x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film „Godzilla II Regele Monştrilor“, o aventură spectaculoasă

„Godzilla II Regele Monştrilor“, o aventură spectaculoasă

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Iun 2019   •   16:04
„Godzilla II Regele Monştrilor“, o aventură spectaculoasă

După răsunătorul succes global al filmelor „Godzilla” și „Kong: Insula Craniilor”, din 31 mai s-a lansat pe marile ecrane un nou capitol MonsterVerse:Godzilla II Regele Monștrilor”, o acțiune de proporţii epice care îl găsește pe Godzilla împotriva celor mai populari uriași din istoria culturii pop.

„Godzilla a avut mereu o conotaţie mistică, iar filmele dedicate acestei creaturi sunt întotdeauna impresionante, distractive, chiar dacă sub tot acest haos monstruos şi această distrugere apocaliptică, producţiile dedicate acestui personaj sunt de fapt nişte alegorii. Aşa au văzut şi descris prima dată japonezii acest personaj, iar asta cred că a stat la baza longevităţii sale”, a declarat regizorul şi co-scenaristul peliculei, Michael Dougherty.

De această dată Monarch, o agenție secretă care studiază o serie de relicve misterioase din mai multe zone de pe planetă, pierde controlul asupra cercetărilor în momentul în care mai mulți monștri legendari încep să se trezească la viață și să răspândească haos. Existența omenirii este amenințată în momentul în care anticele super specii de prădători luptă pentru supremație. Atotputernicul Godzilla se va confrunta cu Mothra, Rodan și inamicul suprem Ghidorah – bestia cu trei capete.  

Regizat de Michael Dougherty, filmul îi reunește în rolurile principale pe Vera Farmiga, Ken Watanabe, Sally Hawkins, Kyle Chandler și Millie Bobby Brown. Scenariul este semnat de Zach Shields, în timp ce filmul este produs de Mary Parent, Alex Garcia, Brian Rogers, Thomas Tull și  Jon Jashni.

Considerat de critici mult mai bun decât episodul precent, lansat acum 5 ani, noul film, semnat de Michael Dougherty se ridică deasupra nivelului peliculei regizorului şi scenaristului Gareth Edwards.

În pofida unor slăbicini scenaristice, acest film Om versus Fiinţă sălbatică în mărime naturală străluceşte prin regie şi prin efectele spectaculoase.

În 2014, Gareth Edwards lansa provocarea redării unui monstru al cinema-ului japonez, Godzilla, şi a momentelor lui de glorie. Destul de reuşit, potrivit criticii, el a fost primit amestecat de public, în ciuda unui casting remarcabil.

Cinci ani mai târziu, Michael Dougherty s-a hotărât nu să propună un nou reboot, ci să realizeze un nou episod. A renunţat la o parte din actori (Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen), i-a păstrat pe alţii (Ken Watanabe, Sally Hawkins) şi a redus considerabil  echipa de scenarişti pentru scrierea acestei continuări. Rezultatul este excelent: departe de a reinventa genul, Godzilla II realizează cu strălucire o relevare a numeroaselor sale coduri. Şi încântă fără rezerve.

În noua producţie, Godzilla este colosal, iar duşmanii săi de-a dreptul titanici. Nu este regele monştrilor dorit şi lupta pentru tron nu va decurge fără sacrificii.  Şi nici cea pentru salvarea umanităţii. De-o parte, un grup de terorişti ecologişti încearcă să trezească toţi monştrii adormiţi – există cel puţin 17 pe tot globul – în speranţa de a restabili o ordine ecologică naturală pe Terra. De cealaltă parte, familia Russell a pierdut un fiu şi Godzilla a jucat un rol în această întâmplare. Îndoliaţi, cei doi părinţi se înfruntă acum pe plan ideologic. În timp ce agenţia Monarch crede ferm că numai Godzilla ar putea salva lumea de Apocalipsa care se anunţa, tânăra Madison Russell (Millie Bobby Brown) descoperă că monştrii nu sunt întotdeauna cei care apar ca atare.

Filmul porneşte de pe baze văzute şi răsvăzute. Ameninţarea terorismului ecologic, aflată în centrul legendei Godzilla, relevă o latură a preocupărilor populare. Ne amintim şi de trilogia Matrix, mult înaintea timpului său când îl lăsa pe agentul Smith să declare că “oamenii sunt o maladie contagioasă, cancerul acestei planete”. Totuşi, dezvoltarea relaţiei dintre Godzilla şi oameni surprinde prin calitatea sa. Cine va sfârşi prin a fi jucăria celuilalt? Răspunsul se lasă aşteptat, un dragon înaripat cu trei capete capabil să declanşeze fulgere încearcă să se impună ca stăpân absolut al Terrei.

În acest Man vs Wild în mărime naturală, soarta umanităţii se sprijină atât de pe capacităţile nucleare ale lui Godzilla, cât şi pe echipa condusă de Kyle Chandler. Totuşi, nu el este cel care străluceşte pe ecran. Dacă tânăra Millie Bobby Brown, descoperită în serialul Stranger Things, nu apare atât de des cum şi-ar dori spectatorii, ea are un debut foarte reuşit în cinema, pentru că ştie să comunice într-o clipă mai multe emoţii. La urma urmei, ea cunoaşte deja cei mai mari monştri terifianţi ai SF-ului. De remarcat, de asemenea, regăsirea pe ecran a lui Ken Watanabe şi Zhang Ziyi, la 13 ani după Amintirile unei gheişe. La fel de carismatici şi emoţionanţi în interpretările lor, ei aduc o sensibilitate bine venită în acest blockbuster cu efecte speciale zgmotoase. Îată principalul motiv pentru a vedea acest film la cinematograf în loc să aşteptăm să-l urmărim liniştiţi de pe canapea.

Calitatea animaţiei monştrilor, atât în lupă cât şi în repaos, plasează această  peliculă în fruntea celor mai frumoase producţii ale anului. Va fi chiar greu de acceptat în viitor alte lungmetraje mai puţin bine realizate dcât aceasta. Fiecare plan este îngrijit, migălit cu grijă. Godzilla înspăimântă, Godzilla emoţionează. În această introducere cinematografică în mulţimea de zei preistorici, Mothra, Rodan şi Ghidorah fascinează prin singularitatea lor.

Există totuşi şi o notă temperată. Pentru un film care durează mai mult de două ore, Godzilla II nu găseşte timpul de a dezvolta personajele şi rămân câteva zone de umbră ale poveştii lor. Talentele actorului Charles Dance ar fi meritat să fie ceva mai exploatate şi câteva racursiuri narative ar fi putut fi evitate.

Banda sonoră originală, remarcabilă, încântă asistenţa. Şi… împrumutând de la Marvel un vechi obicei, o scenă de după generic oferă elemente ale unei a treia serii, anunţate deja pentru 2020.

Producție Warner Bros. Pictures și Legendary Pictures, Godzilla II Regele Monștrilor este o aventură spectaculoasă în varianta 3D, IMAX 3D, 4DX și Dolby Atmos.

×