x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Drama refugiaţilor, în cinematografe

Drama refugiaţilor, în cinematografe

de Maria Coman    |    17 Mar 2016   •   12:50
Drama refugiaţilor, în cinematografe

Festivalul One World România, dedicat documentarelor care au în centrul atenţiei drepturile omului, se extinde anul acesta, având proiecţii atât la Hollywood Multiplex, cât şi într-un cort multimedia care va fi instalat în Parcul Colţea, din Bucureşti, pe lângă spaţiile deja consacrate – Muzeul de Artă Contemporană, cinematografele Union, Eforie şi Elvira Popescu. Cortul va fi şi spaţiul în care, timp de 10 zile, o expoziţie de fotografii va înfăţişa ruta europeană a refugiaţilor din această toamnă, totul acompaniat de muzică din Orientul Apropiat şi din Africa. Festivalul are loc în perioada 21-27 martie. Iată câteva dintre documentarele pe care le veţi putea urmări:

În „Felvidek. Caught în Between”, regizoarea încearcă să descopere istoria familiei sale, în acelaşi timp dorind să înţeleagă mai bine istoria complicată a regiunii slovaco-ungare Felvidek, străbătută de mii de persoane în timpul campaniei de relocare derulată între 1946 şi 1948. 

Documentarul „Free” urmăreşte timp de doi ani un grup de persoane din Croaţia care suferă de diferite dizabilităţi mentale. Pe cale de a fi externaţi, ei primesc o nouă şansa de a-şi luă viaţă în propriile mâini şi a face propriile alegeri.

„Logbook_Serbistan” este o docu-dramă scrisă de regizorul Želimir Žilnik împreună cu protagoniştii săi. Filmul urmăreşte viaţă imigranţilor ilegali şi a azilanţilor găzduiţi în centrele de refugiaţi din Serbia, în urmă unor evadări dramatice din ţările de origine, copleşite de război şi sărăcie.

„Robotelul de aur” urmăreşte povestea multiplei campioane la box Steluţa Duţă în timpul pregătirilor pentru ultimul mare campionat din carieră ei sportivă. O cunoaştem pe Steluţa în momente grele, aflăm povestea tristă a unei copilării petrecute în centre de plasament şi confirmăm cât de important poate fi sportul pentru un copil aparent pierdut.

Filmul „Dreaming of Denmark” ni-l prezintă pe Wasi, care a emigrat de unul singur în Danemarca din Afganistan şi a cărui cerere de azil este respinsă. Urmează un lung drum prin Europa în căutarea unei soluţii pentru o viaţă normală departe de ţara natală şi o luptă continuă pentru construirea unei identităţi.

×