x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Top 10 cărți de neratat în prima parte a anului

Top 10 cărți de neratat în prima parte a anului

de Oana Portase    |    18 Feb 2019   •   19:30
Top 10 cărți de neratat în prima parte a anului

Editurile au început anul în forță și le-au pregătit fanilor multe surprize. Anul 2019 se anunță unul bogat în apariții literare pentru toate gusturile. De la cărți educative pentru copii, la romane de dragoste, mister, istorie și dezvoltare personală. Multe dintre cărțile-vedetă se găsesc deja pe rafturile librăriilor.

 

Fata și noaptea - Guillaume Musso

Scriitorul francez Guillaume Musso revine cu un nou thriller excepţional: "Fata şi noaptea". În anul 1992, tânăra Vinca Rocwell, o elevă eminentă, fuge cu profesorul ei de filosofie şi nimeni nu mai ştie nimic de ea. Dispariția are loc în timpul unei furtuni de zăpadă când liceul ei a fost închis. 25 de ani mai târziu, cei mai buni prieteni ai fetei se întâlnesc la reuniunea de liceu. Cei trei sunt uniţi de un secret copleşitor. În adolescenţă au săvârşit o faptă înfiorătoare, iar adevărul este pe cale să iasă la iveală. Un adevăr tulburător și diabolic. "Magistral scris! Guillaume Musso își construiește personajele mai bine ca niciodată, conferindu-le multă profunzime psihologică", spun cei de la RTL despre noul roman semnat de francezul Guillaume Musso.

 

Luna din palat – Weina Dai Randel

Romanul “Luna din palat” spune povestea concubinei care a ajuns pe tronul Chinei. Tânăra Mei devine concubină și învaţă repede că îi poate atrage ateţia stăpânului în multe feluri. Asta, deşi nu iese în evidenţă nici prin înfăţişare, nici prin armele seducţiei. Mei este invidiată de restul concubinelor care o consideră indezirabilă din pricina inteligenței și a curiozității ei. Tocmai aceste calități îl atrag pe cel mai puternic bărbat din China. Totul se întâmplă într-un moment când palatul este sfâşiat între două tabere care se luptă pentru putere. Dragostea, ambiția și loialitatea pot însemna viață sau moarte pentru cea care va ajunge stăpâna tuturor.

 

Cartea secretelor – Eugen Ovidiu Chirovici

“Cartea secretelor” este noul roman plin de mistere, semnat de românul Eugen Ovidiu Chirovici. După succesul răsunător cu romanul “Cartea oglinzilor”, Eugen Ovidiu Chirovici revine cu un nou thriller psihologic excepțional. Nu poţi avea încredere în propriile amintiri. Nu poţi avea încredere nici în relatările altora. Aşadar, cum poţi să afli ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea aceea? Psihologul James Cobb încearcă să descopere adevărul despre o crimă care a avut loc în urmă cu 40 de ani. Cobb este abordat de un străin: un om aflat pe moarte, care îi povesteşte că, în urmă cu aproximativ 40 de ani, s-a trezit într-o cameră de hotel alături de o femeie ce fusese ucisă, dar nu își aminteşte ce s-a întâmplat. Cobb trebuie să afle dacă are de-a face cu un om nevinovat sau cu un criminal. Însă ițele acestui mister vechi sunt mult mai încâlcite decât par la prima vedere.

Vorbeşte-mi, am atâtea să-ţi spun – Jaques Salomé

În viaţa unui cuplu este uneori necesară crearea unei distanţe, a unui spaţiu de negociere, în care să poată fi recunoscute atât punctele comune, cât şi deosebirile dintre parteneri. Jacques Salomé nu se mulţumeşte cu explicarea eşecului unei relaţii, ci oferă soluţii pentru sporirea intimităţii. “Mă adresez tuturor celor care îşi asumă responsabilitatea de a acţiona personal şi imediat, în vederea îmbunătăţirii relaţiilor cu ei înşişi şi cu cei din jur. Să comunicăm mai bine pentru a fi mai buni. Să fim mai buni pentru a trăi mai bine.Să trăim mai bine nu doar pentru a supravieţui. Pentru a obţine bucuria vieţii şi respectul faţă de sine”, spune autorul Jaques Salomé.

Manual pentru femei de serviciu – Lucia Berlin

Lista continuă cu un volum de proză scurtă semnat de Lucia Berlin, declarată o senzaţie literară şi o revelaţie a ultimilor ani. "Manual pentru femei de serviciu" este un volum-eveniment care cuprinde 43 de povestiri de viaţă. Sunt povestiri despre traumele copilului abuzat, experienţele unei tinere femei dependende de alcool, efortul de a-şi creşte şi educa cei patru fii şi amorurile eşuate. „Genială și răzvrătită, Lucia Berlin, a cărei viață suprarealist de efervescentă o poate eclipsa pe cea a Fridei Kahlo, ar fi trebuit celebrată ca o comoară națională încă din timpul vieții... Proza ei – dură, metalică, deschisă, cu nerv, plină de compasiune – este unică și ne poartă prin vârtejuri caleidoscopice, fiind totodată amuzantă, tragică, de o grație neobișnuită“, scriu cei de la San Francisco Chronicle despre volumul Luciei Berlin.

