x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Jimmy Page şi Robert Plant ajung în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiilor de plagiat

Jimmy Page şi Robert Plant ajung în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiilor de plagiat

12 Iun 2016   •   10:35
Jimmy Page şi Robert Plant ajung în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiilor de plagiat

Acuzaţi de plagiat, legendarii Jimmy Page şi Robert Plant, chitaristul şi solistul formaţiei britanice Led Zeppelin, vor trebuie să răspundă, începând de marţi, în faţa unei instanţe din Los Angeles, acuzaţiilor cu privire la plagierea primelor acorduri ale baladei lor 'Stairway to Heaven', conform AFP.

Chitaristul formaţiei Spirit, o trupă din Los Angeles care interpreta un rock psihedelic şi care nu a ajuns niciodată la celebritatea internaţională de care se bucură încă Led Zeppelin, susţinea că acordurile melancolice de chitară din deschiderea piesei 'Stairway to Heaven' sunt plagiate după piesa instrumentală, 'Taurus', lansată în 1968, cu trei ani înainte de apariţia piesei de la Led Zeppelin. 'Stairway to Heaven' a fost înregistrată la Londra în decembrie 1970 - ianuarie 1971 şi a devenit una dintre cele mai cunoscute balade din istoria rockului.

Randy Wolfe, alias Randy California după numele său de scenă, chitaristul formaţiei Spirit, a încetat din viaţă în 1997 fără a depune vreo plângere împotriva membrilor Led Zeppelin. Reprezentantul său, Michael Skidmore, este cel care a depus plângerea în 2014.

"Dacă ascultaţi cele două melodii, puteţi să judecaţi şi singuri (...) Eu sunt de părere că este vorba de un furt", declara Randy California pentru o revistă în 1997. "Iar tipii aştia au câştigat milioane de dolari cu această piesă şi nu ne-au spus niciodată 'mulţumesc' şi nu ne-au întrebat niciodată dacă ne datorează nişte bani. Este un lucru destul de dureros pentru mine", susţinea el.

Membrii în viaţă ai trupei Led Zeppelin susţin că nu au avut nicio interacţiune concretă cu formaţia Spirit şi nici nu au ascultat muzica acestui grup. Ei au explicat că în deschiderea piesei 'Stairway to Heaven' există o progresie de acorduri foarte populare în muzică şi că restul cântecului de 8 minute nu este pus în cauză. AGERPRES

×
Subiecte în articol: led zappalin acuzat de plagiat