x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Două premiere românești în cadrul New York Film Festival 2021

Două premiere românești în cadrul New York Film Festival 2021

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Sep 2021   •   21:25
Două premiere românești în cadrul New York Film Festival 2021

Astăzi, se deschide la New York cea de-a 59-a ediție a prestigiosului New York Film Festival (24 septembrie – 10 octombrie). Anul acesta, în selecția oficială a festivalului, cuprinzând 32 de filme din 31 de țări, figurează și două dintre cele mai importante pelicule românești lansate anul acesta.

Astfel, în 25 și 26 septembrie, la Alice Tully Hall și Francesca Beale Theater, publicul american va putea urmări două proiecții cu filmul Babardeală cu bucluc sau porno balamuc în regia lui Radu Jude, câștigător, la Berlin, al Ursului de Aur.

O săptămână mai târziu, în 5 și 6 octombrie, în aceeași sală Alice Tully, cu o capacitate de 1.000 de locuri, dar și în intimul Howard Gilman Theater, va rula ultimul lung metraj al regizorului Radu Muntean, Întregalde, care a înregistrat un succes deosebit cu ocazia premierei internaționale de la Cannes.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York, cu această ocazie, se va deplasa în metropola americană, care începe să se deschidă după mai bine de un an de restricții cauzate de pandemie, o parte a echipei de creație a filmului Întregalde din care fac parte, alături de regizorul Radu Muntean, actorii Maria Popistașu și Alexandru Bogdan și scenaristul Alexandru Baciu. Cei patru invitați vor deschide cele două proiecții ale filmului și vor susține sesiuni de Q&A după proiecții.

Festivalul de Film de la New York este, probabil, cel mai important festival de film organizat în Statele Unite ale Americii și una dintre cele mai longevive inițiative de acest gen. Prima sa ediție a avut loc in anul 1963 cu sprijinul Lincoln Center, care a continuat până astăzi să organizeze proiectul  și să găzduiască proiecțiile de film.   

×