Sultana Kösem – Ozlem Kumrular

Volumul semnat de Ozlem Kumrular descrie viața reală a uneia dintre cele mai puternice femei din istoria Imperiului Otoman, prezentând multe aspecte necunoscute sau mai puțin cercetate până acum. Cititorii o vor descoperi pe Sultana Kösem, o femeie puternică, tenace, care a știut cum să folosească sistemul de putere pe care l-a creat prin înțelepciune, dar și viclenie. Volumul este plin de intrigi și jocuri sângeroase. Kösem a trăit jumătate de secol în palatul sultanilor otomani și și-a croit drumul în politică începând ca favorită a sultanului, apoi a fost sultană mamă (regentă) pentru doi fii sultani, din cei 11 copii pe care i-a avut. Femeia a fost numită de-a lungul timpului Stăpâna Instituțiilor, Mama Luminaților, Preamărita Sultană Mamă sau Sultana Martiră. Pentru documentarea acestei cărți, autoarea a călătorit din Caliacra la Roma, din Salamanca la Zagreb, din Atena la Ankara, cercetând arhivele, pentru a reclădi destinul acestei personalități și pentru a descrie o perioadă istorică tumultuoasă din istoria Imperiului Otoman.

Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare – Johann Hari

“Legături pierdute” este o carte scrisă de jurnalistul Johann Hari care în copilărie a suferit de o depresie severă. Specialiștii i-au spus că problemele sale erau cauzate de un dezechilibru chimic în creier, iar în adolescență i s-a prescris un tratament cu antidepresive. La maturitate, după ce s-a specializat în științe sociale, Hari a început să cerceteze dacă este adevărat că un dezechilibru chimic i-a cauzat depresia și a aflat că aproape tot ceea ce i se spusese despre depresie și anxietate era greșit. Jurnalistul a descoperit cercetători care pot demonstra că depresia și anxietatea sunt cauzate de problemele cruciale și tot mai mari privind modul nostru de viață caracterizat de deconectare – deconectare de traumele din trecut, de oameni, de o muncă plină de sens, de natură, de viitor. Pentru a scrie cartea “Legături pierdute” și pentru a descoperi ce cauzează depresia, Hari a călătorit în aproape toată lumea. El a descoperit nouă cauze reale ale depresiei și anxietății pe care le-a explicat pe larg în cartea sa.

O viață de om – Robert Seethaler

Romanul “O viaţă de om” este o poveste sensibilă şi tulburătoare a relaţiei dintre fiinţa umană şi un peisaj străvechi. Romanulvorbește despre singurătate, despre apariţia lumii moderne şi, mai presus de toate, despre momentele banale sau pline de însemnătate care ne fac ceea ce suntem. Andreas Egger are doar patru ani când ajunge în valea în care își va petrece toată viața. Băiatul crește și devine argat cu experiență la ferma familiei adoptive. După o perioadă, se alătură unei echipe de muncitori care construieşte unul dintre primele teleferice din Austria şi care, odată cu electricitatea, aduce în vale lumina şi agitaţia. Într-o zi o cunoaște pe Marie, iubirea vieții lui, care îi va tulbura existența.

Everless – Sara Holland

În romanul pentru adolescenți “Everless”, timpul este o închisoare. În regatul Sempera, timpul este moneda de schimb. Acesta este extras din sânge, amestecat cu fier și consumat pentru a prelungi viețile oamenilor. Cei bogați îi taxează pe cei săraci și astfel reușesc să trăiască secole la rând. Jules Ember urăște aristocrația. În urmă cu mulți ani, Jules și tatăl ei erau servitori fideli ai familiei Gerling din Everless. Un accident teribil îi obligă pe cei doi să fugă. Când Jules află că tatăl ei este pe moarte, decide să se întoarcă în Everless ca să câștige mai mult timp, însă aici lucrurile se complică. „Cartea dezvăluie o lume fantasy complicată și captivantă. Subiectul este inedit, unic, iar cititorii vor fi nerăbdători să afle secretele lui Jules”, scriu cei de la Booklist.

CYBERPSIHOLOGIA. Viața în rețea: cum ne schimb@ Internetul? – Catarina Katzer

„Cyberpsihologia” este un material de reflecție și ghid de comportament online. Google, Youtube și Facebook au devenit platforme de nelipsit ale vieții de zi cu zi pentru 2,5 miliarde de oameni. Ce înseamnă pentru noi faptul că abia mai conștientizăm necesitatea unor pauze atunci când suntem online? Cum ne influențează faptul că toată ziua jonglăm practic permanent între diferitele spații ale trăirilor? Mai putem face clar deosebirea între diferitele domenii de activitate din lumea online, respectiv offline? De ce ne este atât de greu să separăm partea intimă de partea publică în rețea? Sunt doar câteva întrebări la care psihologul Catarina Katzer încearcă să răspundă în această carte. Cum se întâmplă că timpul zboară când suntem online și ritmul Internetului poate deveni într-adevăr un drog?

 

 

×