x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Întâlnire cu Claire Simon și Ross McElwee

Întâlnire cu Claire Simon și Ross McElwee

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Iul 2020   •   18:28
Întâlnire cu Claire Simon și Ross McElwee

Vineri, 3 iulie, la ora 20.00 (ora României) avem plăcerea să vă invităm la o întâlnire online cu doi documentariști majori ai zilelor noastre, Claire Simon și Ross McElwee, care vor fi, de asemenea, invitații speciali ai ediției cu numărul 13 a festivalului One World Romania (ce se va desfășura între 21 și 30 august).

Chiar înainte de discuție, vom prezenta în live streaming, primul episod al seriei „Satul” („Le Village”, 2019, regia Claire Simon), de la ora 17.00 (ora României), iar ulterior filmul „Ceva de-a face cu zidul” („Something to do with the Wall”, regia Ross McElwee și Marilyn Levine, 1990), de la ora 18.00 (ora României).
Pentru a participa activ la discuția live cu Claire Simon și Ross McElwee, intrați pe Zoom alături de noi între 19:40 și 19:50.

Ambii autori, deși vin din zone geografice și culturale diferite, au știut încă de la primele lor filme să îmbine experiența lor de viață în țesătura complexă a unor reflexii mereu actuale despre rolul omului în societate. A parcurge operele lui Claire Simon și lui Ross McElwee echivalează cu a te scufunda în mica burghezie franceză a ultimilor 30 de ani, cu structurile sale sociale în plină schimbare și deseori prin intermediul spațiilor sale publice, și respectiv în cea din Sudul Statelor Unite, unde tensiunile economice, sociale și rasiale își schimbă resorturile, fără însă a se rezolva.

Vineri 3 iulie, la ora 20.00 (ora României), vă invităm așadar la o discuție cu Claire Simon și Ross McElwee, în care vom aborda subiecte precum raportarea lor la arta documentară și modul în care ajustează balanța - definitorie pentru viziunea lor cinematografică - dintre individual și general, dintre intim și public.


 
Claire Simon s-a aplecat întotdeauna asupra unor subiecte care reproduc societatea franceză în ansamblul ei, de la curtea unei grădinițe (în „Récréations”) la o firmă mică sub presiunea mereu crescândă a cerințelor societății de consum (în „Côute que côute”). În documentarele sale cele mai recente, observă cu răbdare și empatie relațiile efemere care se formează în spațiile publice și modul în care acestea din urmă poartă urmele stratificării sociale a celor care le populează.

În cel mai recent film al său, „Le Village”, care se prezintă sub forma a zece episoade, ea reunește principalele sale teme: își fixează camera atât într-un spațiu bine definit, sătucul francez Lussas, cât și asupra unei comunități, echipa care a transformat localitatea într-un centru de practică și de reflecție al documentariștilor din întreaga țară.


 
Ross McElwee folosește o unitate de măsură restrânsă, aceea a propriului său nucleu familial, pentru a lua pulsul unei țări și pentru a medita asupra influenței trecutului pentru prezent. Născut într-o familie conservatoare din sudul Statelor Unite, McElwee a căutat să surprindă încă din vremea studenției felul în care se face resimțită schisma dintre sud și nord, mai ales în chestiuni rasiale și de moravuri, în comportamentul celor mai apropiați lui. Ulterior, cineastul a împins și mai departe explorarea propriei intimități, făcând din diversele încercări personale prin care trece tot atâtea ocazii de a-și schimba privirea pe care o poartă asupra societății americane și, în termeni mai filosofici, asupra vieții.

În ultimele sale filme, McElwee a depășit granițele Statelor Unite, călătorind în Bretania („Photographic Memory”) sau în Paraguay („In Paraguay”), fără să se dezică de stilul său auto-reflexiv. Însă prima astfel de escapadă a reprezentat-o documentarul „Something to do with the Wall”, co-regizat cu Marylin Levine. Cei doi vizitează Germania de Vest în 1986, unde văd oglindită propria lor paranoia instilată de o viață petrecută sub semnul Războiului Rece, iar apoi se întorc după căderea zidului pentru a asista la dificila reunificare a țării.


 

×