ar putea să nu-i supravieţuiască. Maestrul Stephen King scrie că este „unul dintre cele două mari romane cu subiect supranatural din ultimii o sută de ani.“

 

Emigranţii - W.G. Sebald

 

Volumul acesta este o carte care documentează vieţile a patru emigranţi evrei din secolul XX. Însă pe măsură ce proza lui W.G. Sebald începe să le spună poveştile, cu precizie şi aproape ca într-un vis, cele patru naraţiuni ajung să se topească toate într-o copleşitoare evocare a exilului şi a pierderii. „Sebald este o fiinţă rară: un stilist inimitabil ce dă naştere unor propoziţii extraordinare care, asemenea cristalelor, au capacitatea de a refracta şi în acelaşi timp de a augmenta înţelesurile”, scriu cei de la Booklist.

 

Secretul din pădurea privighetorii – Lucy Strange

 

Henrietta, alintată „Henry", este o fetiţă de 12 ani care, după moartea fratelui ei, Robert, părăseşte Londra şi se mută la ţară împreună cu părinţii şi surioara. Mama este însă bolnavă, tatăl pleacă să muncească în străinătate, iar dădaca Jane este prea ocupată ca să-i acorde atenţia de care Henry are nevoie. Eroina începe să exploreze împrejurimile casei, înconjurată de singurii ei prieteni, personajele din cărţile preferate. Henry hoinăreşte în pădurea din spatele grădinii, unde o întâlneşte pe Molie, o femeie stranie, care seamănă cu o vrăjitoare. Între cele două se leagă o prietenie care ar putea-o ajuta pe eroină să-şi salveze familia.

 

 

Foc şi sânge – George R.R. Martin

 

Iubitorii Game of Thrones au parte de o nouă surpriză din partea autorului George R.R. Martin. Cu sute de ani înainte de Urzeala Tronurilor, Casa Targaryen - singura familie de stăpâni ai dragonilor care supravieţuieşte decăderii Valyriei - se stabileşte la Piatra Dragonului. Aceasta va fi povestea generaţiilor de conducători care, începând cu legendarul Aegon Cuceritorul, se luptă pentru a păstra Tronul de Fier, până la rebeliunea care aproape i-a distrus. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Dansul Dragonilor? Care au fost crimele oribile ale lui Maegor? Cum era Westeros când dragonii făceau legea din ceruri? Cum era Valyria după dezastrul care a lovit-o?

 

Curajul de a fi tu însuţi – Jacques Salomé

 

Psihosociologul Jacques Salomé revine cu o carte care n-ar trebui să lipsească din biblioteca nimănui. Salomé ne întredeschide o fereastră către arta de a comunica până la nivelurile profunde ale conştiinţei, inspirându-se din provocările de zi cu zi ale vieţii contemporane şi amprentându-şi discursul cu veşnica lui „stare poetică“. La fel cum organismul uman este străbătut de vase sangvine prin care aleargă seva vieţii, şi imensul organism social se articulează pe o reţea ţesută din fiinţe umane care stabilesc legături şi schimburi. Prin această reţea gânditoare circulă fluidul vital fără de care nu am putea concepe ideea de întâlnire sau de relaţionare cu semenii: comunicarea. A-i cunoaşte principiile şi a le folosi cu înţelepciune înseamnă a croi o cale prin vârtejul diferenţelor dintre noi – o necesitate şi o artă deopotrivă.

 

Pisicile Războinice - Puterea celor trei. Cartea a XV-a: Exilul – Erin Hunter

 

Seria de cărţi Pisicile Războinice care i-a cucerit pe copiii din întreaga lume este completată de un nou volum. Cartea a XV-a surprinde aventurile clanurilor de pisici sălbatice, avându-i în centrul acţiunii pe nepoţii celebrului Stea de Foc. Se anunţă suspans în cantităţi impresionante! Cartea a XV-a – Exilul –, al treilea volum din cea de-a treia serie, Puterea celor trei, îşi întâmpină cititorii din România cu o prevestire enigmatică. Labă de Gaiţă este singurul care cunoaşte semnificaţia acesteia şi este profund fascinat de puterea care i-a fost promisă. Convingerea lui este că misterioasa cheie a destinului său şi al fraţilor săi trebuie căutată în trecut. Urmele paşilor pisicilor care au locuit odinioară în pădurea de pe malul lacului ascund indicii preţioase. Până la apariţia romanelor fantasy Pisicile războinice, nimeni nu îşi imaginase cum ar putea arăta misterioasa societate a pisicilor. Prestigioasa editură Harper Collins a lansat această provocare, la care scriitoarea Vicky Holmes a răspuns cu o mare doză de scepticism. Iniţial, s-a temut că inspiraţia pentru un roman despre lumea pisicilor va seca rapid. Apoi, lui Vicky i s-au alăturat alte cinci autoare şi aşa a luat naştere pseudonimul literar Erin Hunter. Acesta este doar începutul unui adevărat fenomen internaţional. Pisicile războinice au ajuns deja la al 37-lea volum, cu vânzări de peste 14 milioane de exemplare în peste 20 de ţări. Şi nu numai copiii au fost cuceriţi de aventurile fantastice ale pisicilor care convieţuiesc în pădure, departe de oameni.

 

 

OANA PORTASE

×
Subiecte în articol: cărţi plaja