x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Europa 61 – Săptămâna cinematografiei europene în Portugalia

Europa 61 – Săptămâna cinematografiei europene în Portugalia

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Mai 2019   •   17:37
Europa 61 – Săptămâna cinematografiei europene în Portugalia

În perioada 16-22 mai, Cinema Trindade din Porto găzduiește săptămâna cinematografiei europene care își propune să reflecteze asupra ideii de Europa între două date deosebit de importane pentru Uniunea Europeană: 9 mai (Ziua Europei) și 26 mai (alegeri pentru Parlamentul European). România va fi reprezentată de lungmetrajul Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (r. Emanuel Pârvu, 2017), cu Șerban Pavlu, Ana Radu, Florin Zamfirescu și Adrian Titieni în rolurile principale. Proiecțiile vor avea loc în data de 19 mai, la ora 19.00 și 20 mai, la ora 17.00.

Festivalul de film, al cărui titlu - Europa 61- face o aluzie indirectă la unul dintre filmele de referință ale cinematografiei europene, Europa 51 de Roberto Rossellini, cât și la aniversarea Uniunii Europene, care împlinește 61 de ani de existență (Comunitatea Economică Europeană a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958), își propune să celebreze Europa ca identitate culturală, socială și politică prin intermediul prezentării a 14 filme, din 14 țări diferite (Germania, Austria, Croația, Spania, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Cehia și România), toate fiind importante în înțelegerea a ceea ce înseamnă Europa astăzi. Revoluția Franceză, al Doilea Război Mondial, Primăvara de la Praga, emigrația sau drepturile copilului sunt doar câteva dintre temele explorate în această programare.

Ideea a pornit de la Reprezentanța Comisiei Europene în Portugalia și EUNIC Portugalia, care au decis asocierea evenimentului cu festivalul internațional de film documentar Porto/Post/Doc. Programatorul Carlos Nogueira a rezumat intențiile Europa 61 în felul următor: „provocăm publicul să vorbească despre Europa, mai ales, prin intermediul unei selecții de filme bune.“

La cele 14 lungmetraje se mai adaugă două sesiuni de scurtmetraje: una care rulează filmele rezultate din inițiativa EU and ME, la baza cărora stau idei inspirate de tineri și selecționate prin concurs; și cea de-a doua prezintă o selecție de filme nominalizate pentru premiile BAFTA, în 2018.

Toate sesiunile au intrare gratuită.

 

 

×
Subiecte în articol: Europa 61