x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Enescu este marele nostru maestru”

„Enescu este marele nostru maestru”

de Cristina Sârbu    |    31 Aug 2011   •   21:00
„Enescu este marele nostru maestru”

• Maestre Christian Badea, concertul dumneavoastra deschide cea de a XX-ea editie a Festivalului International George Enescu: lucrari de Enerscu si Sostacovici. Ati renuntat la o piesa concertanta cu un solist celebru la care publicul ar fi reactionat cu siguranta exploziv si ati mizat 'doar' pe marea muzica alegand doua partituri geniale dar… difi cile. As fi curioasa sa aflu motivele acestei optiuni.

Prima piesa a concertului de deschidere a Festivalului este – prin traditie – Simfonia I de Enescu, ceea ce este frumos si firesc. Deci Enescu este oaspetele de onoare si devine si 'star' al concertului. Simfonia este o lucrare exceptionala, mai ales cand ne gandim ca a scris-o la doar 24 de ani si ne aminteste de numeroasele talente muzicale de inalt nivel pe care Romania le-a dat lumii intr-un timp relativ scurt, Enescu fi ind bineinteles marele nostru maestru. Sinfonia a zX-a de Sostakovici este una din capodoperele muzicale ale secolului XX si are o profunda semnifi - catie nu numai autobiografi ca, dar si politica si sociala. Un program de lucrari importante potrivite unui Festival international de tinuta.

• Vorbiti va rog despre colaborarea cu Filarmonica din Haga.

Orchestra din Haga este o orchestra de traditie care are o reputatie foarte buna si astept cu nerabdare sa colaboram.

• Sunteti si un exceptional dirijor de opera. Nu putini artisti se pot mandri cu 10 stagiuni la unul dintre cele mai mari teatre lirice dinl ume, Opera Metropolitana dinNew-York. Ar putea fi Oedipe unul dintre proiectele dumneavoastra viitoare ?

Am cateva idei de opere pe care as vrea sa le prezint la Bucuresti. Ca de obicei, proiectele de opera sunt mai complicat de realizat. Sper sa fi e posibil. Oedipe ar fi interesant pentru mine, dar din fericire se canta destul de des la Bucuresti la un nivel foarte bun.

• Dupa o absenta indelungata, 32 de ani, v-ati intors in Romania 'cu nostalgie dar fara regrete'. Dupa un prim concert la Radio, ati revenit apoi, an de an, si ati colaborat si cu alte orchestre. Ati incheiat spectaculos stagiunea trecuta cu un fantastic Recviem de Verdi la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu. Va vom putea urmari, asculta si aplauda in tara si in stagiunile viitoare?

Pe cat imi este posibil si am disponibilitati intr-un orar in general foarte incarcat, vin cu placere la Bucuresti pentru concerte. Am reusit sa pun deoparte cateva saptamani in aceasta toamna si voi veni si la Orchestra Nationala Radio (Stravinsky – Sarbatoarea primaverii si Strauss – Zarathustra) si la Filarmonica Enescu, unde voi dirija Mahler – Sinfonia I, Bruckner a V-a si Sostakovici a V-a. Sunt bucuros si de faptul ca am putut programa si lucrari de compozitori romani – Dan Dediu, Irinel Anghel, Anatol Vieru si Cornel Taranu. Sper de asemenea sa pot continua lucrul cu muzicienii tineri – instumentisti, cantareti si dirijori – pe care l-am inceput in 2009 cu master class si concerte. Pentru mine aceasta colaborare este foarte importanta si o consider esentiala in a sprijini talentele tinere si a continua traditia muzicala romaneasca.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011