x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Ce au în comun Maia Morgenstern şi Barack Obama

Ce au în comun Maia Morgenstern şi Barack Obama

de Maria Coman    |    27 Noi 2020   •   10:00
Ce au în comun Maia Morgenstern şi Barack Obama

E sezonul biografiilor, putem spune. O perioadă în care apar la noi câteva volume care ar trebui avute în casă de oricine. Secretele din viaţa Maiei Morgenstern, fabuloasa poveste a unui tânăr de culoare ajuns preşedintele Americii, cu siguranţă lecţii de învățat pentru noi toţi. 

 

Primul este biografia Maiei Morgenstern, Nu sunt eu, o carte şi în acelaşi timp o piesă de teatru despre actriţa care a marcat ultimele decenii ale scenei româneşti. „E camera mea secretă, cu mistere și comori. Pe care nu le-aș împărți. Cu nimeni. Nu sunt eu cea pe care o știți de pe scenă, ci sunt eu cea pe care nu v-am dezvăluit-o până acum”, mărturisește Maia Morgenstern într-un interviu despre acest volum, apărut în luna noiembrie. E un volum scris cu foarte mult umor şi autoironie, despre perioadele complicate din viaţa actriţei, despre adolescenţă, sunt poveşti de care Maia povesteşte că i-a fost frică, şi conţine şi fotografii care nu au fost publice până acum. MAIA MORGENSTERN a terminat actoria la clasa Dem Rădulescu. Este repartizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, apoi revine la Bucureşti, unde joacă la Teatrul Evreiesc de Stat şi la Teatrul Naţional. Realizează proiecte artistice de anvergură, atât în teatru, cât şi în film, alături de Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Theo Angelopoulos, Marta Mészáros, Mel Gibson. Pe scena TNB se remarcă în spectacole precum O trilogie antică, după Euripide şi Seneca, Dama cu camelii, după Al. Dumas fiul, Vizita bătrânei doamne, de F. Dürrenmatt. La TES, unde este şi manager, din anul 2012, interpretează roluri remarcabile, în producţii ca Astă seară: Lola Blau, de G. Kreisler sau Jocul regilor, de P. Kohout. Colaborează cu teatre din ţară şi de peste hotare, iar printre filmele cele mai importante sunt Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni sau Patimile lui Hristos.

Pământul Făgăduinţei este biografia lui Barack Obama, apărută tot recent în limba română.  Povestea neverosimilă a unui tânăr aflat în căutarea propriei identități, care devine  liderul lumii libere, descriind prin amănunte deosebit de intime atât educația sa politică, cât și momentele cruciale din primul mandat al președinției sale istorice – o perioadă de frământări și de transformări profunde. Obama relatează de o manieră emoționantă și foarte personală cum s-au scris pagini întregi de istorie și îi poartă pe cititori într-o călătorie irezistibilă, pornind de la cele mai timpurii ambiții politice ale sale, la victoria în prima rundă din alegeri în Iowa, care a reprezentat un punct de cotitură și care a demonstrat forța activismului la firul ierbii, până la noaptea istorică din 4 noiembrie 2008, când a fost ales al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, devenind primul afro-american care ocupa cea mai înaltă funcție în stat.

Reflectând la perioada în care a fost președinte, ne prezintă atât o analiză unică și minuțioasă a influenței uluitoare și a limitelor puterilor prezidențiale, cât și o înțelegere remarcabilă a dinamicii politicii partizane din SUA și a diplomației internaționale. Obama aduce cititorii înăuntrul Biroului Oval și în Sala situațiilor speciale și îi poartă prin Moscova, Cairo, Beijing și prin alte astfel de locuri îndepărtate. Suntem martorii intimi ai gândurilor sale în timp ce-și formează cabinetul, se luptă cu o criză economică globală, îl evaluează pe Vladimir Putin, urnește munții din loc ca să se asigure că Legea serviciilor medicale va fi adoptată, își înfruntă generalii cu privire la strategia Statelor Unite în Afganistan, abordează reforma de pe Wall Street, gestionează situația iscată de incidentul devastator de la Deepwater Horizon și autorizează Operațiunea Neptune’s Spear, care duce la moartea lui Osama bin Laden.

 

O altă biografie – pentru că vă recomandam şi săptămâna trecută cartea lui Sir David Attenborough – este Aventurile unui tânăr naturalist. America de Sud este căminul câtorva dintre cele mai stranii, mai adorabile și mai terifiante animale ale planetei. Puține creaturi sunt mai improbabile decât leneșul, care-și petrece viața într-o stare permanentă de mișcare cu încetinitorul, mută, atârnat cu capul în jos de crengile arborilor înalți; puține sunt mai bizare decât furnicarul-gigant al savanelor, cu anatomia lui absurd de disproporționată – o coadă stufoasă ca un stindard mițos și fălci alungite într-un tub curbat și fără dinți. În 1954, lui David Attenborough, un tânăr prezentator de televiziune, i s-a oferit șansa vieții – să călătorească prin lume, să găsească pentru Grădina Zoologică din Londra animale rare și greu de prins și să filmeze expediția, ca parte a unui nou serial documentar BBC, intitulat Zoo Quest. Cartea de față este povestea acestor expediții. El și echipa sa au locuit cu triburile locale, au căutat furnicari-gigant în Guyana, dragoni de Komodo în Indonezia și tatu în Paraguay și s-au luptat cu pești-canibali, porci spinoși arboricoli agresivi și porci escapiști. La toate acestea s-au adăugat terenurile dificile și vremea imprevizibilă, totul pentru a înregistra frumusețea incredibilă și biodiversitatea regiunilor vizitate. Scrisă cu farmecul și cu ironia caracteristice autorului, Aventurile unui tânăr naturalist nu este doar povestea unor expediţii remarcabile, ci și a omului care ne-a făcut să ne îndrăgostim de natură și care ne-a învățat cât de important este să o protejăm. Și care face asta și acum.

×