x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Găsește puterea să mergi mai departe

Găsește puterea să mergi mai departe

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Noi 2020   •   10:40
Găsește puterea să mergi mai departe

Cel de-al optulea roman scris de Agnès Martin-Lugand este despre reziliență sau capacitatea de a-ți relua viața după o tragedie. Autoarea franceză ne prezintă parcursul personajelor principale – Ava și Xavier –, dar și al celor secundare, pentru a „găsi puterea de a merge mai departe”, de a continua, de a depăși, de a se reintegra. Transformările și încercările au loc atât pe un drum individual, cât și pe cel colectiv.

„Viața noastră era iremediabil distrusă? N-o să mai fie niciodată ca înainte? Stranie ideea aceasta de înainte și după. Simțeam că suntem pe cale să pierdem ceva esențial. N-aveam niciun plan de viitor. Nicio speranță. Nimic. Pustiu. O umbră plana deasupra vieții noastre. Și mi-era frică. Dar trebuia să canalizez această frică, să o înăbuș, să o alung, să nu o las să mă devoreze. O singură clipă poate distruge o viață întreagă?” – acestea sunt întrebările la care încearcă să răspundă Ava, eroina romanului.

Psiholog transformat în scriitor

După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin-Lugand s-a dedicat scrisului, publicându-și primul roman, Oamenii fericiți citesc și beau cafea, în regim propriu, pe platforma Kindle Amazon, în decembrie 2012. Remarcată rapid de bloggerii atenți la mediul literar virtual, a trezit interesul Editurii Michel Lafon, care i-a propus debutul în lumea editorială tradițională. Astfel, romanul său a cunoscut un succes uriaș nu doar în Franţa, ci în întreaga lume, drepturile de ecranizare fiind achiziționate de o casă de producție de la Hollywood.

Agnès Martin-Lugand se numără printre primii zece cei mai de succes autori francezi: cărțile ei s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare în întreaga lume și au fost traduse în 35 de limbi.

La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut: Oamenii fericiți citesc și beau cafea, Viața e ușoară, nu-ți face griji, Îmi pare rău, sunt așteptată…, Fericirea îmi scapă printre degete, Încă aud muzica noastră în gând, Lumina unui nou început şi Ceea ce nu poate fi ascuns.

„Povestea Avei și a lui Xavier mi-a venit fiindcă am vrut să vorbesc de ce simte soțul sau soția când celălalt are un accident sau o problemă medicală. Se vorbește des de bolnav sau de victima unui accident, dar rareori de partener, de încercarea sa de a proteja familia, copiii, cuplul sau de îndoielile sale. Romanul s-a născut din dorința de a mă pune în pielea celuilalt și de a vedea cum suportă prăbușirea soțului/soției după accident sau boală”

Agnès Martin-Lugand.

×