x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Dans contemporan, activări stradale şi instalaţii participative în primul weekend de evenimente ARCUB la Străzi Deschise

Dans contemporan, activări stradale şi instalaţii participative în primul weekend de evenimente ARCUB la Străzi Deschise

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Aug 2021   •   18:22
Dans contemporan, activări stradale şi instalaţii participative în primul weekend de evenimente ARCUB la Străzi Deschise

Poeţi, tineri artişti, grafferi şi sute de bucureşteni au luat parte între 21 şi 22 august la evenimentele pentru comunitate pregătite de ARCUB pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului Străzi Deschise. În perioada 21 august – 26 septembrie 2021, ARCUB participă la Străzi Deschise cu o serie de cinci weekenduri de evenimente.

De la poeme despre Bucureşti scrise la propriu pe străzile oraşului cu ajutorul locuitorilor, la proiecte participative care au transformat pietonii în generatori de conţinut, la reprezentaţii de dans contemporan, programul primului weekend de evenimente ARCUB la Străzi Deschise s-a bucurat de un flux de peste 2.000 de persoane pe parcursul celor două seri de-a lungul Căii Victoriei.

La inaugurarea instalaţiei participative de pe vitrina Magazinului Muzica, de sâmbătă, 21 august, au participat bucureşteni şi artişti ai oraşului care şi-au imaginat în scris sau prin desene dorinţe şi visuri pentru Bucureştiul viitor. Faţada Magazinului Muzica a devenit astfel un spaţiu de dialog despre oraş care invită, timp de o lună, cât mai mulţi bucureşteni să contribuie cu propriile proiecţii despre oraş aşa cum şi-l doresc. Instalaţia participativă de la Magazinul Muzica va rămâne deschisă în weekendurile Străzilor Deschise până pe 19 septembrie inclusiv.

În aceeaşi seară, tot pe Calea Victoriei, a avut loc activarea stradală a proiectului inedit de literatură contemporană „Epopeea participativă 2021”. Singurul poem colectiv despre Bucureşti scris de 40 de poeţi a fost transcris, cu ajutorul stencils-urilor, pe Calea Victoriei. 840 de versuri scrise în 2015 pentru competiţia Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost redate pe asfalt de zeci de tineri şi artişti care au răspuns apelului pentru voluntari, organizat pentru realizarea acestui proiect. Iniţiativa şi conceptul proiectului îi aparţin poetei Svetlana Cârstean, care a fost prezentă la eveniment alături de alţi artişti ai Bucureştiului. Poemul colectiv despre Bucureşti poate fi „parcurs” de-a lungul pistei de biciclete dintre Hotelul Novotel şi Hotel Radisson de pe Calea Victoriei până la închiderea proiectului Străzi Deschise.

Programul evenimentelor ARCUB la Străzi Deschise a fost completat de reprezentaţiile de dans contemporan în zona Bisericii Kretzulescu. Contemporary Creative Dreamers au prezentat sâmbătă, 21 august, spectacolul „Bite the bullet / re:mix”, iar duminică, 22 august, Asociaţia Delazero a adus la Străzi Deschise spectacolul „Connect Urban Performance” cu fragmente coregrafice create în cadrul „Festivalului de Dans Contemporan Connect”, care explorează influenţa spaţiului urban asupra corpului uman. 

ARCUB revine la Străzi Deschise în weekendul 4-5 septembrie cu spectacole de muzică, dans contemporan în zona Bisericii Kretzulescu şi un video-mapping pe calcanul clădirii Teatrului Odeon. 


 

×
Subiecte în articol: arcub strazi deschise