x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Nu e (încă) faimos, dar e aromân!

Nu e (încă) faimos, dar e aromân!

de Tudor Cires    |    29 Iul 2011   •   21:00
Nu e (încă) faimos, dar e aromân!

De vreo zece ani circula pe culoarele nesfarsite ale Radioului din Strada Berthelot un individ ciudat. Inalt si slab, negricios, cu ochi scormonitori, ii poti memora cu usurinta persoana, luand, mai ales, ca reper, gesturile largi, entuziasmul coplesitor, debitul verbal tare si neintrerupt. Acesta e Toma Enache, jurnalist, poet, actor si regizor, toate la un loc, unul dintre cei mai interesanti artisti contemporani de extractie aromana.

Parintii i-au dat prima lectie de demnitate la 8 ani, punandu-i sub ochi fotografiile stramosilor – ciobani aromani asezati picior peste picior intr-o fireasca si sincera atitudine de purtatori ai valorilor prin care poate supravietui un neam. Prima intre valori: familia. Se lauda ca are 30 de veri primari care ii intra toti in casa neanuntati, pentru ca, la machidoni, in materie de vizite de familie, nu se fac niciodata invitatii.

Primul film vorbit armaneste
O discutie cu Toma poate fi, in anumite cazuri, interminabila... Solutia salvatoare este de a-i pune intrebari scurte si de a schimba subiectul mai repede decat o face el. Dialogul porneste de la filmul la care tocmai lucreaza, primul film artistic despre aromani, vorbit in aromana. Acum 100 de ani, intaile imagini din Balcani au fost filmate de fratii Manakia – Ianaki si Milton –, machidoni nascuti la Avdella, in Grecia, si prin urmare noua pelicula are menirea de a deveni primul film vorbit al aromanilor. Titlul sau, omologat, deja, la OSIM, reprezinta crezul oricarui machidon din cei peste 100.000 (dupa altii, peste doua milioane) care traiesc pe tot globul: "I'm not famous, but I'm Aromanian" ("nu sunt faimos, dar sunt aroman" sau, in graiul lui stramosesc: "nu hiu faimos, ama hii arman"). Scenariul urmareste un renumit regizor machidon, care, fascinat de ideea ca ar putea spori populatia de aromani, planifica zeci de intalniri cu fete armance din intreaga lume. Pana la urma se indragosteºte, iremediabil, de Armanamea, ultima descendenta din neamul aromanilor pe care insa ii va fi imposibil sa o pastreze. Filmul se va turna, incepand din luna august, la Los Angeles, pe Walk of Fame ºi la Kodak Theatre, in Macedonia, Grecia, Albania ºi Romania, la Constanta, la Bucureºti ºi la Peºtera Ponicova. "De 10 ani, spune regizorul, ma framant cum sa fac acest film. Am discutat subiectul si modul de realizare cu Matilda Caragiu-Marioteanu, pe cand traia... A fost entuziasmata de ideile mele. Initial, aveam in cap patru filmulete disparate, care, ulterior, au prins acest contur si le-am topit intr-un singur film de o ora si jumatate. Bugetul filmului este de 300.000 de euro pe care ii vom primi de la sponsori, aproape toti de origine aromana. Vor fi si contributii in natura, ca de exemplu montajul filmului, mesele, cazarile, transportul. Primul sponsor a fost Gigi Becali. Apoi, Giovani si Victor Becali, Costica Canacheu..." Filmul va rula pe ecranele din Romania in toamna anului viitor.

Interesant a fost castingul in care, fapt neobisnuit, Toma a dat replica celor 60 de interprete, majoritatea armance, pe care le-a ales, in final. In afara Regizorului (Toma Enache), alte roluri principale vor fi interpretate de Lica Gherghilescu si de Teodora Calagiu. Muzica aromaneasca din Grecia, Macedonia si Albania va fi adusa in film de Sirma Guci, Stelu Enache, Dini Trantu. In privinta costumelor, regizorul nu are pretentii: "Vreau sa aratam asa cum sunt aromanii astazi".

Destin de machidon
Viata a fost generoasa cu Toma Enache. Ca jurnalist, lucreaza la sectia aromana din Radio Romania International. Are, astfel, sansa de a se adresa, zilnic, unui numeros public nevazut. Dar nevazut e si publicul pentru care a regizat, la "Teatrul Radiofonic", "Barbierul din Sevilla", "Sodoma si Gomora", "Chantecler" sau "Bucharest Underground" (pentru care a fost premiat in Croatia). Un public putin diferit este insa cel din sala de teatru, caruia regizorul i-a oferit un "Richard III", un "Amadeus", "O Noapte Furtunoasa" si un "Conu Leonida Fata cu Reactiunea", jucate cu mari actori ai scenei romanesti. Unele dintre aceste piese au variante in aromana si sunt plimbate in turnee balcanice de succes. Pe de alta parte, notabila mi se pare si activitatea literara a regizorului-actor, care, dupa ce a incercat mai multe meserii (hamal in Aeroporul Kogalniceanu, tehnician veterinar, ospatar la Mamaia), s-a dedat, intr-o zi, poeziei, publicand trei volume de autor si mai multe traduceri in aromana. De la el am aflat ca "Nevermore" din poemul "Corbul" de Edgar Allan Poe suna, in aromana, "Varnuara". Ce frumos! "Ii iubesc pe machidoni asa cum sunt ei, cu bune si cu rele, pentru ca sunt o piatra neslefuita, si mie imi place asa, neslefuita", imi spunea Toma Enache. Si daca s-a facut un film in aramaica, de ce nu s-ar face unul si in aromana? "E prima data cand fac film. A fost prima data si cand am facut o piesa de teatru radiofonic si a luat Grand Prix. Am citit mult despre cum se fac scenariile si filmele, si concluzia e ca toti regizorii care au facut filme mari cred ca e indicat este sa faci filme in care crezi. Eu nu fac film ca vreau sa fac film, ci cred cu tarie in acest proiect. Cred, de asemenea, ca sunt cel mai potrivit regizor pentru a face acest film despre aromani, cu esenta aromaneasca, dar care sa fie privit si de ceilalti care sa ne descopere, intr-un fel. Titlul, filmului, «Nu sunt faimos, dar sunt aroman», contine, paradoxal, ambitia machidonilor de a fi faimosi; parca ceva ii impinge si doresc sa iasa in evidenta, indiferent de tara in care traiesc..."

Banuiam eu. Pentru ca e aroman, jurnalistului, scriitorului, actorului si regizorului Toma Enache i-ar sta bine, pana la urma, sa fie si el un pic (macar) faimos....

×