x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Big Band-ul Radio România și Orchestra Operei din Brașov dau ritm Festivalului Cerbul de Aur 2019

Big Band-ul Radio România și Orchestra Operei din Brașov dau ritm Festivalului Cerbul de Aur 2019

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Aug 2019   •   14:13
Big Band-ul Radio România și Orchestra Operei din Brașov dau ritm  Festivalului Cerbul de Aur 2019

Aproape 50 de instrumentişti formează orchestra Festivalului Internaţional Cerbul de Aur 2019. Sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor şi Andrei Turdor, Big Band-ul Radio - cea mai cunoscută şi longevivă orchestră profesionistă din România - şi 30 de membri ai Orchestrei Operei din Brașov vor acompania finaliştii ediţiei şi pe artiştii care vor susţine momente speciale pe scena Cerbului.

Organizatorii continuă astfel tradiţia începută în 1968, ca finaliştii să concureze pe scena festivalului alături de orchestră. Şi, tot o continuare a tradiţiei este şi prezenţa Big Band-ului Radio, după ce la prima ediţie, Orchestra de estradă a Radioteleviziunii, condusă atunci de Sile Dinicu, a fost cea care acompania artiştii.

Acest eveniment ne bucură de fiecare dată. Este cel mai frumos festival din Europa, după cum ne spun colegi de peste hotare, iar noi suntem mândri să fim parte din el şi să ne aducem contribuţia din punct de vedere muzical”, declară Ionel Tudor, care în acest an aniversează 25 de ani de când se află la pupitrul Big Band-ului Radio. „Ne simţim foarte bine pe scena Festivalului şi suntem încântaţi să ne alăturăm muzicienilor excepţionali din Orchestra Operei din Braşov”, mai spune renumitul dirijor.

Ansamblul va interpreta 12 dintre cele mai cunoscute piese româneşti, alese de concurenţii acestei ediţii, dar va fi şi alături de artiştii români invitaţi de organizatori pentru momente surpriză.

„Cerbul de Aur este o sărbătoare şi un bun prilej de a readuce în atenţia publicului şi a revigora piese mai vechi din muzica românească. Repertoriul ales de concurenţi este destul de echilibrat: sunt atât piese moderne, cât şi piese de aur ale muzicii româneşti, pe care noi le-am reorchestrat pentru a le îmbrăca într-o formă pop-simfonică”, dezvăluie Andrei Tudor. „Cred că Cerbul de Aur ar trebui să fie o sărbătoare a muzicii şi o tradiţie. O traditie care, iată, continuă, ceea ce este minunat. E foarte interesant că artişti străini cântă piese româneşti, este până la urmă un schimb intercultural”, încheie Andrei.

Piesele pe care le vom auzi în acest an pe scena din Piaţa Sfatului într-o nouă orchestraţie sunt: Un actor grăbit, Bună seara, iubite, Dragostea rămâne, Ploaia şi noi, Cât de frumoasă ești, De la capăt, Apa, Acasă, Creioane colorate, Pe aripi de vânt, Mă ucide ea, Ce are ea.

Cei 12 artişti vor urca pe scenă în prima şi a doua zi a Festivalului, joi şi vineri, 22 şi 23 august, pentru ca sâmbătă să aflăm câştigătorii premiilor în valoare totală de 55 de mii de euro.

Festivalul Cerbul de Aur 2019 va fi o ediţie completă, pentru toate gusturile, cu ritm dar şi romantică! Pe scena din Piaţa Sfatului vor urca Emeli Sandé, Ronan Keating, Ştefan Bănică jr şi Irina Rimes.

Evenimentul va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română, în perioada 22-25 august a.c.

 

Despre Ionel Tudor

Compozitor, orchestrator şi dirijor al Big Band-ului Radio România, Ionel Tudor este membru al UCMR, al Consiliului UCMR și al biroului secției de muzică ușoară și jazz a UCMR.

Artistul este şi membru al UCMR – ADA, al Consiliului Director și al Comisiei Profesionale a UCMR-ADA.

Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu" din București, secția pian, Ionel Tudor are în palmares peste 70 de premii, atât de creație, cât și ca dirijor și numeroase premii de excelență.

În calitate de compozitor, a creat muzică pentru filme artistice și musicaluri, și a semnat sute de melodii pentru interpreții români, multe dintre ele ajungând șlagăre.

Timp de 11 ani, a pregătit şi lansat, în calitate de profesor, numeroşi tineri solişti, dintre care mulţi au ajuns vedete.

De-a lungul carierei, Ionel Tudor a dirijat numeroase orchestre de prestigiu: Big Band-ul Radio România, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu", Orchestra Simfonică București, Orchestra Națională de Tineret, Orchestra Operei Române, Orchestrele Filarmonicilor din Pitești, Sibiu, Constanța, Brașov, Bucharest Symphonic Pop Orchestra, Orchestra Radiodifuziunii din Chișinău și multe altele, în concerte pop, simfonic-pop, pop-opera, colaborând cu marea majoritate a interpreților de gen din România, dar și cu numeroși soliști ai scenelor internaționale.

 

Despre Andrei Tudor

Distins cu peste 30 de premii de creaţie sau interpretare, compozitorul și dirijorul Andrei Tudor este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, în comisia de specialitate a Credidam și lector universitar doctor la Catedra de compoziție a Universității de Muzică din București. Artistul colaborează, în calitate de compozitor, orchestrator, pianist sau şef de orchestră cu nume importante din industria muzicală, precum Angela Gheorghiu, Andra, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminița Anghel,  Gabriel Cotabiță, Felicia Filip, Vlad Miriță, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling sau Pasha Parfeni. Piese sau aranjamente semnate de compozitor au apărut pe mai mult de 20 de compilații.

 

 

Despre Big Bandul Radio

Înfiinţat în 1949, la început în formula combo, acest grup instrumental s-a lărgit, ajungând la o orchestră de aproximativ 40 de instrumentişti, care includea şi o secţiune de coarde, de lemn (flaut, oboi, clarinet), precum şi secţiunile de trompete, tromboane, saxofoane şi ritm. A funcţionat astfle până în anul 1989, sub denumirea de Orchestra Radioteleviziunii Române, apoi s-a transformat în ceea ce astăzi este Big Band-ul Radio, un ansamblu alcătuit din 18 instrumentişti.

Big Band-ul a fost distins cu numeroase premii şi trofee pentru contribuţia în muzica pop şi jazz şi a colaborat cu nume mari ale scenei internaţionale de jazz şi pop, precum: Cliff Richard, Juliette Greco, Connie Francis, Froda Boccara etc. sau Julio Iglesias, Ray Charles şi Edvin Marton în cadrul Cerbului de Aur.

 

 

Despre Festivalul Internaţional Cerbul de Aur:

Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 şi a avut 18 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2018, la aniversarea celor 50 de ani de la debut. Evenimentul a devenit cel mai mare festival internaţional de muzicã organizat în România şi, în mod tradiţional, la Brașov.

De-a lungul anilor, acest prestigios festival a găzduit apariţii sau recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Barbara, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow, James Blunt, Amy Macdonald, Nicole Scherzinger şi mulţi alţii.

Prin calitatea actelor artistice prezentate, „Cerbul de Aur” este nu doar un brand de prestigiu al TVR, ci şi unul naţional, spectacolele organizate în cadrul festivalului adunând de un număr impresionant de spectatori şi telespectatori din întreaga ţară.

×