x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica 11 artiști din 5 țări prezenți la Classix Festival 2021

11 artiști din 5 țări prezenți la Classix Festival 2021

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Mar 2021   •   14:28
11 artiști din 5 țări prezenți la Classix Festival 2021

Cea de-a doua ediție a Classix Festival debutează la Iași, duminică, 14 martie. Programul acesteia este alcătuit din cinci concerte camerale și două dialoguri educaționale pe teme culturale.

 

 

Concerte sold out

 

În acest moment, orașul se află în scenariul galben și permite desfășurarea evenimentelor culturale cu o participare de 30% din locurile disponibile în sălile de concerte. La scurt timp lansarea biletelor, accesul fizic la concerte a fost revendicat de iubitorii de muzică clasică. Festivalul va avea un format hibrid, iar toate concertele vor fi difuzate și online.

 

Classix Festival întrunește la Iași 11 artiști internaționali care vor concerta în locații atipice din oraș: Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regina”, Aula Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu”, Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” și Palatul Culturii. Ediția acestui an marchează și o serie de premiere, cum ar fi: interpretarea ieșeană a lucrării lui Olivier Messiaen - Cvartet pentru sfârșitul timpului, debutul în România al ansamblului vienez Artio Trio și susținerea interdisciplinarității artelor prin proiecțiile video în Catedrala Romano-Catolică.

 

 

Artiștii invitați la Iași

 

Duminică, 14 martie, orele 19:30, în cadrul concertului Classix Aeterna vor interpreta artiști ieșeni: pianist concertist și directorul artistic al festivalului, Dragoș Andrei Cantea, violoncelistul Filip Papa, violonistul Andrei Chirilă și clarinetistul Mihai Ailenei.

 

Dragoș Cantea este alumni al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo și concertează constant în Europa atât ca solist, cât și ca muzician de cameră. În afara scenei, Dragoș se implică activ în proiecte de caritate, în special în domeniile sănătății și educației.

 

Violoncelistul Filip Papa este membru fondator al Cvartetului Ad Libitum. Susține o bogată activitate concertistică, colaborând cu muzicieni de anvergură precum Bujor Prelipcean, Dan Prelipcean (Cvartetul VOCES), Martin Lovett și Norbert Brainin (Cvartetul Amadeus). Este profesor asociat al Universității de Vest din Timișoara și solist concertist al Filarmonicii de Stat din Iași.

 

Mihai Ailenei, clarinetist, îmbină activitatea concertistică cu cea pedagogică: este prim-solist clarinetist al Filarmonicii de Stat din Iași și profesor asociat al Universității Naționale de Arte „George Enescu”. A susținut concerte în România și restul Europei sub bagheta unor personalități percum Ion Baciu, Tiberiu Soare, Dietrich Scholler Manno sau Alfonso Calleya

 

Violonistul Andrei Chirilă a devenit din 2003 membru al orchestrei Filarmonicii „Moldova”din Iași, iar în perioada 2008-2011 a ocupat poziția de șef partidă (vioara I) în cadrul orchestrei „Philharmonie der Nationen” din Germania, alături de care a susținut concerte pe plan internațional. S-a remarcat și în calitate de solist, concertând alături de orchestre de prestigiu, având în paralel o bogată activitate artistică în formații camerale. În prezent, deține poziția de concert maestru al filarmonicii ieșene.

 

Luni, 15 martie, orele 19:00, concertul Trenduri Caleidoscopice marchează debutul ansamblului vienez Artio Trio în România. Thomas Kloiber, director al Forumului Cultural Austriac București, menționează: „Sunetul contemporan şi alegerile repertoriale curajoase au propulsat Trio Artio între cele mai apreciate tinere ansambluri camerale austriece, selectate în programul NASOM – New Austrian Sound of Music – promovat de Ministerul austriac al Afacerilor Europene şi Internaționale. Trio Artio este, totodată, un model în ceea ce priveşte afirmarea femeilor în mediul european al muzicii instrumentale clasice, adesea dominat de bărbaţi. Acest ansamblu rafinat întâlneşte publicul român în cadrul Classix Fest, un eveniment de înaltă calitate care devine reper în regiune şi pe care Forumul Cultural Austriac Bucureşti este mândru să-l susţină încă de la prima ediţie".

 

Trio Artio a fost fondat în 2017 de violonista austriacă Judith Fliedl, violoncelista germană Christine Roider și pianista austriacă Johanna Estermann, fiind mentorat de Stefan Mendl și Johannes Meissl la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. La puțin timp de la fondare, Trio Artio a fost laureat la „Concursul Internațional de Muzică de Cameră Massimiliano Antonelli” (Italia) și beneficiar al bursei „Yehudi Menuhin Live Music Now”. În stagiunea 2019/20, Trio Artio a fost primul „Featured Ensemble” din Jeunesse Austria. Ansamblul a concertat nu numai în unele dintre cele mai prestigioase săli din Viena, ci și în toată Austria, într-o mare varietate de genuri, cum ar fi producții de teatru muzical și concerte pentru copii. Un punct culminant al sezonului a fost o interpretare a Concertului Triplu de Beethoven la Konzerthaus Viena.

 

Marți, 16 martie, orele 19:00, în Foaierul Palatului Culturii din Iași are loc concertul Tango vs. Jazz, Artiștii invitați reprezintă un duo efervescent și original: Kristina Vocetková - violoncel și Milan Řehák - acordeon.

