x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” - magie, mister și mituri

„Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” - magie, mister și mituri

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Iul 2019   •   16:05
„Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” - magie, mister și mituri

Inspirat dintr-un caz real petrecut într-un sat izolat din Italia anilor ‘80, în urma căruia au fost descoperiți 50 de muncitori exploatați de o familie de aristocrați, cel de-al treilea lungmetraj al lui Alice Rohrwacher, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice”, ajunge pe marile ecrane din România din 26 iulie, distribuit de Independența Film.

Câștigător a 14 premii la cele mai importante festivaluri de film, printre care se regăsesc cele de la Cannes, Sitges și Rotterdam, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” spune într-o manieră postmodernistă o emoționantă poveste despre servitute, al cărei erou are un singur țel - acela de a-i ajuta pe ceilalți, în detrimentul propriei persoane.

Lansat la Cannes 2018, unde a și câștigat Premiul pentru cel mai bun scenariu, „Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” a avut parte de o primire călduroasă, atât din partea publicului, cât și a presei de specialitate:

„O fabulă seducătoare a Italiei rurale cotropită de modernitate” - The Guardian

„Acest basm modern devine instantaneu un film de referință” - The New York Times

„O călătorie spirituală ce transformă filmul lui Alice Rohrwacher într-un mister alegoric unic” - IndieWire

Traiul idilic din Inviolata (Italia) este dominat de “Regina Țigaretelor”, marchiza Alfonsina de Luna. Ea este proprietara unei plantații de tutun, unde trudește Lazzaro, un tânăr din cale-afară de naiv. Considerat adesea redus mintal de către consăteni, Lazzaro se împrietenește cu Tancredi, fiul marchizei, un june nobil înzestrat cu o imaginație debordantă. Acesta are nevoie de ajutorul lui Lazzaro pentru a-și înscena răpirea. Lucrurile se complică atunci când apare poliția, descoperind comunitatea de sclavi din Inviolata. Dar prietenia dintre cei doi este atât de importantă încât Lazzaro călătorește prin timp și spațiu pentru a-și regăsi amicul din adolescență.

„Lazzaro cel fericit” /„Lazzaro felice” împletește elemente de basm cu comentariul social,  în care se regăsesc din plin referințe biblice și din mitologia universală, făcând apel la elementele recognoscibile ale cinematografiei clasice italiene.

Lazzaro cel fericit este despre o altfel sanctitate, mai neînsemnată, fără miracole, fără puteri sau superputeri, fără efecte speciale. Ea vine dintr-un anume fel de a trăi în această lume, crezând pur și simplu în oameni și fără a nutri gânduri rele față de nimeni.”, spune autorea filmului Alice Rohrwacher.

Cu: Adriano Tardiolo, Agnese Graziani, Luca Chikovani, Alba Rohrwacher, Sergi López, Natalino Balasso

Născut în 1998, în Orvieto (Italia), Adriano Tardiolo, actorul ce îl interpretează pe Lazzaro, a fost ales în urma unui casting realizat prin licee, din peste cei 100 de tineri care au dat probe. El este un actor neprofesionist și a acceptat rolul în urma întâlnirii cu autoarea filmului, Alice Rohrwacher.

Luca Chikovani, interpretul tânărului Tancredi, se află, de asemenea, la primul său rol. Născut în 1994, în Georgia, Chikovani este unul dintre starurile din mediul online. Acesta a devenit cunoscut după ce a publicat pe YouTube o serie de coveruri după piesele artiștilor relevanți pentru generația sa, Justin Bieber și One Direction. În 2016, Luca Chikovani a semnat primul său contract cu Universal Music, lansând ulterior două albume.

În distribuția filmului se mai regăsește și Alba Rohrwacher, pe care spectatorii români au mai avut ocazia de a o vedea în filme precum Le Meraviglie (r. Alice Rohrwacher), Perfetti sconosciuti (r. Paolo Genovese) sau Io sono l'amore (r. Luca Guadagnino).

Alice Rohrwacher este născută în 1981, la Fiesole, Italia. A studiat la Torino și Lisabona, iar de-a lungul carierei sale a fost implicată în proiecte muzicale și documentare. Primul său film, Corpo Celeste, a avut premiera la Cannes, unde a revenit în 2014 cu cel de-al doilea film, Le Meraviglie, distins cu Grand Prix.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Lazzaro cel fericit Alice Rohrwacher