x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Triumf sud-coreean: „Parasite” a luat Oscarul

Triumf sud-coreean: „Parasite” a luat Oscarul

11 Feb 2020   •   09:00
Triumf sud-coreean: „Parasite” a luat Oscarul
Sursa foto: facebook

Filmul sud-coreean „Parasite” a făcut istorie la cea de-a 92-a gală de decernare a premiilor Oscar, după ce a câştigat patru trofee şi a devenit prima producţie realizată într-o limbă străină care s-a impus la categoria regină a distincţiilor decernate de Academia de film americană - cel mai bun film -, scrie revista Variety, citată de Agerpres. Reuşita de la gala Oscar încununează un parcurs extraordinar pe care l-a avut în sezonul hollywoodian acest lungmetraj sud-coreean, considerat o metaforă despre clivajul social dintre săraci şi bogaţi în societatea modernă. În pofida barierelor de limbă, filmul „Parasite”, premiat cu trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2019, a fost apreciat atât de spectatori, devenind un succes de box-office, cât şi de criticii de specialitate. Cu toate acestea, puţini se aşteptau la această victorie repurtată la categoria „cel mai bun film”. Înaintea galei de duminică seară, lungmetrajul „1917”, regizat de Sam Mendes, un film epic despre Primul Război Mondial, era considerat marele favorit pentru câştigarea Oscarului la categoria cel mai bun film, după victoriile obţinute la Globurile de Aur, Producers Guild Awards şi Directors Guild Awards. În final, „1917” a câştigat trei premii Oscar, impunându-se însă în categorii tehnice - cea mai bună imagine, cel mai bun mixaj de sunet şi cele mai bune efecte vizuale.

Cineastul Bong Joon-ho, creatorul filmului „Parasite”, a câştigat şi premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, impunându-se în faţa marelui favorit, Sam Mendes. Filmul sud-coreean s-a mai impus la categoriile „cel mai bun lungmetraj internațional” şi „cel mai bun scenariu original”. 

Alţi câştigători au fost:

- Joaquin Phoenix, protagonistul filmului „Joker”, a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării unui artist aspirant care devine criminal în serie.

 

- Renee Zellweger a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal graţie transformării sale cameleonice din filmul „Judy”.

 

- Brad Pitt a câştigat primul Oscar din carieră pentru interpretare, cu rolul unui cascador în filmul „Once Upon a Time... in Hollywood”.

 

- Laura Dern a obţinut primul său Oscar, care i-a fost atribuit pentru rolul secundar din drama „Marriage Story”.

 

- Taika Waititi a devenit primul cineast maori care a câştigat premiul Oscar, impunându-se la categoria „cel mai bun scenariu adaptat” cu filmul „Jojo Rabbit”, pe care l-a şi regizat.  

 

×
Subiecte în articol: Oscar 2020