 

Kristina este în prezent studentă postuniversitară la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Este câștigătoare a numeroase concursuri, precum Concursul Internațional Anton Rubinstein (Germania), Concursul Fundației Bohuslav Martinů (Republica Cehă), Concursul Internațional de Violoncel Liezen (Austria) sau Concursul Rudolf Matz (Croația). Alte angajamente solo pentru Kristina în sezonul viitor includ Filarmonica Brno și Orchestra de cameră Jaroslav Kocian.

 

Milan Řehák este în prezent unul dintre cei mai notabili acordeoniști cehi, absolvent al conservatorului din Praga și al Colegiului Regal de Muzică din Stockholm. Este laureat al multor concursuri internaționale de acordeon (Croația, Italia, Germania, Cehia, Rusia). Repertoriul său solo include compoziții originale de acordeon, lucrări baroce, transcrieri de virtuozitate și aranjamente populare. A lansat oficial 6 CD-uri. În afară de acordeon și interpretare, Milan este pasionat de producția media, pictură și natură.

 

Concertul este organizat cu sprijinul Centrului Ceh București, iar Robin Ujfaluši, director al acestuia, spune: „Sunt impresionat de angajamentul echipei Classix de a organiza festivalul internațional în ciuda restricțiilor actuale. Este minunat să păstrăm continuitatea, dacă este posibil, este minunat pentru orașul Iași și este minunat pentru artiștii care au oportunități minime de a cânta în prezent. Sunt foarte fericit că sunt tineri vedete în ascensiune Milan Řehák și Kristina Vocetková ca parte a programului și sper că publicul român se va bucura de concertul lor.”

 

Miercuri, 17 martie, orele 19:00, are loc concertul Ecouri Intime, în Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, iar spațiul intim al aulei va fi gazda ideală a unui recital seducător și profund al lui Rémi Jousselme, chitarist francez de renume mondial, definit de interdisciplinaritate.

 

Rémi este câștigătorul faimosului concurs Printemps de la Guitare din Belgia și este un artist foarte activ în sfera muzicii contemporane. Este în prezent profesor la Conservatorul din Tours, Franța, și la Colegiul pentru Artă și Design isdaT din Toulouse. Are numeroase apariții ca solist sau muzician de cameră mai ales în Europa și Asia, și cântă pe o chitară Vicente Carrillo cu corzi Savarez.

 

Joi, 18 martie, orele 19:00, în încheierea festivalului, are loc concertul Classix In Perpetuum. Pianistul german Alexander Krichel prezintă două suite: virtuoza expoziție de tablouri sonore -  Tablouri dintr-o expoziție a lui Modest Mussorgsky și fuziunea dintre folclor românesc și tendințe impresioniste în Suita Nr. 2 pentru pian în re major, op. 10 compusă de George Enescu.

 

Pianistul și câștigătorul premiului ECHO Klassik, Alexander Krichel este cunoscut pentru interpretările sale captivante ale celor mai exigente opus-uri ale repertoriului pianistic. La Hanovra, a fost ultimul student al lui Vladimir Krainev înainte de a absolvi cu cea mai înaltă distincție de la Royal College of Music din Londra, unde a studiat cu Dmitri Alexeev.

 

Alexander Krichel a susținut concerte la Berlin Philharmonie și Konzerthaus, Hamburg Elbphilharmonie și Laeiszhalle, Munich Herkulessaal și Prinzregententheater, Cologne Philharmonie, Tonhalle Zurich, St. Martin in the Fields din Londra și la St. Petersburg Philharmonic. A inspirat publicul la numeroase festivaluri, printre care Festivalul de muzică Schleswig-Holstein, Beethovenfest Bonn, Schwetzinger Festspiele, Kissinger Sommer.

 

Alexander Krichel nu este doar pianist concertist, ci este și cofondator și director artistic al festivalului premiat „Kultur Rockt“ și director artistic al seriei exclusive de muzică de cameră „Kammermusik am Hochrhein“. Din 2018 a fost, de asemenea, membru permanent al juriului Fanny Mendelssohn Förderpreis. Este implicat în proiecte care oferă copiilor și tinerilor acces la muzică clasică.

 

Alexander Rubel, Director al Centrul Cultural German Iași și partener al festivalului, spune:  „Centrul Cultural German Iași este partener al inițiativei „Classix”, care anul acesta stă sub conceptul atemporalității. Conceptul inovator ne-a convins chiar de la început și suntem mândri că anul acesta, în ciuda tuturor restricțiilor, putem aduce o contribuție germană. Noile căi pe care Dragos Cantea și co-organizatorii săi le parcurg în termeni de repertoriu, internaționalitate și tipul de prezentare a concertelor clasice inovatoare dezvăluie un potențial enorm, care unește tinerii muzicieni din Europa și din întreaga lume și îi reunește la Iași.”

 

 

***

 

Debutul festivalului a avut loc în luna februarie a anului 2020, iar cele 7 concerte de muzică clasică organizate în locații atipice și neconvenționale pentru audițiile interpretărilor camerale au avut un public de peste 3000 de persoane.

 

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

 

***

 

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry

 

Parteneri diplomatici: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană – Română, Ambasada României în Norvegia, DAC Music Performance

 

Locații partenere: Episcopia Romano-Catolică Iași, Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Palatul Culturii, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași

 

Parteneri culturali: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Academia Norvegiană de Muzică, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Fundația Dextra, Steinway & Sons, Act-in-Art

×
Subiecte în articol: Classix Festival 2021