x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Festivalul Internațional George Enescu 2021, la start 25 de lucruri memorabile despre cea de-a 25-a ediție a celui mai important eveniment cultural internațional organizat de România

Festivalul Internațional George Enescu 2021, la start 25 de lucruri memorabile despre cea de-a 25-a ediție a celui mai important eveniment cultural internațional organizat de România

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Aug 2021   •   21:18
Festivalul Internațional George Enescu 2021, la start  25 de lucruri memorabile despre cea de-a 25-a ediție a celui mai important eveniment cultural internațional organizat de România

Ediția a 25-a a Festivalului Internațional George Enescu începe sâmbătă, 28 august, în pofida incertitudinii și a complicațiilor cauzate de pandemie, ca o declarație de încredere că, împreună, putem construi o „Istorie din iubire” la nivel de societate, așa cum și istoria Festivalului a fost construită din iubire pentru muzică și pentru ceea ce ne-a lăsat Maestrul George Enescu.

Ediția din 2021 a Festivalului este jubiliară, fiind a 25-a de la înființare, în 1958, și celebrând 140 de ani de la nașterea marelui compozitor. Deschiderea oficială a fost marcată astăzi, 27 august, de o conferință de presă, la care au participat: Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial pe probleme de Cultură; Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii; Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei; Vladimir Jurowski, Directorul Artistic al Festivalului Internațional George Enescu (prin Zoom); Mihai Constantinescu, Director Executiv al Festivalului Internațional George Enescu; Paavo Järvi, dirijorul concertului de deschidere; Hilary Hahn, violonistă, solista concertului de deschidere; Sarah Nemtanu, violonistă, concertmaestru la concertul de deschidere; Kristjan Järvi, dirijorul concertelor susținute de Filarmonica Mării Baltice; Mihaela Crăciun, Director TVR 3; Liviu Popescu, Președinte Director General Interimar Radio Romania. 

Consilierul Prezidențial pe probleme de Cultură, Sergiu Nistor, a înmânat Directorului Executiv al Festivalului Internațional George Enescu Diploma de Înalt Patronaj, semnată de către Președintele României, Klaus Iohannis,

Sergiu Nistor a precizat că: ,,Enescu este alături de noi în clipele cele mai frumoase, dar și în clipele cele mai grele. Cei care au prins acele vremuri ( comunismul – n.r.) știu cum se deschidea radoul atunci când îl puneam pe Europa Liberă. Acordurile Rapsodiei lui Enescu ne-au dat speranța pentru o lume mai bună”.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că: ‘’Valențele terapeutice sunt nenumărate pentru spectatorul care de mâine e așteptat în sălile de spectacol din București și din țară”.

Krystjan Järvi, dirijorul concertelor Filarmonicii Mării Baltice, a declarat că două repere îl leagă România, încă din tinerețe – gimnastele românce medaliate cu aur și Festivalul Enescu.

,,Pentru mine, România este Festivalul Enescu. Sunt încântat să mă aflu aici cu Orchestra mea. (...) Este un oraș incredibil și o țară incredibilă”, a mai adăugat Järvi.

În ceea ce privește pandemia, restricțiile și condițiile de desfășurare a concertelor astăzi, muzicienii prezenți la conferința de presă au declarat că posibilitatea de a cânta și a susține concerte este o bucurie, chiar și în condițiile sanitare de pandemie.

Celebra violonistă Hilary Hahn, solista a concertului de deschidere de pe 28 august, a precizat că: ,,Nicio mască un poate acoperi sunetul muzicii și nicio mască nu poate să ne acopere sentimentele”. Aceasta a mai adăugat că purtarea măștii este un simbol al solidarității.

,,Măștile sunt un simbol că suntem, în aceste împrejurări, cu toții împreună și că ne pasă de muzică. Este un moment plin de semnificație.” 

La conferința de presă a mai luat cuvântul, prin transmisiune live pe zoom, Directorul Artistic al Festivalului, Vladimir Jurowski, care a vorbit despre semnificația muzicii lui George Enescu în contemporan, amintind de operele care vor fi prezentate în premieră în Festival, dar și despre simbolistica socială a unor lucrări, precum Memorial op. 118, a lui Anatol Vieru.

 

Sprijin pentru Festival

 

Festivalul International George Enescu este finanțat cu precădere de Guvernul României, prin Ministerul Culturii, din vânzarea de bilete și din sponsorizări. Mulțumim instituțiilor, sponsorilor, partenerilor media care au fost alături de noi în acest an, mai dificil ca niciodată.

"Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu este cu totul specială și pentru spectatori și pentru muzicieni. Venim după o perioadă de liniște neobișnuită în sălile de concerte cauzată de criza pandemică care ne-a pus tuturor la încercare răbdarea. Iubitorii de muzică clasică, dar și noi partenerii, am așteptat cu multă nerabdare ediția din acest an a Festivalului Internațional George Enescu, iar bucuria noastră va fi pe măsură", a spus Steven van Groningen, președinte Raiffeisen Bank.

 

 

„Festivalul George Enescu este un eveniment de prestigiu internațional care promovează cultura, talentul și inspirația artiștilor din întreaga lume și care prin operele lor promovează frumosul, iubirea pentru muzica clasică și valorile rămase moștenire de la compozitorul român.

Este o onoare pentru Rompetrol de a fi de 12 ani partener principal al evenimentului, să sprijinim mai ales în această perioadă de pandemie un eveniment cultural de amploare, și în general industriile creative. Și Rompetrol și George Enescu sunt branduri puternice, care reprezintă și promovează corect imaginea României la nivel internațional, având la bază valori precum creativitate, mândrie națională, voință și determinare.  Prin solidaritate și implicare am construit acest parteneriat, și tot împreună cu partenerii noștri vom depăși și provocările pandemiei, vom merge mai departe, și vom contribui la dezvoltarea României”, a declarat Iskander Abdibaitov – Chief Officer Corporate Development, Rompetrol.

 

×