x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Festivalul Internațional de Film de Animație București, un eveniment-maraton inedit

Festivalul Internațional de Film de Animație București, un eveniment-maraton inedit

de Monica Cosac    |    16 Iul 2020   •   10:33
Festivalul Internațional de Film de Animație București, un eveniment-maraton inedit

Difuzarea a sute de scurtmetraje de animație, concursuri de desen și de muzică destinate tinerilor artiști și producția unui film de animație la care va contribui online și publicul sunt câteva dintre componentele primei ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație București - ABIFF, un eveniment inedit atât prin faptul că se adresează publicului foarte tânăr, cât și prin durata sa, de 12 luni. Festivalul are ca temă definitorie relația minoritate-majoritate și o misiune dificilă: aceea de a fi pe placul copiilor de toate vârstele.  



Potrivit organizatorilor, ABIFF pornește de la nevoia de cunoaștere a artei cinematografice de tipul filmului de animație ca instrument de exprimare a diversității culturale europene și este menit să formeze și să promoveze manageri culturali pe întregul teritoriu al României.
„Este un festival de filme de animație oarecum nișat. Are ca și caracteristică faptul că vorbește despre relația majoritate – minoritate. În această primă ediție, vorbim despre majoritate și minoritate etnică și culturală și felul în care acestea pot conviețui cât mai armonios. În același timp, este un festival dedicat tinerilor, chiar copiilor. Avem și două premii speciale: unul pentru studenți și unul pentru debut”, a declarat, pentru Jurnalul, Valentin Urziceanu, președinte ABI Fundație, inițiatorul acestui proiect.


Premiile speciale au o valoare de 1.000 de euro fiecare, iar marele premiu al ABIFF va fi de 3.000 de euro.
„Proiectul este mult mai amplu. În cadrul lui vor fi și concursuri de desen, concursuri de muzică – care se vor desfășura pe tot parcursul anului. Dar principala lui caracteristică e că este un proiect de management cultural”, ne-a spus Valentin Urziceanu, precizând că tinerii care doresc să aibă o carieră în domeniul managementului cultural - și vor să facă parte din proiect – vor fi instruiți, astfel încât să poată da o mână de ajutor pentru duplicarea festivalului și în alte orașe din țară. 


Câștigători votați de public 


Primele competiții din cadrul proiectului, concursurile de desen destinate tinerilor artiști, vor fi lansate începând cu luna septembrie 2020, premergător festivalului. Potrivit organizatorilor, componenta online va fi o marcă ABIFF încă de la prima ediție: „câștigătorii unora din aceste concursuri vor fi votați de public online, fără ca organizatorii să poată influența în vreun fel rezultatul”.


Rezultatele acestor concursuri premergătoare vor sta la baza producției unui film de animație de scurtmetraj, cu un scenariu ce va fi finalizat prin implicarea on-line a publicului, film care va fi prezentat în cadrul Festivalului ABIFF.
Totodată, ABIFF are în program atât organizarea unor sesiuni de tip Master-Class destinate studenților din facultățile de Arte din România, care sunt conexe animației, cât și a unor ateliere destinate elevilor de liceu.


Anunțurile de tip OPEN CALL pentru înscrierea filmelor în competițiile Festivalului ABIFF vor fi lansate în octombrie/noiembrie 2020, urmând ca, în luna aprilie 2021, să se anunțe palmaresul Festivalului ABIFF (ediția I). Filmele selecționate vor fi prezentate și în alte orașe ale României, în reședințele de județ, pe durata a 3 zile, în luna aprilie 2021.
Proiectul ABIFF, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, are o valoare totală de peste 940.000 de lei și se va încheia la finalul lunii aprilie 2021.

„Noi vom identifica tineri care doresc să aibă o carieră în domeniul managementului cultural, din toată țara, pentru că festivalul de film va avea loc în București, dar va fi duplicat în fiecare oraș reședință de județ”, 
spune Valentin Urziceanu, președinte ABI Fundație. 
 

×