x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Cum să ne reinventăm în pandemie

Cum să ne reinventăm în pandemie

de Maria Coman    |    12 Aug 2020   •   10:51
Cum să ne reinventăm în pandemie

Perioada pandemiei a adus cu siguranță schimbări în viețile tuturor. Și, spun specialiștii, e un moment foarte bun pentru a face în viețile noastre acele modificări pe care le doream de mult. Sunt multe cărți care ne pot ajuta în acest proces; vă voi povesti aici despre două dintre ele.

1.       „Obiceiuri mici. Schimbări mari”, B.J. Fogg. Cu toții ne-am propus, într-un moment sau altul al vieții, să atingem anumite obiective, să scăpăm de un număr important de kilograme, să mâncăm sănătos, să facem sport mai des sau să avem propria afacere. Majoritatea are convingerea că pentru a reuși ce și-a propus este nevoie, pe lângă perseverență și de voință. Însă psihologul B.J. Fogg, profesor la Universitatea Stanford și cea mai mare autoritate a momentului, la nivel mondial, în ce privește științele comportamentale, demonstrează că totul poate fi mult mai simplu. Bestseller „New York Times”, „USA Today” și „Wall Street Journal”, volumul spulberă mai multe mituri: nu este nevoie să ne chinuim pentru a schimba ceva în comportamentul nostru, ba chiar din contră, poate fi distractiv. Nu este nevoie nici să ne propunem mult, ci doar să facem primii pași în direcția dorită, chiar dacă aceștia ni se par mici. Rodul a peste 20 de ani de cercetare în științele comportamentale și aplicată pe mai mult de 40.000 de persoane, Metoda Micilor Obiceiuri promovată de B.J. Fogg propune să ne concentrăm pe ceea ce este simplu de schimbat, nu pe ceea ce este greu și pe ce vrem să facem, nu pe ce ar trebui. Principiile de la care pornește psihologul american sunt:

1.      Ajută-i pe oameni să facă ceea ce-și doresc.

2.     Insuflă oamenilor sentimentul succesului.

B.J. Fogg demonstrează că putem să ne schimbăm cu ușurință comportamentul dacă aplicăm rețeta pașilor mici. Iar dacă nu știm de unde să începem, ne explică chiar autorul, în câțiva pași simpli: „Pentru a-ți forma un nou obicei, începe de aici:

●       Definește-ţi clar aspiraţiile sau rezultatele pe care dorești să le obţii;

●       Explorează-ţi opţiunile. Creează Reţeaua Comportamentelor;

●       Alege din Reţeaua Comportamentelor un obicei care ţi se potrivește;

●       Alege un obicei care are cele trei calităţi ale unui Comportament de Aur: ești motivat să efectuezi obiceiul, poți să-l efectuezi, obiceiul este eficient în realizarea aspiraţiei tale;

●       Începe cu pași mici. Pentru a reduce cu adevărat dificultatea unui obicei, ai două opţiuni: să te focalizezi asupra Primului Pas sau să simplifici comportamentul;
Găsește un impuls eficient. Alege un obicei foarte solid din rutina ta (ancoră) care îţi poate semnaliza că trebuie să efectuezi noul obicei. Începe cu pași mici;

 

2. Totul se rezolvă, scrisă de Marie Forleo, este asemenea unui curs practic menit să ducă la obținerea potențialului creativ al fiecăruia, la desprinderea de experiențele nocive și la conturarea unei filosofii proprii aflate în armonie cu obiectivele pe care fiecare vrea să le atingă. Indiferent de lucrurile cu care se confruntă o persoană, aceasta are tot ce-i trebuie pentru a găsi o soluție și pentru a deveni omul care este menit să fie, crede autoarea. Iar unul dintre obstacolele cu care mulți oameni se confruntă în acest demers de creștere personală este frica.

„Prima și cea mai mare greșeală a noastră”, spune Marie Forleo, „este că am transformat frica într-un dușman. Un monstru mare, puternic și rău, care stă între noi și visurile noastre”. Așadar, frica nu trebuie anihilată, ci ascultată, conștientizată și apreciată ca un dar.

Iată câțiva pași simpli pe care îi poate face oricine pentru a transforma frica într-un aliat:

 

●       „Nu frica este dușmanul, ci dorința de a nu o mai simți. Antidotul fricii este acțiunea”, spune Marie Forleo. Frica ne va însoți pe tot parcursul vieții, este parte din instinctele noastre de supraviețuire. Însă ea poate deveni sănătoasă dacă ne inspiră să acționăm: să dăm acel telefon, chiar dacă nu ne face plăcere, să ne spunem opinia, chiar dacă ne tremură glasul, să purtăm acea discuție dificilă, chiar dacă nu avem chef.

●       Frica trebuie verbalizată. Sau, cel puțin, notată pe hârtie, recomandă Marie Forleo. „Unul dintre motivele pentru care fricile noastre devin atât de debilitante este pentru că sunt vagi. Notează ce s-ar putea întâmpla în cel mai rău și mai rău și mai rău caz dacă ai da curs acelei idei grozave, dar care-ți trezește frica. După aceea scrie exact pașii pe care i-ai putea face să te repui pe picioare”. Cum funcționează acest exercițiu? Ajută la conștientizarea faptului că cel mai rău caz posibil este foarte puțin probabil să se întâmple și este și mai puțin probabil dacă există o strategie de prevenire realizată în prealabil.

●       Frică versus intuiție. Marie Forleo ne îndeamnă să facem diferența între frică și intuiție printr-un exercițiu simplu: „Așază-te confortabil pe un scaun sau stai în picioare. Închide ochii. Respiră adânc de câteva ori și lasă-ți mintea să se liniștească. Apoi pune-ți următoarea întrebare și fii atent la reacția imediată: Dacă spun da, simt că mă extind sau că mă contract?”. Cu alte cuvinte, trebuie să observăm ce simțim atunci când ne imaginăm că dăm curs acelei acțiuni: o deschidere, bucurie, imbold de a merge mai departe sau, dimpotrivă, o senzație de apăsare și groază, un gol în stomac? Corpul are o înțelepciune înnăscută, care e mult peste rațiune și logică.

Considerată de Oprah „liderul noii generații”, Marie Forleo este antreprenoare, autoare de cărți, filantroapă. Ajutată de un laptop, de pasiune și de un vis, a reușit să creeze un imperiu digital care influențează milioane de vieți.

×