x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Eduard Antal ajunge cu Turneul naţional “Orgile României” în Moldova, din 25 august

Eduard Antal ajunge cu Turneul naţional “Orgile României” în Moldova, din 25 august

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Aug 2021   •   11:08
Eduard Antal ajunge cu Turneul naţional “Orgile României” în Moldova, din 25 august

Turneul naţional Orgile României, ajuns la a treia sa ediţie, revine în luna august cu trei concerte în Moldova susţinute de tânărul organist Eduard Antal, continuând incursiunea în istoria acestui fabulous instrument pe teritoriul României, invitând la descoperiri şi redescoperiri ale unui tezaur cultural ascuns, prin recitaluri extraordinare susţinute în catedrale şi biserici catolice din Bacău, Cacica (judeţul Suceava) şi Iaşi.

            Înaintea turneului, Eduard Antal declara: ”Mă bucur nespus că fac parte activă din acest proiect, mă bucur că acum voi merge acasă, în Moldova şi voi cânta pe trei instrumente minunate din Bacău, Cacica (județul Suceava) și Iași și îi doresc oricărui instrumentist să trăiască experiența turneului și să creeze povestea instrumentului său. Nu întâmplător acest turneu face parte din seria turneelor de poveste.”

            Programul exact al concertelor este 25 august, ora 19.00 – Bacău, Biserica Romano-Catolică „Sf. Petru și Paul”, 27 august, ora 19:00 – Cacica (jud. Suceava), Bazilica Minor – Sanctuarul „Adormirea Maicii Domnului” şi 29 august, ora 19:00 – Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași.

            În vara anului 2021, Turneul naţional „Orgile României” a început pe 27 iunie, la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, după care turneul a continuat pe 1 iulie, la Biserica Reformată din Deva, pe 2 iulie, la Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu, în cadrul festivalului “Zilele muzicale româno-americane” şi pe 4 iulie, la Braşov, la Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Paul, urmând să continue cu un concert programat pe 16  iulie, ora 19 - Cluj Napoca, Biserica Piaristă - Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” în  Stagiunea Concertelor de vară KlausenMusik 2021.

 

            “Partea cea mai complexă în contextul turneului este înțelegerea instrumentelor și potrivirea acestora cu repertoriul. Teoretic, procesul ar fi trebuit să fie invers, potrivirea repertoriului la instrument, dar date fiind coordonatele de uniformitate pe care le impune un turneu, trebuie să existe un repertoriu standard, iar din fericire, această standardizare nu este posibilă și în cazul instrumentelor. Bineînțeles, în construirea repertoriului țin cont de toate orgile la care voi avea de cântat, dar potrivirea nu poate fi totală nicicând. La această confluență dintre instrument și repertoriu cred că se naște farmecul turneului, iar această unitate în diversitate creează ceea ce îmi place să definesc a fi specificul turneului.”, declara organistul Eduard Antal. “Dinamica turneului este dată de acest drum de la un oraș la altul, de la o orgă la alta, dar în febra concentrării din seara concertului ajungi să nu ai timp să obosești și în niciun caz să te plictisești. În majoritatea cazurilor ajung dimineața în orașul cu pricina, merg la biserică și descopăr  instrumentul, fac registrația, repetițiile de rigoare, iar seara concertul, pentru ca a doua zi să continui călătoria spre o nouă destinație.”

            În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru "Regina Instrumentelor" în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc din creaţia lui Nicolas de Grigny, Johann Sebastian Bach, George Enescu, Dinu Lipatti, Louis Vierne, Gabriel Faure sau Alfred Hollins.

 

Turneul național – Orgile României – ediția a III-a – 2021

 

27 iunie, ora 20 - Bucureşti, Catedrala Sfântul Iosif 

01 iulie, ora 19 - Deva, Biserica Reformată

02 iulie, ora 19 - Sibiu, Biserica Evanghelică Sf. Ioan în cadrul festivalului “Zilele muzicale româno-americane”

04 iulie, ora 19 - Braşov, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Paul

16  iulie, ora 19 - Cluj Napoca, Biserica Piaristă - Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” în  Stagiunea Concertelor de vară KlausenMusik 2021

 

***

 

25 august, ora 19 – Bacău, Biserica Romano-Catolică „Sf. Petru și Paul”

27 august, ora 19 – Cacica (jud. Suceava), Bazilica Minor – Sanctuarul „Adormirea Maicii Domnului” 

29 august, ora 19 – Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași

 

×