x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Reanimating Nature: Petrecerea Animest.15 se transformă într-o amplă acțiune de plantare

Reanimating Nature: Petrecerea Animest.15 se transformă într-o amplă acțiune de plantare

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Noi 2020   •   15:04
Reanimating Nature: Petrecerea Animest.15 se transformă într-o amplă acțiune de plantare

Prima ediție Animest desfășurată în mediul online debutează cu o provocare offline lansată iubitorilor de film de animație din București. Sâmbătă, pe 7 noiembrie, începând cu ora 10 dimineața, echipa festivalului invită spectatorii să se alăture unei ample acțiuni de plantare, organizate în zona Giulești Sârbi. Un dar oferit de cel mai mare eveniment autohton dedicat filmelor de animație orașului București – gazda Animest de-a lungul a 14 ediții, plantarea celor 1000 de puieți reprezintă o invitație adresată publicului de a reevalua relația cu mediul înconjurător, contribuind la procesul de regenerare a spațiului verde din capitală. Bucureștenii interesați să se alăture inițiativei sunt rugați să se înscrie pe lista de voluntari, prin intermediul formularului online: https://forms.gle/WPfpwaS926U6tQD5A. Evenimentul este susținut de Aqua Carpatica, iar numărul locurilor disponibile în echipa de plantare este limitat. 

Devenite deja tradiție, petrecerile organizate în preajma fiecărei noi ediții Animest pregăteau Bucureștiul pentru cea mai mare sărbătoare dedicată filmului de animație. Atmosfera de festival se instala odată cu primele seri cu proiecții de film, primele întâlniri de la care nu lipseau spectatorii fideli, membrii echipei Animest, jurnaliștii, partenerii și artiștii invitați. Orașul devenea locul de joacă al personajelor fantastice, iar poveștile se pregăteau să cucerească rând pe rând marile ecrane. 2020 a apăsat butonul de pauză, reușind să dea o nouă formă festivalului și aducând cu el o lecție foarte importantă: fără să conștientizăm, aproape fiecare acțiune a noastră afectează mediul înconjurător, așa că e de datoria noastră să încercăm să reevaluăm acest aspect. Perioada în care străzile marilor orașe ale lumii au fost pustii a reprezentat un adevărat restart pentru fauna și flora urbană, iar acesta nu este decât încă un indiciu că vechiul nostru stil de viață este dăunător mediului în care trăim. În acest sens, petrecerea de warm-up Animest se mută anul acesta în mijlocul naturii, iar participanții sunt invitați să intre în atmosfera de festival participând la o amplă acțiune de plantare, în condiții de siguranță sporită. Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie pe toată durata acțiunii, participanții având obligativitatea de a păstra distanțarea și a de a respecta întocmai recomandările organizatorilor privind modalitatea de plantare. 

Evenimentul Reanimating Nature, un prim pas pe care Animest îl face către a deveni un festival sustenabil, este sprijinit de Aqua Carpatica – o sursă de inspirație pentru trofeele Animest.15. La prima ediție online a festivalului, statuetele oferite câștigătorilor la Gala de premiere, difuzată live pe pagina de Facebook a festivalului, vor fi realizate din sticle de plastic și vor putea fi admirate în cadrul expoziției dedicate celor 100 de ani de animație românească, singurul eveniment offline din programul festivalului, găzduit de Rezidența BRD Scena9.

,,Cred că devine din ce în ce mai clar faptul că Pământul este o resursă epuizabilă. Consumăm conținutul și îi aruncăm ambalajul fără să ne preocupe unde ajunge, sub ce formă se întoarce înapoi la noi și în cât timp.  Numărul de materiale plastice care poluează planeta se află într-o creștere îngrijorătoare, înlocuind, printre altele, specii de păsări și viața subacvatică. Mă bucură că Trofeul Animest în 2020 susține și promovează reciclarea creativă’’, subliniază autoarea trofeelor, Cristina Milea (Șarlatan),  scenografa distinsă anul acesta cu Premiul UNITER.

Festivalul Internațional de Film de Animație Animest va avea loc în perioada 9-15 noiembrie, online, pe platforma de streaming a festivalului.

 

×
Subiecte în articol: Animest.15