x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură În culisele unei seri magice: Gala Premiilor UNITER 2020

În culisele unei seri magice: Gala Premiilor UNITER 2020

de Magdalena Popa Buluc    |    24 Sep 2020   •   18:12
În culisele unei seri magice: Gala Premiilor UNITER 2020

Emoții, ținute de gală, cuvinte de recunoștință pentru teatrul românesc, vitalitatea noii generații, o plecăciune pentru marile personalități ale teatrului românesc. Locul de desfășurare a evenimentului, Teatrul de vară din Craiova, Parcul „Nicolae Romanescu”. Prima senzație pe care am trăit-o după primii pași pe covorul roșu, la conacul Bibescu, a fost aceea că mă aflu la carnavalul de la Veneția. Doamne elegante în rochii de seară, bărbați, fiecare cu masca pe figură, precum în Commedia dell'arte.

 

Peste 350 de artiști, profesioniști din lumea culturală, parteneri, apropiaţi ai fenomenului teatral, au fost prezenți, luni seara, la cea de-a 28-a ediție a Galei Premiilor UNITER, la Craiova.

                                      

Pentru ca publicul să se bucure din plin de acest moment special, începând cu ora 21.30, spectacolul a fost transmis live pe pagina de Facebook a UNITER, de la casa Bibescu. De la ora 22.30, ceremonia acordării Premiilor UNITER a putut fi urmărită în direct pe TVR 1, Radio România Cultural și online.

 

„Nici nu se putea o coincidență mai fericită pentru o Gală aniversară de 30 de ani și pentru cinstirea unui teatru etalon. Eram pregătiți ca în luna mai să ne bucurăm cu toții la Craiova de sărbătoarea unei arte care a făcut și face istorie în România.

 

N-a fost să fie, un dușman nevăzut, necunoscut, un virus buclucaș ne-a lovit în plin și a scufundat, pentru o vreme, un Titanic al speranței, într-un ocean ostil și rece.

 

Astă seară vom vorbi despre cei mai buni dintre noi, îi vom vedea, îi vom premia.

 

Rostul Galei noastre este de a ține fruntea sus, oricând, în orice condiții și de a menține Teatrul viu și neatins, cât și misterul nostru provocator al artei noastre”, mărturisea Ion Caramitru, președintele UNITER.

 

 

 

Iată Premiile.

 

Premiul de Excelență:

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU, pentru calitatea excepţională a ultimelor șase ediții: MARINA CONSTANTINESCU, directorul FNT.

 

Premiul pentru întreaga activitate i-a fost atribuit actriței RODICA MANDACHE.

 

Premiul pentru întreaga activitate i-a fost atribuit actorului MIRCEA RUSU.

 

Premiul pentru întreaga activitate, pentru regie: DRAGOȘ GALGOȚIU

 

Premiul Președintelui UNITER a fost acordat TEATRULUI NAȚIONAL MARIN SORESCU” DIN CRAIOVA, pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc.

Premiul a fost ridicat de ALEXANDRU BOUREANU, directorul Teatrului Național Craiova.

 

 

 

 

Premiul pentru debut:

ANDREI CHIFU, pentru rolul El din spectacolul „Casa de pe graniţă”, de Sławomir Mrožek, un spectacol de Ada Lupu Hausvater la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

 

Premiul pentru întreaga activitate – scenografie: CONSTANTIN CIUBOTARIU

 

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar:

PUȘA DARIE, pentru rolul Mama din spectacolul „Dansul Delhi”, de Ivan Vîrîpaev, regia Radu Afrim, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

 

Premiu special pentru video mapping: ANDREI COZLAC

 

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar:

CRISTIAN GROSU, pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna”, de William Shakespeare, regia Gábor Tompa, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca

 

Premiul pentru cea mai bună scenografie:

CRISTINA MILEA, pentru scenografia spectacolului „Legături primejdioase”, de Christopher Hampton, după romanul lui Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu, la Teatrul Mic Bucureşti

 

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal:

LUCIAN IONESCU, pentru rolul Gomez Addams din spectacolul „Familia Addams”, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu, la Teatrul Excelsior Bucureşti.

 

Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete a fost acordat FESTIVALULUI „PUPPETS OCCUPY STREET”/„PĂPUȘILE OCUPĂ STRADA, EDIȚIA 2019 cu tema „Evoluție prin Revoluție”, organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova.

Premiul a fost ridicat de ADRIANA TEODORESCU, directoarea Teatrului Colibri.

 

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal:

ANCA HANU, pentru rolul Chiritza Bârzoi din spectacolul „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol-concert de Ada Milea, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

 

PREMIU GĂZDUIT:

Premiul British Council a fost acordat COMPANIEI DE TEATRU GIUVLIPEN, pentru activitatea de promovare şi susţinere a incluziunii sociale şi încurajarea implicării civice.

