x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Ce puteți vedea în ultimul weekend al Les Films de Cannes à Bucarest, în aer liber și online

Ce puteți vedea în ultimul weekend al Les Films de Cannes à Bucarest, în aer liber și online

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Oct 2020   •   18:59
Ce puteți vedea în ultimul weekend al Les Films de Cannes à Bucarest, în aer liber și online

Joi, 29 octombrie


Sweat, la Cărturești Verona, de la ora 19:00

 

Trei zile din viaţa antrenoarei de fitness Sylwia Zajac, o celebritate a reţelelor de socializare, înconjurată de angajaţi şi admiratori fideli, dar care îşi doreşte doar linişte şi intimitate.

Sweat

Selecția oficială, Cannes 2020

Regia: Magnus von Horn
Cu: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski, Tomasz Orpinski

Anul: 2020
Țara: Polonia, Suedia
Genul: dramă
Durata: 100 min.

 

 

  Mia își ratează răzbunarea

 


Mia își ratează răzbunarea – online

 

După o despărțire violentă, Mia, o tânără actriță, e hotărâtă să se răzbune răzbune pe fostul ei iubit. Pe măsură ce planul ei se conturează, Mia, împreună cu grupul său de prietene, redefinesc noțiunea de feminitate.

 

Mia își ratează răzbunarea (2020, RO)

În competiție, Varșovia IFF

Regia: Bogdan Theodor Olteanu
Cu: Ioana Bugarin, Maria Popistașu, Ana Maria Guran, Carol Ionescu, Adrian Nicolae, Alexandru Ion, Mădălina Stoica, Ecaterina Lupu, Ștefania Cîrcu, Silvana Mihai

Țara: ROMÂNIA
Anul: 2020
Durata: 82 minute
Genul: poveste cu umor negru despre răzbunare

 

 

Sicilian Ghost Story

 

 

Sicilian Ghost Story – online

 

Într-un sat sicilian aflat la marginea unei păduri, un băiat de 13 ani, Giuseppe, dispare. Luna, una dintre colegele lui de clasă, refuză să creadă că a dispărut băiatul de care este îndrăgostită și încearcă să rupă legea tăcerii. Pentru a-l găsi, cu riscul propriei vieții, pătrunde în lumea obscură în care prietenul ei este închis și către care lacul oferă o misterioasă cale de acces. Poveste fantastică, Sicilian Ghost Story revizitează mitul lui Romeo și al Juliettei, plasându-l în lumea nemiloasă a Mafiei.

 

Sicilian Ghost Story (2017, 123 min, IT)

Filmul de deschidere, Semaine de la Critique, Cannes 2017

Regia: Fabio Grassadonia & Antonio Piazza
Cu: Julia Jedlikowska, Gaetano Fernandez, Corinne Musallari, Vincenzo Amato, Sabine Timoteo, Filippo Luna, Lorenzo Curcio, Andrea Falzone, Federico Finocchiaro

Țara: Italia, Franța, Elveția
Anul: 2017
Durata: 122 minute
Genul: drama, fantezie

 

 

 

 

 

 

 

 

Vineri, 30 octombrie

 

 

 

Sweet Bean

 

 

Sweet Bean, la Cărturești Verona, de la ora 19:00

 

„Dorayakis” sunt prăjituri tradiționale japoneze umplute cu o pastă dulce de fasole roșie numită „AN”. Tokue, o femeie de 70 de ani, îl convinge pe Sentaro, proprietarul unei mici patiserii care vinde „dorayakis”, să o angajeze. Ea deține secretul unei paste delicioase care transformă micul magazin într-un loc extrem de popular. Vechi răni încep să iasă însă la iveală…

 

Sweet Bean

Un Certain Regard, Cannes 2015

Regizat de: Naomi Kawase
Cu: Nagase Masatoshi, Kiki Kirin, Uchida Kyara

Țara: Japonia, Franța, Germania
Anul: 2015
Durata: 113 min

 

 

Noi împotriva noastră

 

 

Noi împotriva noastră - online

 

Două ecrane. Tatăl și fiica se filmează unul pe celălalt. El are schizofrenie, ea a crescut fără el.

Un documentar de lungmetraj constituit dintr-o serie de dialoguri ce conturează relația tată-fiică marcată de o pasiune comună și de o tulburare psihică. Discuția atinge subiecte precum incapacitatea de comunicare, educația și dezvoltarea personală, transmiterea transgenerațională, stigma bolilor mintale. Alternativ, apar secvențe cotidiene, fie din prezentul filmat de cele două personaje, fie din arhivele VHS ale tatălui.

