x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Globurile de Aur 2021. La Vita Davanti, cu Sophia Loren și Laura Pausini, printre nominalizați

Globurile de Aur 2021. La Vita Davanti, cu Sophia Loren și Laura Pausini, printre nominalizați

de Magdalena Popa Buluc    |    11 Feb 2021   •   18:07
Globurile de Aur 2021. La Vita Davanti, cu Sophia Loren și Laura Pausini, printre nominalizați
Sursa foto: Globurile de aur 2021

Globurile de Aur 2021, toate nominalizările. În cursă se află și La Vita Davanti, cu Sophia Loren, alături de melodia interpretată de Laura Pausini

 

Premiile Hollywood Foreign Press Association vor fi acordate în data de 28 februarie, într-o ceremonie dublă transmisă atât de pe Coasta de Est, cât și de pe cea de Vest ale Americii, și care va fi difuzată de canalul american de televiziune NBC. Tina Fey și Amy Poehler au fost invitate să prezinte evenimentul. Conform tradiției, Globurile de Aur constituie, deși nu oficial, o previzualizare a Premiilor Oscar și o sinteză a ceea ce este demn de remarcat (în teorie, cel puțin) din titlurile lansate pe piața de film și de televiziune din vest.

 

Mank, de David Fincher, este filmul care a primit cele mai multe nominalizări, în număr de șase: printre ele, cele pentru Cea mai bună dramă, Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu. Urmează, cu cinci nominalizări, The Trial of the Chicago 7, al lui Sorkin. Ambele pot fi urmărite pe Netflix.

Mank, regizat de David Fincher

 

 

Având câte patru nominalizări, în competiție sunt incluse filmele Nomadland, de Chloé Zhao (fostă câștigătoare a Leului de Aur, în 2020), Promising Young Woman, de Emerald Fennell și The Father, de Florian Zeller, cu Anthony Hopkins și Olivia Colman (amândoi concurând pentru premiile decernate celei mai bune interpretări). 

 

Categoria de cel mai bun regizor este dominată de femei, cu trei nominalizări din cinci.

 

Actorul Chadwick Boseman este nominalizat postum pentru interpretarea sa din Ma Rainey’s Black Bottom (Netflix). La categoria Televiziune, serialele TV care au adunat cele mai multe nominalizări sunt îndrăgitele The Crown (Netflix) și Schitt's Creek.

 

O dublă nominalizare are filmul italian La Vita Davanti (ce poate fi urmărit tot pe Netflix), cu Sophia Loren, la categoria Cel mai bun film străin, alături de piesa Io Sì / Seen, aflată pe coloana sonoră a filmului, interpretată de Laura Pausini. Cântecul este rezultatul colaborării dintre Laura Pausini,  Diane Warren (11 nominalizări la Oscar, 1 Premiu Grammy, 1 Premiu Emmy, 1 Glob de Aur) și Niccolò Agliardi.

La Vita Davanti, de Edoardo Ponti, cu inegalabila Sophia Loren

 

 

Filme ce vor putea fi văzute în curând. Un Altro Giro / O altă rundă, de Thomas Vinterberg, nominalizat la categoria Cel mai bun film străin, va fi lansat în cinematografele în curând. Minari, de Lee Isaac Chung, un alt nominalizat la această categorie (câștigător al Marelui Premiu al Juriului și al Premiului Publicului, la Sundance), este programat, de asemenea, a fi lansat în cinematografe. Produs de compania lui Brad Pitt, Plan B, filmul este al patrulea lungmetraj scris și regizat de Chung: totul începe când Jacob (Steven Yeun), un imigrant coreean, își mută familia din California în Arkansas, hotărât să-și câștige independența în viața dură de fermier din SUA, din anii ’80. Pregătită pentru lansarea în cinematografe este și producția Promising Young Woman / O femeie promițătoare, de Emerald Fennell

 

Glenn Close

 

 

 

Glenn Close, nominalizată la Globurile de Aur, va câștiga în cele din urmă și un premiu al Academiei?

