x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Încă o dată Liedul Românesc la TVR

Încă o dată Liedul Românesc la TVR

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Mar 2020   •   15:37
Încă o dată Liedul Românesc la TVR

Mariana Nicolesco prezintă Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc.

      Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, ce s-au desfăşurat la Ateneul Român din Bucureşti. Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un revelator extraordinar al tezaurului de peste 10.000 de lieduri româneşti fondate pe vechiul cântec de dor, expresie eternă a sufletului românesc.

   „Sunt fericită să mă gândesc că la discursul meu dintotdeauna – spune Mariana Nicolesco - despre caracterul sacru al muzicii, al cântului, al vocii umane, au vibrat şi răspund cu entuziasm atâtea talente din tinerele generaţii de artişti lirici.     Răspunsul lor la chemarea mea de-a aduce în prim-planul conştiinţei naţionale liedul românesc a fost extraordinar, revelându-ne frumuseţi neştiute.  

    Succesul liedurilor lui George Enescu interpretate ca bisuri în Recitalurile mele în marile săli de concert ale lumii, m-a încurajat, aşa cum am mai spus, să întreprind o vastă cercetare, reunind - pe cât ne-a stat în putinţă - cel mai mare număr de lieduri enesciene, prezentându-le în ţară şi apoi, în mod triumfal, în premieră absolută la Expoziţia Universală de la Aichi în Japonia, la Tokio şi Nagoya, la Praga, Roma, Paris şi New York, în Anul Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO.     

   Nepreţuite s-au dovedit a fi și în acest an, în studiul patrimoniului național, pildele, învăţăturile pe care ni le-au împărtăşit eminenți compozitori și muzicologi care ne-au îmbogăţit orizonturile cunoaşterii vorbindu-ne despre Liedul românesc- Comoară a două secole".  

   Nenumărate tinere talente dedicate artei liedului, pe care creatoarea evenimentului îl numeşte “toată muzica în miniatură', s-au întrecut cu brio şi acum, câştigătorii Competiţiei strălucind în Gala Laureaţilor.

      Miercuri 11 martie TVR3 orele 22.00.

×