 

Noi împotriva noastră

În competiție, Ji.hlava IDFF

Regia: Andra Tarara
Țara: ROMÂNIA
Anul: 2020
Durata: 74 minute
Genul: documentar

 

Border

 

 

Border – online

 

Tina, un ofițer de vamă de o eficacitate incredibilă, este recunoscută pentru simțul ei infailibil. Practic, e ca și cum ar mirosi vina ori intențiile ascunse. Însă când Vore, un tip suspect, trece prin fața ei, capacitățile sale sunt puse la încercare pentru prima dată. Tina știe că Vore ascunde ceva, dar nu poate identifica ce anume. Mai rău, simte și o atracție bizară față de el. În timp ce dezvoltă o relație specială cu el, Tina își descoperă, în sfârșit, adevărata identitate. La fel ca Vore, nu aparține acestei lumi. Întreaga sa existență s-a bazat pe o minciună, iar ea este nevoită să aleagă acum: să continue să trăiască în impostură sau să îmbrățișeze revelațiile terifiante ale lui Vore.

 

Border

Premiul Un Certain Regard, Cannes 2018

Regia: Ali Abbasi
Cu: Eero Milonoff, Jörgen Thorsson, Ann Petrén, Sten Ljungren, Wilhelmsen Kjell, Rakel Wärmländer, Andreas Kundler, Matti Boustedt

Țara: Suedia, Danemarca
Anul: 2018
Durata: 108 minute
Genul: dramă
Titlu original: Gräns

 

 

 

 

 

 

Sâmbătă, 31 octombrie

 

 

Malmkrog

 

 

Malmkrog, la Cărturești Verona, de la ora 19:00

 

E sfârșit de decembrie, iar la conacul familiei Apafi, trecut demult în proprietatea unor nobili înrudiți cu familia Rurikovici, câțiva aristocrați s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună. Sunt cinci la numar, și fiecare pare să aparțină unei alte lumi. Olga, cea mai tânară dintre ei, se ocupă cu editarea de cărți religioase; Nikolai, logodnicul Olgăi, e filosof; Ingrida este soția generalului Andrei Nikolaevici Shatilov; Edouard este un politican în ascensiune; Madelaine este o celebră pianistă. Undeva, într-unul dintre dormitoare, ultimul descendent al familii Apafi – bătrân, orb și obligat să stea la pat din pricina unei paralizii – se află sub îngrijirea unei sore medicale. Imediat după micul-dejun, cei cinci se întorc la obișnuita lor partidă de whist și la veșnicile discuții, care îi sunt asociate în mod tradițional. De-această dată, însă, controversa pe care o stârnește titulatura de „armată întru-Hristos” nu pare să conducă la un consens oarecare, ba dimpotrivă, ia proporții, se ramifică, deschizând noi și noi teme, continuându-se în timpul prânzului și intrând în impas la ora ceaiului. Nimic din ceea ce se întâmplă în acest Ajun de Crăciun nu pare să conțină semnele cataclismului. E sfârșit de decembrie, și un demon neștiut pare a fi pus stăpânire pe lume.

 

Malmkrog

Premiul pentru Cea mai bună regie, Encounters, Berlin 2020

Regia: Cristi Puiu
Cu: Agathe Bosch, Frédéric Schulz-Richard, Diana Sakalauskaité, Ugo Broussot, Marina Palii, István Teglás

Țara: România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia, Macedonia
Anul: 2020
Durata: 200 minute
Genul: dramă

 

 

 Tatăl nostru

 

 

Tatăl nostru – online

 

Andrei, regizorului filmului și Paula, partenera sa, află că vor deveni părinți. În timp ce viitoarea mamă se confruntă cu lipsa unui model de familie funcțională, viitorul tată trebuie să își înfrunte propriul părinte. Acesta și-a lăsat familia în urmă când Andrei și sora sa erau copii. Acum, este călugăr în Muntele Athos. Pentru tatăl în devenire, vizitele la mănăstire sunt cheia spre a înțelege ce înseamnă a fi un tată bun și cum putem lăsa în urmă greșelile din trecut. Însă, pe măsură ce sarcina evoluează, căutarea raspunsurilor și nevoia de reconciliere cu trecutul fac loc pentru ceva mult mai semnificativ.

