x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Doliu în lumea filmului românesc. A murit regizorul Mircea Mureşan

Doliu în lumea filmului românesc. A murit regizorul Mircea Mureşan

24 Apr 2020   •   13:56
Doliu în lumea filmului românesc. A murit regizorul Mircea Mureşan
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Regizorul Mircea Mureşan, în vîrstă de 91 de ani, celebru pentru serialul „Toate pânzele sus”, a murit vineri, a anunțat președintele Uniunii Cineaştilor din România, citat de Mediafax.

„S-a stins din viaţă un mare regizor. Mircea Mureşan. Un fondator al filmul românesc. Un om care a dăruit filme de excepţie. Un om care s-a dăruit cinematografului şi breslei cineaştilor! În aceste momente, Uniunea Cineaştilor din România deplânge dispariţia marelui creator!”, a anunţat Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

 

„Am văzut mulţi copii mai talentaţi decât părinţii, în aceeaşi artă sau îndeletnicire. Dar şi invers, Contează mult atmosfera şi influenţa din familie. De exemplu, părinţii mei au fost ţărani şi muncitori. Se duceau la câte un film. N-aveau cum transmite şi «moştenire». Spuneţi «har primit la venirea pe lume». Cred că există. Dar se impune  şi «norocul». Cineva să-l descopere  şi să-l cultive.  Pe urmă  «chemarea», «voinţa»,  «energia», munca enormă! Să luăm exemplu talentul fetiţelor de la gimnastică.

Regia e o profesie, o artă dacă vreţi, atât de vastă, atât de «fără asemănare» cu altele, încât nu poate exista ceva care să nu conteze, din viaţă, din realitate, din cultură, din cunoaşterea profesioniştilor din universul cinematografiei, din toate cele. Inclusiv din mizeriile existenţei, din politică, scandaluri demimondene, din degradarea caracterelor şi a moralei.

Nu avea cine să mă încurajeze pe acest drum necunoscut. L-am dibuit singur. La liceu ne era interzis să mergem la cinema. În ziua de 1 mai 1941, de sărbătoare, s-a dat intrare liberă  la toate  cinematografele din Sibiu. Am intrat dimineaţa… şi n-am mai ieşit niciodată. Prin adolescenţă am practicat şi boxul. Am primit pumni grei, am şi căzut, dar m-am ridicat întotdeauna. şi în cinematografie am primit lovituri grele, dar n-am căzut niciodată. Am rezistat cu îndărătnicie până la gongul final care a sunat în favoarea mea. 

Dă artistul ceva lumii sau ia ceva de la ea? Mai întâi ia, pe urmă dă ceva… Dacă are ce. Dacă ar fi să descriu într-un cuvânt viaţa de regizor aş spune doar atât: grea! Am o singură aşteptare de la cei cu care mă întâlnesc pe drumul vieţii. Să nu mintă. Spuneţi că oamenii şi-au pierdut speranţa într-o viaţă mai bună. Mi-e teamă de asemenea generalizare. Sper în creşterea spre înţelepciune a generaţiei care urmează acum, după aceasta prezentă, prima de după o «revoluţie» dezamăgitoare. Deşi am colindat lumea, nu mi-a trecut prin minte, nici o clipă să părăsesc România. Pământul românesc? Este cel în care voi rămâne”.

 

Mircea Mureșan pentru Jurnalul Național 11.11.2013

×
Subiecte în articol: Mircea Mureşan