x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Trecutul, prezentul și viitorul cinematografiei românești la One World Romania 14

Trecutul, prezentul și viitorul cinematografiei românești la One World Romania 14

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Iun 2021   •   19:02
Trecutul, prezentul și viitorul cinematografiei românești la One World Romania 14

Anul acesta, a 14-a ediție a festivalului One World Romania va acorda o atenție deosebită atât filmelor românești contemporane, cât și unor titluri de arhivă care au fost foarte rar sau chiar niciodată valorizate, contextualizate și prezentate publicului actual la o calitate adecvată.

Ca extensie a activității demarate în domeniul recuperării patrimoniului național cinematografic de Sahia Vintage și de Cineclubul OWR, proiecte ale asociației One World Romania, vor fi proiectate în cadrul festivalului filme documentare românești din perioada interbelică și din cea comunistă, cu scopul de a contribui la o mai bună și sistematică cunoaștere a direcției nonficționale a istoriei filmului românesc.  Vor fi reluate, pentru prima oară la cinema, filmele din primele patru ediții ale Cineclubului, dedicate lui Paul Călinescu, Jean Mihail și contribuțiilor ca scenariști ale Ninei Cassian, ale lui Radu Cosașu și ale lui Geo Bogza, la care se adaugă și o retrospectivă, desfășurată pe parcursul întregii luni la Cinemateca Eforie, a filmelor de ficțiune ale celui dintâi, printre care se numără: „Răsună Valea”, „Pe răspunderea mea”, „Desfășurarea”, „Porto Franco” și „Titanic Vals”.

În conformitate cu tema centrală a ediției, și anume experiența feminină și luptele feministe, vor fi celebrate și două regizoare importante ale genului nonficțional, Ada Pistiner și Florica Holban. Două programe de filme documentare le vor prezenta opera vastă realizată, preț de mai multe decenii, în acest domeniu. Majoritatea filmelor celor două vor fi disponibile doar cu această ocazie, a proiecției unice din cadrul festivalului, în proiecții rare din 35 mm.

La capitolul filme românești contemporane, OWR14 prezintă cea mai recentă realizare a lui Radu Jude, premiată cu Ursul de Aur la Berlin, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, și, în premieră mondială, debutul Ralucăi Durbacă - „Certitudinea probabilităților”, care analizează modul în care anul 1968 s-a reflectat în producția audiovizuală a vremii. Sunt singurele filme proiectate de două ori în cadrul festivalului, iar cel din urmă  va fi disponibil și online, în perioada 21-27 iunie. Iar pe 20 iunie, de la ora 19.00, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, vom reflecta alături de Alexandra Diaconu, Katia Pascariu, Lucia Chicoș, Mihaela Michailov și Raluca Durbacă asupra practicilor menite să îmbunătățească echilibrul de gen și reprezentarea femeilor în industria cinematografică și în teatrul românesc.

Trecând acum la chestiunea viitorului cinematografiei românești, pe 19 iunie, de la ora 14.00, tot la UNATC, vom marca încheierea atelierului „Fă un film cu un refugiat”. Scopul proiectului, desfășurat în colaborare cu UNHCR,  Agenția ONU pentru Refugiați și PERIPHERIE - centre de création cinématographique, a fost de a oferi mentorat artistic și sprijin în producție studenților de film de la UNATC pentru dezvoltarea de filme creative cu refugiați. Accentul s-a pus pe aducerea studenților mai aproape de comunitatea refugiaților din România și pe încurajarea acestora să lucreze împreună la crearea unor filme despre călătoria și, în cele din urmă, despre dificultățile și bucuriile refugiaților în a lua viața de la capăt într-o țară nouă.

Evenimentul va consta în proiectarea câtorva filme ale studenților (sau fragmente din ele), în compania lui Nisreen Rubaian (Reprezentanța UNHCR în România), Zoran Stevanovic (UNHCR Central Europe), Gabriela Leu (UNHCR România), Doru Nițescu (UNATC), Andrei Rus (OWR), Laura Orlescu (OWR), a tutorilor Vanina Vignal, Adina Pintilie și Ivana Mladenović, și a tuturor studenților implicați în proiect. Cu această ocazie, ei vor împărtăși și vor reflecta asupra acestei experiențe creative.

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

 

 

 

×
Subiecte în articol: One World Romania 14