x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Faust”, „Don Carlo”, „Trubadurul”, „Lacul lebedelor” și un episod din seria Vocile Operei, tramsmise în cadrul Seri de Operă Online

„Faust”, „Don Carlo”, „Trubadurul”, „Lacul lebedelor” și un episod din seria Vocile Operei, tramsmise în cadrul Seri de Operă Online

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Mai 2020   •   15:32
„Faust”, „Don Carlo”, „Trubadurul”, „Lacul lebedelor” și un episod din seria Vocile Operei, tramsmise în cadrul Seri de Operă Online

Opera Națională București transmite în cadrul Seri de Operă Online spectacolele „Faust” de Charles Gounod, „Don Carlo”, „Trubadurul” (Il Trovatore) de Giuseppe Verdi, „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski și episodul dedicat spectacolului „Frumoasa din Pădurea Adormită” de P.I. Ceaikovski din cadrul seriei de documentare intiutulată „Vocile Operei” realizată de către Digi World.

 

Luni, 25 mai 2020, ora 18:30, veți putea urmări înregistrarea spectacolului „Faust” de Charles Gounod, în regia lui Alexandru Tocilescu, eveniment din 17.01.2019.

 

Marți, 26 mai 2020, începând cu ora 18:30, spectacolul „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, în regia, decorul, costumele și luminile lui Mario De Carlo, eveniment din 29.02.2020.

 

Miercuri, 27 mai, ora 18:30, va avea loc transmisia episodului dedicat spectacolului „Frumoasa din Pădurea Adormită” de P.I. Ceaikovski din cadrul seriei de documentare intiutulată „Vocile Operei” realizată de către Digi World. În fiecare zi de miercuri a săptămânii vom difuza online câte un episod din seria de documentare „Vocile Operei”, fiecare dintre cele 8 episoade deschizând publicului culisele unui spectacol din repertoriul primei scene lirice a țării.

 

Joi, 28 mai 2020, ora 18:3,0 vom difuza spectacolul „Trubadurul” (Il Trovatore) de Giuseppe Verdi, în regia lui Mario De Carlo, eveniment din 23.06.2020, urmând ca în fiecare săptămână să aducem în casele publicului iubitor al artei lirice spectacole din repertoriul Operei Naționale București.

 

Duminică, 31 mai 2020, ora 18:30 Opera Națională București, în parteneriat cu Administrația Prezidențială și cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dedică spectacolul de balet  „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski românilor aflați departe de țară.

 

Prima scenă lirică a țării vine în întâmpinarea iubitorilor de operă cu spectacole difuzate online, în fiecare săptămână. Ne dorim pe această cale să fim mai aprope unii de ceilalți prin muzică și cultură, pe care le susținem necondiționat.

 

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituției, cât și în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

 

 

FAUST de Charles Gounod

Luni, 25 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

 

https://youtu.be/ILOYi1oiHfc

(Trailer Faust – Opera Națională București)

 

Legenda lui Faust, apărută în Evul Mediu, este germană prin atmosferă și spirit. Ea tratează tema păcătosului care, pentru un scop pământean, face un pact cu diavolul. De la prima scriere devenită celebră pe acest subiect, eroul este un încurcă-lume vulgar. Personajele compozitorului reprezintă caracterizări ale sentimentelor, nu ale ideilor sau aspirațiilor. Faust este un sărman bătrân, chinuit de dorința de a obține dragostea.

 

Prin această operă, Charles Gounod reușește să impună și un nou gen de operă, practicat mai ales în Franța, numit grand opéra. El introduce în lucrare și un divertisment, fragment de balet introdus în operă, Noaptea Valpurgiei, devenit un pretext pentru sinteza tematică a unei fantastice călătorii în lumea tenebrelor, a iluziilor și simbolurilor. Includerea tabloului coregrafic nu a făcut decât să sporească faima acestei opere, adaugănd un plus de spectaculozitate acesteia.

 

„DON CARLO” de Giuseppe Verdi          

Marți, 26 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

 

https://youtu.be/19CMEzr91hg

(Trailer „Don Carlo” – Opera Națională București)

 

Povestea lucrării are ca punct incipient situaţia politică şi socială din Europa secolului al XVI-lea. Posibila căsătorie a tânărului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu prinţesa Elisabeta de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea păcii între Franţa şi Spania, țări aflate în război la acea vreme. În ciuda aşteptărilor, cei doi se îndrăgostesc, însă regele Spaniei se împotriveşte dorinţei celor doi, căsătorindu-se el însuşi cu tânăra prinţesă. Istoria, politica, religia și dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce conţine şi o mare parte de ficţiune, acurateţea istorică devenind relativă de dragul poveștii.

 

 

VOCILE OPEREI

Episodul „Frumoasa din Pădurea Adormită” de P.I. Ceaikovski

Un documentar DIGI WORLD

 

Miercuri, 27 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

 

Episodul din această săptămână deschide culisele spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de P.I. Ceaikovski, una dintre premierele stagiunii 2018- 2019. Un spectacol frumos și greu, care a reunit la începutul lunii mai 2018, pe scena Operei Naționale București, nume grele din lumea coregrafiei. Balerini foarte valoroși – atât români, cât și străini, coregrafi renumiți și o echipă tehnică impecabilă. Timp de trei ore, publicul a avut ocazia să admire frumusețea și tehnica desăvârșită a dansului, dar și strălucirea costumelor balerinilor. Un spectacol  asteptat cu mult interes -  regia și coregrafia Vasily Medvedev și Stanislav Fečo, decor, costume și lumini Pavol Juráš; dirijor - Ciprian Teodoraşcu.

 

 

IL TROVATORE (TRUBADURUL) de Giuseppe Verdi

Joi, 28 mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

 

https://youtu.be/A4rOOPoUd1g

(Trailer Trubadurul – Opera Națională București)

 

„Trubadurul” lui Verdi este una dintre operele sale cele mai intense, mai dramatice şi, paradoxal, accesibile publicului.  Titlul a reprezentat încă de la premiera ce a avut loc la Roma în 1853 un succes de proporţii şi s-a păstrat de atunci în stagiunile tuturor marilor opere de pe mapamond, fapt ce validează încă o dată valoarea partiturii compozitorului italian, dar şi interesul publicului pentru această lucrare.

 

O poveste ce nu duce lipsă de personaje puternice în ambiţiile, dorințele şi pasiunile lor ce se înfruntă sau se dăruiesc cu nebunia tinereţii, a curajului sau a iubirii. Cu toate aceastea, decorul acestor destine este împânzit de orgolii şi uneltiri de răzbunare, ce intensifică şi mai mult flacăra existenţei şi sentimentelor lor. O istorie de dragoste captivantă, născută la intersecția a două lumi: cea nobiliară și cea a nomazilor.

 

„LACUL LEBEDELOR” de Piotr Ilici Ceaikovski

Duminică, 31  mai, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

 

https://youtu.be/oi3VmONO0zs

 (Trailer Lacul lebedelor– Opera Națională București)

 

Opera Națională București, în parteneriat cu Administrația Prezidențială și cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dedică un spectacol românilor aflați departe de țară.

De Ziua Românilor de Pretutindeni îi sărbătorim pe toți conaționalii care trăiesc în afara granițelor României și le oferim un eveniment special cu prilejul sărbătoririi și împărtășirii identității românești pe întreg mapamondul.

Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, rămâne și în zilele de astăzi poate cea mai frumoasă poveste de balet ce a fost lăsată posterității.

 

 

×