 

Nominalizarea lui Glenn Close la Globurile de Aur, anunțată săptămâna aceasta, era foarte așteptată - și, deși grupul de votare nu se suprapune cu cel al Academiei, nominalizarea actriței Close cu siguranță nu strică în campania pentru Oscar. Ceea ce confirmă însă cel mai mult Globurile de Aur este faptul că Hillbilly Elegy, producția Netflix, nu a fost uitată așa cum, probabil, și-ar fi dorit unii.

 

Este foarte probabil ca Glenn Close să câștige în cele din urmă Oscarul, după patru decenii crude (și șapte nominalizări) în care nu l-a primit. Sigur, ea încă nu a fost nominalizată din punct de vedere tehnic pentru Cea mai bună actriță în rol secundar la Oscar - pentru rolul din Hillbilly Elegy, dar  Screen Actors Guild Awards pare să indice deja că există o undă de sprijin pentru ea în cadrul industriei. 

 

Nimic din toate acestea nu reprezintă o garanție, desigur. Glenn Close se bucurase, de asemenea, de multă susținere pentru rolul ei din The Wife, în 2018 , până când Olivia Colman a primit Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, pentru rolul din Favorite, într-una dintre cele mai controversate ediții ale Premiilor Oscar din istoria recentă. Colman este nominalizată din nou de data aceasta împotriva lui Close la Premiile SAG 2021, pentru rolul său din The Father. Ea nu este însă considerată principala oponentă a lui Glenn Close. 

 

Aceasta este probabil Maria Bakalova, nou-venita actriță bulgară care a câștigat o serie de premii ale criticii pentru rolul de vedetă în Borat Subsequent Moviefilm. Bakalova este nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol principal la Globurile de Aur. Va fi nominalizată la categoria Cel mai bun rol secundar la Oscar, la fel cum este la SAG-uri, unde ar putea deveni una dintre puținele actrițe de comedie care să câștige un premiu de actorie.

 

Close nu ar fi primul actor care a câștigat un premiu Oscar pentru un film care nu se ridică la înălțimea strălucirii carierei lor - Hillbilly Elegy este criticat de mulți. Faptul că Screen Actors Guild s-a adunat în jurul ei și al partenerei sale, Amy Adams, ar putea indica un sprijin majoritar silențios pentru film sau, poate, doar aprecierea de peste ani din partea acestei industrii. 

 

 

Jane Fonda

 

 

Jane Fonda va primi premiul Cecil B. DeMille la Globurile de Aur

 

Vedeta de film și cunoscuta activistă va avea contextul perfect pentru un discurs trepidant la ceremonia de anul acesta

 

Jane Fonda va primi premiul Cecil B. DeMille la Globurile de Aur din acest an, adăugând încă o statuetă în palmaresul său bogat. Asociația Presei Străine de la Hollywood a anunțat că actrița va primi premiul onorific, în 2021, pentru o carieră care sfidează timpul, atât pentru activitatea sa ca vedetă de film, cât și ca activistă. 

 

„Asociația Presei Străine de la Hollywood se mândrește cu acordarea Premiului Cecil B. DeMille din 2021 artistei Jane Fonda”, a spus președintele HFPA, Ali Sar. „De mai bine de cinci decenii, amploarea muncii lui Jane a fost ancorată în activismul ei neobosit, ea folosindu-și platforma pentru a aborda unele dintre cele mai importante probleme sociale ale timpului nostru. Talentul său de netăgăduit i-a adus cel mai înalt nivel de recunoaștere și, deși viața sa profesională a avut multe schimbări, angajamentul ei neclintit de a evoca schimbarea a rămas. Suntem onorați să sărbătorim realizările ei la Globurile de Aur 2021”.

