x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Extinction Room (Hopeless.) la eXplore Festival la București

Extinction Room (Hopeless.) la eXplore Festival la București

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Sep 2019   •   12:16
Extinction Room (Hopeless.) la eXplore Festival la București

Extinction Room (Hopeless.), instalația audio performativă semnată de artistul Sergiu Matiș, va avea premiera la eXplore festival #14 - Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, pe 20 - 21 septembrie 2019, la WASP Working Art Space and Production, începând cu ora 19:30.

 

Alcătuită din înregistrări sonore ale unor specii de păsări dispărute sau pe cale de dispariție, lucrarea Extinction Room (Hopeless.) explorează ideea de natură în societatea occidentală și reprezentarea acesteia în produse artistice și culturale, într-un moment în care specialiștii de mediu ne-au dat permisiunea de a ne panica.

Publicul va fi ghidat printr-un peisaj sonor dezvoltat în colaborare cu compozitoarea AGF (aka Antye Greie). Protagoniștii vor povesti cum aceste specii au dispărut, în timp ce ascultăm chemările, strigătele și cântecele lor din difuzoarele care atârnă în spațiu ca niște cuști. Narațiunile despre dispariția păsărilor se vor împleti cu miturile, legendele și tradițiile despre ele. Cântece și dansuri folclorice vor fi reamintite și reanimate. Încărcătura emoțională va fi augmentată de performeri, care îi vor îndruma pe vizitatori prin aceste experiențe traumatizante.

Primul stadiu din Extinction Room (Hopeless.) a fost prezentat în iunie 2019 la Art Radionica Lazareti, în Dubrovnik. După prezentarea proiectului la Berlin, în august și premiera la eXplore festival, în București (20 - 21 septembrie, la WASP Working Art Space and Production), Piatra Neamț (24 septembrie, la Festivalul de Teatru) și Craiova (27 septembrie, la Muzeul de Artă), Sergiu Matiș a fost comisionat de Festivalul Europalia România, curator performing arts Andreea Căpitănescu, să prezinte o versiune audio performativă a Extinction Room (Hopeless.) în premieră la BOZAR Bruxelles, în cadrul expoziției Brâncuși: Sublimarea formei, în octombrie 2019. Lucrarea va fi ulterior prezentată în septembrie 2020, la Berlin, în cadrul Tanznacht.

 

Sunetele păsărilor sunt utilizate prin amabilitatea Bibliotecii Macaulay din cadrul Laboratorului de Ornitologie Cornell și a Fundației Xeno-canto.

Sergiu Matiș este coregraf născut în Cluj-Napoca, România, în 1981. Locuiește și lucrează în prezent în Berlin, Germania. Practica lui - „visible thinking body” -, o metodă de a gândi corpul în mișcare, este la baza spectacolelor sale. Contaminat cu tehnica baletului la o vârstă fragedă în România proaspăt post-comunistă, Sergiu caută acum o nouă virtuozitate. Influențat de diferite tehnologii, revizitează diferite fragmente din istorie, navigând arhivele - atât personale, cât și cele aparținând istoriei dansului occidental. Scrie texte performative pentru spectacolele sale, coregrafiind semnificații și idei, flirtând în acelați timp cu poezia și teoria, la care adaugă o mică doză de obscenitate viscerală și zgomote groovy. Vocea dansează la fel de mult ca și corpul într-un spectacol de Sergiu Matiș.

 

Extinction Room (Hopeless.)

Concept & coregrafie: Sergiu Matiș
Cu: Lisa Densem, Sergiu Matiș, Orlando Rodriguez
Instalație sonoră și compoziție: AGF aka Antye Greie
Text: Sergiu Matiș, Mila Pavicevic
Cercetare specii: Philip Ingman
Dramaturgie: Mila Pavicevic
Sunet: Martin Lutz
Înregistrări sonore ale păsărilor de la Biblioteca Macaulay din cadrul Laboratorului de Ornitologie Cornell și Fundația Xeno-canto

×