Premiul a fost ridicat de actrița MIHAELA DRĂGAN.

 

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV:

„Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară”, de Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR).

 

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:

  • de William Shakespeare, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu, producție a Societății Române de Radiodifuziune.

 

Premiul pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2019:

ANA SORINA CORNEANU, pentru piesa „Hai să vorbim despre viață!

 

 

Premiul pentru întreaga activitate – critică și istorie teatrală: MYA LIONTESCU

 

Premiul pentru critică de teatru: OANA CRISTEA GRIGORESCU

 

Premiul special pentru machiaj de scenă: MINELA POPA

 

Premiul special pentru o activitate de șase decenii în editarea cărții de teatru: VIORICA ROZALIA MATEI

 

Premiul special pentru promovarea teatrului-dans: LINOTIP CENTRUL INDEPENDENT COREGRAFIC

Premiul a fost ridicat de coregrafa și dansatoarea IOANA MARCHIDAN.

 

 

Premiul pentru cea mai bună regie:

EUGEN JEBELEANU, pentru regia spectacolului „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba”, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Compagnie des Ogres.

 

De pe scena Galei, Ion Caramitru a anunțat că, începând cu ediția a 28-a a Galei UNITER, premiul pentru cea mai bună regie va purta numele regizorului Lucian Pintilie.

 

Premiul pentru Cel mai bun spectacol:

Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol-concert de Ada Milea, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

 

Au prezentat premii și au anunțat câștigători live sau virtual: Miruna Berescu (directoarea Festivalului de Film Anonimul), Mihail Genoiu (primarul municipiului Craiova), Puiu Antemir, Marcel Iureș, Dragoș Buhagiar, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Radu Afrim, Bogdan Gheorghiu (ministrul Culturii), Camelia Ene (CEO MOL România), Romanița Ionescu, Ovidiu Buluc (președintele Fundației „PROCULTURA” Magdalena și Ovidiu Buluc), Cristina Maria Olteanu (director regional Raiffeisen Bank), Nigel Bellingham (directorul British Council România), Lari Giorgescu, Vlad Drăgulescu, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Emil Boroghină, Dorina Păunescu, Andrea Gavriliu, Claudiu Bleonț, Ludmila Patlanjoglu, Gina Șerbănescu, Anca Ungureanu (UniCredit Bank), Lia Manțoc, Sergiu Nistor (consilier prezidențial) și Ion Caramitru (președintele UNITER).

 

 

Juriile Galei

 

Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari, iar Juriul Galei care a decis câștigătorii, din: Radu Apostol (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), Doru Mareș (critic de teatru), Crina Mureșan (actriță) și Cristina Rusiecki (critic de teatru). Juriul concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2019” a fost format din Marina Constantinescu, Adriana Popescu și Dan C. Mihăilescu.

 

Regia spectacolului i-a aparținut lui BOBI PRICOP, iar scenografia și imaginea, IRINEI MOSCU. Video designul a fost semnat de LES ATELIERS NOMAD, iar filmările și montajul, de DEOCHI PRODUCTION. KARPOV NOT KASPAROV au fost prezenți cu muzica live, iar voice over a fost VLAD CRAIOVEANU.

 

 

ORGANIZATORI ŞI PARTENERI

 

Producători:

UNITER – Uniunea Teatrală din România

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

 

Parteneri principali ai evenimentului:

Primăria Craiova și Consiliul Local al Municipiului Craiova

 

Proiect cultural finanţat de:

Ministerul Culturii

 

Coproducător:

Televiziunea Română

 

Sponsor principal:

Raiffeisen Bank

 

Sponsor:

Fundația „PROCULTURA” Magdalena și Ovidiu Buluc

 

Partener Special:

UniCredit Bank

 

Partener oficial:

MOL România

 

Parteneri:

Institutul Cultural Român

Fundaţia ANONIMUL

British Council

ITI – Institutul Internațional de Teatru, Secţia Română

Opera Română Craiova

 

Partener de tradiţie:

Societatea Română de Radiodifuziune

 

 

 

 

 

 

Pe scenă: Rodica Mandache, Premiul pentru întreaga activitate și Bogdan Gheorghiu, Ministru Culturii ©Maria Ștefănescu/UNITER

 

 Aura Corbeanu, manager cultural, Vicepreşedinte executiv UNITER (stânga) ©Maria Ștefănescu/UNITER

 

 

 

Premiul pentru întreaga activitate i-a fost atribuit actorului MIRCEA RUSU.

©Maria Ștefănescu

 

©Maria Ștefănescu

 

 

 

©Maria Ștefănescu

 

©Maria Ștefănescu

 

©Maria Ștefănescu

 

 

 

 

©Maria Ștefănescu

 

©Maria Ștefănescu

 

 

 

×