 

Tatăl nostru

Premiul Special al Juriului, Sarajevo Film Festival 2020

Scenariu, regie, imagine: Andrei Dăscălescu
Țara: ROMÂNIA
Anul: 2020
Durata: 85 minute
Genul: documentar

Limba originală: persană
Subtitrare: engleză, română

 

  Matthias & Maxime

 

 

Doi prieteni din copilărie se sărută pentru filmările unui scurtmetraj de amatori. În urma acestui sărut aparent inofensiv apare o îndoială care îi macină, iar cei doi băieți sunt nevoiți să se confrunte cu propriile preferințe, bulversându-și cercul social și, foarte curând, și viețile.

 

Zece ani de carieră și opt lungmetraje – la doar 30 de ani ,Xavier Dolan, copilul teribil al cinema-ului, continuă să uimească. După Premiul Juriului pentru Mommy (2014) și Marele Premiu pentru Juste la fin du monde (2016), Xavier Dolan a revenit în competiția de la Cannes cu o dramă intensă și delicată care explorează temele prieteniei și identității personale.


Matthias & Maxime

În Competiție, Cannes 2019

Regia: Xavier Dolan
Cu: Abdolrahman Bagheri, Afshin Khorshid Bakhtiari, Homayon Ershadi, Safar Ali Moradi, Mir Hossein Noori

Țara: Canada
Anul: 2019
Durata: 119 minute
Genul: dramă

 

 

 

 

 

Duminică, 1 noiembrie

 

 

Another Round

 

 

Another Round, la Cărturești Verona, de la ora 19:00

 

Patru prieteni, toți profesori de liceu, decid să pună în practică teoria unui psiholog norvegian conform căreia oamenii s-ar fi născut cu un deficit de alcool în sânge și că un consum moderat ne deschide mințile, ne face mai creativi și mai relaxați. Fiecare dintre ei acceptă provocarea cu o rigoare aproape științifică, sperând că le va face viața mai bună. Deși, la început, rezultatele sunt încurajatoare, situația scapă rapid de sub control.

 

Another Round

Selecția oficială, Cannes 2020

Regia: Thomas Vinterberg
Cu: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe

Țara: Danemarca, Suedia, Olanda
Anul: 2020
Durata: 116 min
Genul: dramă
Titlu original: Druk

 

 

Călătorie în jurul casei în 60 de zile

 

 

Călătorie în jurul casei în 60 de zile – online

 

Călătorie în jurul casei în 60 zile este un omnibus alcătuit din 6 scurtmetraje, produse în perioada de izolare și comisionate de Festivalul European de Film din 2020. Reunind regizori consacrați și debutanți, omnibusul este o reacție cathartică la pandemia globală, oferind o reflectare personală a imaginarului creativ al fiecărui regizor în această perioadă de incertitudine.

 

Călătorie în jurul casei în 60 zile

Palme d’Or Ex-aequo, Cannes 1997

Regia: Alina Manolache, Alexandru Solomon, Laura Pop, Andra Tarara & David Schwartz, Vlad Petri, Teona Galgoțiu
Țara: ROMÂNIA
Anul: 2020
Durata: 83 minute

 

  The Florida Project

 

 

 

The Florida Project – online

 

O fabulă realistă despre nevinovăție, fericire și iubire familială în comunitățile de la marginea parcului de distracții Disney World. Tânăra mamă Halley (Bria Vinaite) și fiica ei în vârstă de șase ani, Moonee (Brooklynn Prince), își petrec zilele în lumea colorată în nuanțe pastelate a motelurilor sărace din Orlando, bucurându-se de viață din plin. Protectorul lor iubitor este și managerul motelului, Bobby (Willem Dafoe). Când norul întunecat al sărăciei amenință să le destrame viața de basm, soluția lui Halley le pune familia în pericol cu grave consecințe.

 

The Florida Project

Quinzaine des Réalisateurs, Cannes 2017

Regia: Sean Baker
Cu: Willem Dafoe, Brooklynn PrInce, Bria Vinaite, Caleb Landry Jones

Țara: Marea Britanie
Anul: 2017
Genul: Drama
Durata: 111 minute

 

 

„Intenția noastră este ca această micro-ediție hibrid a festivalului să fie doar un autumnal warm-up ce va fi urmat, când se va putea, de o serie de proiecții în cinematografe, cu un #LFDC.11 care să reia aceste titlturi și să le prezinte și pe celelalate pe care le pregătisem pentru voi înainte ca sălile de cinema să fie iarăși închise. Asta însă, dacă și când va fi posibil și sigur din punct de vedere sanitar”, spun organizatorii festivalului.

 

×
Subiecte în articol: Les Films de Cannes à Bucarest