x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Premiera de gală cu "După dealuri" va avea loc joi, la Patria

Premiera de gală cu "După dealuri" va avea loc joi, la Patria

de Maria Sârbu    |    24 Oct 2012   •   22:22
Premiera de gală cu "După dealuri" va avea loc joi, la Patria
Sursa foto: Mobra Films
Filmul lui Cristian Mungiu, premiat la Cannes, intră  în sălile de cinema din întreaga ţară
Lansarea pe marile ecrane a celui mai titrat film românesc al anului 2012, "După dealuri" (producător Mobra Films), se face în forţă. Autorul peliculei, Cristian Mungiu, a gândit o campanie de promovare care să atragă publicul chiar din prima săptămână de intrare în circuitul cinematografic a acestui lungmetraj, premiat la Cannes cu două importante distincţii: pentru scenariu (Cristian Mungiu) şi pentru interpretare feminină (cele două talentate actriţe Cosmina Stratan şi Cristina Flutur).

Astăzi, pentru prima dată, filmul este prezentat bucureştenilor, prin cele trei proiecţii organizate aproape concomitent. Dacă de la ora 18:00, la Cinema City AFI Cotroceni, va avea loc avanpremiera, de la 19:00, "După dealuri" va rula la Cinema Studio, în închiderea Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest", iar la ora 20:00, la Cinema Patria, va începe premiera de gală. Regizorul Cristian Mungiu şi interpreţii rolurilor principale – Cosmina Stratan, Cristina Flutur şi Valeriu Andriuţă – vor fi de faţă pentru a prezenta filmul.

Mâine, când pelicula intră oficial pe piaţa din România, va avea loc o seară de gală la Iaşi, oraşul lui Cristian Mungiu. Îi vor fi alături actorii din distribuţie, majoritatea ieşeni. O altă seară de gală este programată sâmbătă, la Cluj-Napoca. În primul week-end, "După dealuri" – propunerea României la Premiul Oscar, categoria film străin, va rula şi în oraşele Timişoara, Arad, Craiova, Constanţa, Bacău, Piteşti, Ploieşti, Târgu-Mureş, Braşov, Brăila, Tulcea. În noiembrie vor putea vedea filmul şi spectatorii din Sibiu, Piatra-Neamţ, Oradea, Deva, Botoşani, Alba Iulia, Bistriţa, Râmnicu-Vâlcea etc. Mungiu a avut grijă ca filmul său să ajungă şi în localităţi în care nu există cinematografe, proiecţiile urmând să fie organizate în case de cultură, în diferite săli de spectacol. Astfel, traseul filmului cuprinde peste 40 de oraşe din România.

Cariera lungmetrajului a început o dată cu proiecţiile de la Cannes, când distribuitorii străini antamau discuţiile pentru cumpărarea acestei producţii. Faima i-a crescut şi după cele două premii obţinute pe Croazetă, dar şi după apariţia cronicilor elogioase din mass-media din lume. O singură dovadă: proiecţiile "sold out" – cu câteva zile înainte de rulare – de la Haifa, Hamburg, de la BFI London Film Festival sau New York Film Festival. Nu au întârziat alte premii: Marele Premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA, la Festivalul de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană; Cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

De remarcat succesul cu avanpremiera de la Cinemateca din Bruxelles, din 16 octombrie, unde s-a organizat o manifestare cu sprijinul regizorilor belgieni, fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne, coproducători ai filmului prin societatea "Les Films du Fleuve". "După dealuri" va fi difuzat în Belgia, Franţa şi Luxemburg începând cu 21 noiembrie, iar în Olanda din 22 noiembrie. La ora actuală, drepturile de distribuţie ale noului film al lui Mungiu, pe care el l-a scris şi regizat (inspirat de romanele nonficţionale ale Tatianei Niculescu Bran), sunt cumpărate de aproximativ 40 de ţări, printre care şi cele cu o industrie cinematografică de invidiat: Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia.

×
Subiecte în articol: dupa dealuri cristian mungiu