x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Constantin Chiriac - Cavaler al Legiunii de Onoare

Constantin Chiriac - Cavaler al Legiunii de Onoare

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Feb 2020   •   13:28
Constantin Chiriac - Cavaler al Legiunii de Onoare

Directorul Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, a fost decorat, miercuri seară, cu Legiunea de onoare, în grad de Cavaler.

Distincţia a fost înmânată de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la reşedinţa diplomatului.
În discursul său, ambasadoarea a transmis "recunoştinţa Franţei pentru întreaga carieră" şi "contribuţia nepreţuită la relaţia dintre Franţa şi România" a lui Constantin Chiriac.
"Sunteţi o mare personalitate a lumii culturale din România. Acest univers este profund şi durabil marcat de angajamentul şi credinţa dumneavoastră în rolul artei în societate şi în rândul tinerilor", a spus diplomatul francez.
Michele Ramis a elogiat lansarea de către cel decorat a FITS.
"Să lansezi un festival nu este ceva uşor, v-aţi confruntat cu multe obstacole, în faţa cărora nu v-aţi dat bătut. Aţi crezut în acest proiect minunat şi chiar v-aţi ipotecat casa pentru a organiza ediţia din 1997. Şi cu atât mai bine pentru Sibiu şi România, de vreme ce, încetul cu încetul, festivalul a prins contur, iar între 2004 şi 2007, când Sibiul a fost numit Capitală culturală europeană, aţi fost numit vicepreşedinte al comitetului de organizare. Festivalul profită de efervescenţa culturală a oraşului şi se bucură de o binemeritată recunoaştere. A devenit unul dintre cele mai mari şi mai prestigioase festivaluri din Europa şi din lume în artele spectacolului", a spus ambasadoarea.
Decernarea de premii marilor nume ale spectacolului din întreaga lume, Isabelle Huppert în 2018, Emmanuel Demarcy-Mota în 2019, iniţiativele consacrate tinerilor, organizarea în cadrul festivalului a singurei Burse de spectacole, legarea unor relaţii puternice şi durabile cu Franţa de la o vârstă foarte fragedă, promovarea noii dramaturgii de limbă franceză au fost tot atâtea merite evocate de Michele Ramis.

"Prin urmare, cu mare emoţie şi bucurie, astăzi, prin decizia preşedintelui Republicii, vă numesc Cavaler al Ordinului naţional al Legiunii de Onoare", a spus ambasadoarea Franţei.
Constantin Chiriac şi-a exprimat recunoştinţa pentru primirea acestei distincţii, subliniind importanţa pe care Franţa a avut-o în cariera sa.
El a amintit astfel faptul că, "încă de la început, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost inspirat de Jean Vilar şi Festivalul de la Avignon", care i-au "dezvăluit importanţa acordată diversităţii artistice pe un fundal de deschidere către un public popular, un iubitor de teatru".
"Festivalul pe care îl conduc a cultivat constant legături strânse cu Festivalul de la Avignon, unul dintre cei mai emblematici regizori ai lui, Bernard Faivre d 'Arcier, a fost prezent la Sibiu, unde şi-a împărtăşit profesia de credinţă cu un succes incontestabil", a spus Chiriac.
Directorul FITS a mai amintit "rolul special" obţinut prin strânsa colaborare cu Théâtre de la Ville şi Emmanuel Mota-Demarcy, "care au oferit spectacole emblematice pe scena franceză, dar şi cu Jean-Michel Ribes, directorul Théâtre du Rond-Point, ori cu Jean-Jacques Lemetre, colaboratorul principal al Arianei Mnouchkine, care a împărtăşit publicului cercetările sale muzicale, ce au avut un ecou internaţional.
Chiriac a menţionat legăturile diplomatice cu mai mulţi ambasadori francezi şi colaborările culturale, începând cu Philippe Etienne şi până la Michele Ramis, relaţii care "au avut un impact incontestabil asupra programului şi rezonanţei Festivalului".
"Interpretez acordarea acestei decoraţii ca un gest simbolic, de care mă simt mândru şi mulţumesc Franţei şi Excelenţei voastre. Fie ca prietenia noastră să continue şi să se bucure de acelaşi succes pe viitor ca şi până acum", a mai spus directorul FITS, Constantin Chiriac.
Legiunea de Onoare (Légion d'honneur) este cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză, instituită în 1802 şi acordată neîntrerupt din anul 1804.

Un veritabil ambasador al culturii şi limbii române, Constantin Chiriac s-a născut la 3 octombrie 1957.
Este director general al Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu din anul 2000, iar din 1994 este preşedinte al Fundaţiei "Democraţie prin Cultură" din Sibiu şi director general al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. În perioada 2004-2007 a fost vicepreşedinte al Asociaţiei "Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007".
A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă, printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat numărându-se "Moromeţii" (regia Stere Gulea) şi "Croaziera" (regia Mircea Daneliuc).
În anul 2000 a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler.
Pe 20 noiembrie 2019, ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, a decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler mai multe personalităţi ale lumii culturale care au avut o contribuţie remarcabilă la succesul Sezonului Franţa-România, printre acestea numărându-se şi Constantin Chiriac. 

×