 

Fonda a câștigat șapte Globuri de Aur în ultimele șase decenii, ridicându-și prima statuetă în 1962, pentru cel mai promițător debut (o categorie care acum nu mai există), pentru rolul din filmul Tall Story. Cel mai recent recunoaștere a muncii sale a fost cea pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru interpretarea personajului din Youth, în 2015Fonda, care în prezent joacă în serialele Netflix Grace și Frankie, este, de asemenea, de două ori câștigătoare a Premiului Oscar. 

 

Câștigătorul premiului Cecil B. DeMille din 2020 a fost Tom Hanks, care a ținut un discurs emoționant despre familia sa și despre dragostea sa pentru actorie. Înainte de Hanks, premiul acordat în ultimii ani a reprezentat un paratrăsnet politic, inspirând puternicele discursuri susținute de Meryl Streep, în 2017, și de Oprah Winfrey, în 2018. (Câștigătorul din 2019, Jeff Bridges, a ținut un discurs desprea care avea să se discute îndelung). Streep l-a lăudat pe fostul președinte Donald Trump fără să-i pronunțe vreodată numele, în timp ce Winfrey a oferit un sprijin susținut mișcării #MeToo. Discursul ei a fost atât de impactant încât mulți l-au văzut ca fiind un anunț de facto al unei potențiale campanii prezidențiale (ceea ce, desigur, nu a fost). 

 

Fonda, ea însăși activistă de zeci de ani, fiind recent arestată de mai multe ori în urma unei serii de proteste pe tema crizei climatice, probabil nu va rata ocazia de a utiliza platform Globurilor de Aur în mod similar. 

 

Globurile de Aur din acest an vor fi difuzate de NBC în data de 28 februarie. Ceremonia va fi găzduită de Tina Fey și Amy Poehler, marcând cel de-a patrulea eveniment pe care cele două îl prezintă. 

 

 

Globurile de Aur 2021. Lista completă a nominalizărilor

 

CINEMA

 

Cel mai bun film muzical sau de comedie
Borat Subsequent Moviefilm
Hamilton
Music
Palm Springs
The Prom

 

Cea mai bună actriță într-un film muzical sau de comedie
Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm
Kate Hudson, Music
Michelle Pfeiffer, French Exit
Rosamund Pike, I Care a Lot
Anya Taylor-Joy, Emma

 

Cel mai bun actor într-un film muzical sau de comedie
Sacha Baron Cohen, Borat Subsequent Moviefilm
James Corden, The Prom
Lin-Manuel Miranda, Hamilton
Dev Patel, The Personal History of David Copperfield
Andy Samberg, Palm Springs

 

Cea mai bună dramă
The Father
Mank
Nomadland
Promissing Young Woman
The Trial of the Chicago 7

 

Cea mai bună actriță întrun film de dramă
Viola Davis, Ma Rainey’s Black Bottom
Andra Day, The United States vs. Billie Holiday
Vanessa Kirby, Pieces of a Woman
Frances McDormand, Nomadland
Carey Mulligan, Promissing Young Woman

 

Cel mai bun actor într-un film de dramă
Riz Ahmed, Sound of Metal
Chadwick Boseman, Ma Rainey’s Black Bottom
Anthony Hopkins, The Father
Gary Oldman, Mank
Tahar Rahim, The Mauritanian

 

Cel mai bun actor în rol secundar
Sacha Baron Cohen, The Trial of the Chicago 7
Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah
Jared Leto, The Little Things
Bill Murray, On the Rocks
Leslie Odom, Jr., One Night in Miami

 

Cea mai bună actriță în rol secundar
Glenn Close, Hillbilly Elegy
Olivia Coleman, The Father
Jodie Foster, The Mauritanian
Amanda Seyfried, Mank
Helena Zengel, News of the World

 

Cel mai bun regizor
Emerald Fennell, Promissing Young Woman
David Fincher, Mank
Regina King, One Night in Miami
Aaron Sorkin, The Trial of the Chicago 7
Chloé Zhao, Nomadland

