x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Avanpremieră simbolică, online a Festivalului One World Romania, ediția a 13-a

Avanpremieră simbolică, online a Festivalului One World Romania, ediția a 13-a

19 Mar 2020   •   17:04
Avanpremieră simbolică, online a Festivalului One World Romania, ediția a 13-a

Vineri, 20 martie, în seara în care ar fi trebuit să aibă loc deschiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului One World Romania, vă invităm online la un eveniment adaptat situației extraordinare pe care o trăim. 

Ne-am gândit că o avanpremieră simbolică și virtuală, în ziua în care ar fi trebuit să înceapă cea de-a 13-a ediție One World Romania, ne-ar ajuta pe toți să ne simțim un pic mai optimiști și mai apropiați unii de alții. Așadar, vă invităm vineri, 20 martie, la ora 19:30, pe pagina de Facebook a festivalului, să fiți alături de câțiva membri ai echipei OWR care vă vor dezvălui mai multe despre această ediție, despre ce planuri avem și cum ne putem adapta vremurilor. În spatele acestei ediții amânate se află câteva zeci de oameni, dintre care unii lucrează de câteva luni bune de zile la pregătirea festivalului. Iar ca noi sunt sute și probabil mii de alți artiști, tehnicieni, organizatori și activiști ale căror evenimente s-au văzut anulate sau înghețate. Astăzi ne gândim la ei și la zecile de mii de oameni cărora le erau destinate aceste acțiuni din sectorul cultural independent.

Imediat după această conversație, vă invităm, tot online, să vizionați unul dintre filmele ediției, Curtea din spate (Backyard, 1984), scurtmetrajul de absolvire al lui Ross McElwee - o mică mostră a retrospectivei pe care i-o vom dedica documentaristului american în cadrul ediției de anul acesta a festivalului.

Cineastul începe în acest film să se folosească de aspecte „autobiografice” pentru a spune - cu un pronunțat simț al umorului - o poveste ce nu se rezumă doar la el: o poveste despre masculinitatea bărbaților albi, despre o istorie socială comună traumatică, despre probleme rasiale persistente. 

Pentru a păstra senzația de unicitate specifică unei proiecții la cinema, filmul nu va putea fi vizionat decât o singură dată, cu ocazia acestui eveniment online. Ulterior, acesta va rula și în cadrul ediției reprogramate a festivalului, pe care sperăm să o putem organiza la începutul verii, cu ocazia retrospectivei Ross McElwee. 

Sperăm să intrăm în contact cu cât mai mulți dintre voi prin această mică adunare virtuală, în așteptarea zilelor când vom putea să ne adunăm față în față și să ne strângem mâinile.

×
Subiecte în articol: One World Romania 13