x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica și arta plastică transformă Țara Dornelor într-o citadelă culturală

Muzica și arta plastică transformă Țara Dornelor într-o citadelă culturală

21 Iul 2021   •   12:45
Muzica și arta plastică transformă Țara Dornelor într-o citadelă culturală

La sfârșitul acestei săptămâni, interpretările de excepție ale chitariștilor Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, adică „Duo Kitharsis” și arta pictorului bocovinean David Croitor se vor îmbină în trei spectacole de neuitat.

Între 23 – 25 iulie 2021, trei locuri de poveste din Bucovina: Vatra Dornei, Dorna Arini și Ciocănești se vor transforma în citadele culturale, îmbogățind astfel oferta turistică a zonei încărcată de tradiții și frumos.

Cele trei spectacole eveniment vor avea loc după următorul program: vineri 23 iulie, de la ora 18, în Parcul Municipal din Vatra Dornei, sâmbătă 24 iulie, de la ora 16, la Casa de Cultură “Savin Alexievici” din Dorna Arini și duminică 25 iulie, de la ora 15, la Casa de Cultură “Florin Gheucă” din Ciocănești.

În timp ce vor fi ascultate opusuri de: Bela Bartok, Antonin Dvorak, Frederic Chopin, Grigoraș Dinicu, Francisco Tarrega, Astor Piazzolla și Iosiv Ivanovici, vor putea fi admirate pe șevalete și creațiile pline de culoare și lumină ale pictorului David Croitor.     

Ansamblul Duo Kitharsis este alcătuit din Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, muzicieni de exceptie, laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară  Clasică Olsztyn (Polonia, 2014), dar și cu numeroase alte distincții precum:  Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova,  Italia, 2014), Locul I la Concursul „Drumul spre celebritate” de la Palatul Mogoșoaia, Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel  Ritaldi (Italia, 2014),Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de  Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016) sau Locul I la cea de-a 20 –a ediția a Concursului Internațional de Chitară de la Elche (Spania, 2018). De-a lungul timpului, Duo Kitharsis a concertat pe scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, Anglia, India, alături de renumiți  muzicieni și de mari orchestre naționale.

Pictorul David Croitor locuiește în Vatra Dornei, a avut câteva zeci de expoziții personale în mai multe orașe ale țării, a primit Premiul pentru artă oferit de Asociația Artiștilor și Scriitorilor din Țara Dornelor, Premiul pentru pictură al Fundației Culturale a Bucovinei și Premiul „Pictorul anului”, oferit de Consiliul Județean Suceava. Figurează cu lucrări în colecții particulare din țară, dar si din: Anglia, Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Olanda, Suedia, Canada, SUA, Danemarca, Italia, Croația, Luxemburg, Scoția, Republica Moldova.

Toate manifestările din cadrul Turneului “Citadele culturale” sunt caritabile, fondurile strânse prin donații la manifestările amintite fiind destinate campaniei “Viitorul artei”, având ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valoroși.

×