Cel mai bun scenariu
Promissing Young Woman
Mank
The Trial of the Chicago 7
The Father
Nomadland

 

Cel mai bun film străin
Another Round (Danemarca)
La Llorona (Guatemala, Franța)
Una Vita Davanti (Italia)
Minari (SUA)
Two of Us (Franța, SUA)

 

Cel mai bun film de animație
I Crood 2
Onward
Over the moon
Soul
Wolfwalkers

 

Cea mai bună coloană sonoră
Alexandre Desplat, The Midnight Sky
Ludwig Göransson, Tenet
James Newton Howard, News of the World
Trent Reznor, Atticus Ross, Mank
Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste, Soul

 

Cel mai bun cântec original
Fight for You (H.E.R., Dernst Emile II, Tiara Thomas) – Judas and the Black Messiah
Hear My Voice (Daniel Pemberton, Celeste Waite) – The Trial of the Chicago 7
Io sì (Seen) (Diane Warren, Laura Pausini, Niccolò Agliardi) – The Life Ahead
Speak Now (Leslie Odom Jr., Sam Ashworth) – One Night in Miami
Tigress & Tweed (Andra Day, Raphael Saadiq) – The United States vs. Billie Holiday

 

 

TELEVIZIUNE

 

Cel mai bun serial muzical sau de comedie
Emily in Paris
The Flight Attendant
The Great
Schitt’s Creek
Ted Lasso

 

Cea mai bună actriță într-un serial muzical sau de comedie
Lily Collins, Emily in Paris
Kaley Cuoco, The Flight Attendant
Elle Fanning, The Great
Jane Levy, Zoey’s Extraordinary Playlist
Catherine O’Hara, Schitt’s Creek

Cel mai bun actor într-un serial muzical sau de comedie
Don Cheadle, Black Monday
Nicholas Hoult, The Great
Eugene Levy, Schitt’s Creek
Jason Sudeikis, Ted Lasso
Ramy Youssef, Ramy

 

Cel mai bun serial de dramă
The Crown
Lovecraft Country
The Mandalorian
Ozark
Ratched

 

Cea mai bună actriță într-un serial de dramă

Olivia Colman, The Crown
Jodie Comer, Killing Eve
Emma Corrin, The Crown
Laura Linney, Ozark
Sarah Paulson, Ratched

 

Cel mai bun actor într-un serial de dramă
Jason Bateman, Ozark
Josh O’Connor, The Crown
Bob Odenkirk, Better Call Saul
Al Pacino, Hunters
Matthew Rhys, Perry Mason

 

Cea mai bună miniserie, serie antologică sau film de televiziune
Normal People
The Queen's Gambit
Small Axe
The Undoing
Unorthodox

 

Cea mai bună actriță într-o miniserie sau într-un film de televiziune
Cate Blanchett, Mrs. America
Shira Haas, Unorthodox
Daisy Edgar-Jones, Normal People
Nicole Kidman, The Undoing
Anya Taylor-Joy, The Queen's Gambit

 

Cel mai bun actor într-o miniserie sau într-un film de televiziune
Bryan Cranston, Your Honor
Jeff Daniels, The Comey Rule
Hugh Grant, The Undoing
Ethan Hawke, The Good Lord Bird
Mark Ruffalo, I Know This Much Is True

 

Cea mai bună actriță în rol secundar într-o miniserie sau într-un film de televiziune
Gillian Anderson, The Crown
Helena Bonham Carter, The Crown
Julia Garner, Ozark
Annie Murphy, Schitt’s Creek
Cynthia Nixon, Ratched

 

Cel mai bun actor în rol secundar într-o miniserie sau într-un film de televiziune
John Boyega, Small Axe
Brendan Gleeson, The Comey Rule
Dan Levy, Schitt’s Creek
Jim Parsons, Hollywood
Donald Sutherland, The Undoing

 

×