x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cineclub OWR: Focus Germania de Est. Săptămâna #2 - Reunificarea Germaniei și întâlnire cu Sibylle Schönemann

Cineclub OWR: Focus Germania de Est. Săptămâna #2 - Reunificarea Germaniei și întâlnire cu Sibylle Schönemann

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Dec 2019   •   16:26
Cineclub OWR: Focus Germania de Est.  Săptămâna #2 - Reunificarea Germaniei și întâlnire cu Sibylle Schönemann

Cineclubul One World Romania continuă sondarea punctului de cotitură pe care l-a reprezentat intersecția anilor ‘80 și ‘90 în Europa și în lume prin prezentarea unor documentare rare, realizate în toiul evenimentelor și care au, în loc de distanța critică cu care suntem astăzi obișnuiți, conștiința istoriei în desfășurare. Astfel, după o primă săptămână dedicată căderii Zidului Berlinului, urmează să fie prezentate între 13 și 15 decembrie, la Pavilion 32/ Goethe-Institut București și la POINT, trei filme axate pe lunile de după reunificare. Aceste momente sunt marcate de euforia legitimă a unei națiuni în sfârșit reîntregite, dar nu sunt automat și momente de uitare: antagonismul din trecut, bine întreținut de regimurile de-o parte și de alta a zidului, nu poate fi măturat atat de ușor. De aici provine și sentimentul de incertitudine cu privire la ce rezervă viitorul care constituie elementul de legătură dintre cele trei documentare.

Seria de proiecții va începe vineri, 13 decembrie, la Pavilion 32/ Goethe-Institut București cu filmul „Timpul încarcerat” („Verriegelte Zeit”), de Sibylle Schönemann. Aceasta a revenit în Republica Democrată Germană în 1990, după ce fusese arestată de Stasi în 1984 și fusese condamnată la un an de închisoare, deoarece aplicase pentru o viză care i-ar fi permis să părăsească țara. Întoarcerea ei, după căderea Zidului Berlinului, îi oferă pretextul pentru realizarea filmului, în care are ocazia să se reîntâlnească și să îi chestioneze pe toți cei responsabili de perioada sa de detenție.

Sibylle Schönemann, care este invitata acestei ediții speciale a Cineclubului și care va intra în dialog cu publicul după proiecție, își descrie astfel filmul: „El pune multe întrebări, dar oferă puține răspunsuri. Căutarea mea a fost demoralizantă, dar a fost în același timp plină de suspans, comică și tragică, încurajatoare și consolatoare. Rezultatul este un film care, din punctul meu de vedere, marchează sfârșitul unei ere. Pentru spectator, poate fi o experiență intelectuală, un document al timpului său și al acestei țări dublu divizate, nimic mai mult și nimic mai puțin.”
 

Primul film de duminică 15 decembrie, care va fi proiectat la POINT de la ora 18.00, zugrăvește de asemenea schimbările istorice majore antrenate de căderea zidului prin prisma unor experiențe personale, dar alege să nu se oprească asupra unui singur individ. Coloana sonoră a filmului „Berlin - Prenzlauer Berg: întâlniri între 1 mai și 1 iulie 1990”, de Petra Tschörtner, conține melodia „Avem nevoie de o revoluție”, interpretată de trupa „Toamnă la Peking” printre ruinele Zidului Berlinului. Dar ne aflăm în mai 1990 și nu prea mai există șanse ca o revoluție să se producă. Karl se află în zona Praterului, împreună cu fiica lui. Într-o altă zonă a Berlinului, Frieda și Gerda bârfesc despre furtul unui papagal de la grădina zoologică în timpul căderii Zidului Berlinului. Un client solitar dintr-o cafenea își ia la revedere de la ceilalți cântând o melodie despre țara sa natală, în timp ce muzicienii români se îndreaptă spre Balkan Express. Câțiva tineri visează la anarhie, în timp ce proprietara celei mai faimoase cârnățării din Berlin își „botează” locul cu prima monedă vestică pe care reușește să o obțină.

Filmul „În tranzit: o înregistrare pentru posteritate” („Im Uebergang, protokoll einer hoffnung”), regizat de Kurt Tetzlaff, care va fi proiectat la POINT la ora 19.30, se deschide cu petrecerile de Anul Nou dintre 1989 și 1990. Acestea erau primele petrecute împreună de est și vest-germani după foarte multă vreme, pe Podul Glienicker, notoriu pentru că aici se făceau schimburile de spioni între cele două Germanii în timpul Războiului Rece. Documentarul se încheie pe același pod, supranumit „Podul Prieteniei”, surprinzând petrecerile în egală măsură euforice datorate reunificării celor două Germanii în data de 3 octombrie 1990. Spectatorii au astfel ocazia de a experimenta, prin intermediul experiențelor personale și a reflecțiilor tânărului protagonist al documentarului, scurtul an de tranziție spre Germania unificată.

Vineri, 13 decembrie
Pavilion 32/ Goethe-Institut București


19.00
„Timpul încarcerat” („Verriegelte Zeit”)
Germania 1990
regia Sibylle Schönemann
94 minutes
film subtitrat în limba engleză

Proiecție urmată de un dialog cu realizatoarea Sibylle Schönemann


Duminică, 15 decembrie
POINT

18h00
„Berlin - Prenzlauer Berg: întâlniri între 1 mai și 1 iulie 1990” („Berlin - Prenzlauer Berg: Begegnungen zwischen dem 1. Mai und dem 1. Juli 1990”)
Germania 1990
regia Petra Tschörtner
75 minute
film subtitrat în limba română


19h30
„În tranzit: o înregistrare pentru posteritate” („Im Uebergang, protokoll einer hoffnung”)
Germania 1991
regia Kurt Tetzlaff
83 minute
film subtitrat în limba română

×
Subiecte în articol: One World Romania!