x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica O chitară a liderului trupei Grateful Dead va fi scoasă la licitație

O chitară a liderului trupei Grateful Dead va fi scoasă la licitație

06 Dec 2019   •   11:27
O chitară a liderului trupei Grateful Dead va fi scoasă la licitație
Sursa foto: wikipedia

O chitară marca Fender Stratocaster, care i-a aparţinut lui Jerry Garcia, liderul trupei Grateful Dead, decedat în 1995, ar putea fi vândută cu 400.000 de dolari în cadrul unei licitaţii organizate săptămâna viitoare la Los Angeles.
Chitara, numită ''Alligator'' datorită abţibildului înfăţişând un crocodil verde de pe partea frontală, este instrumentul la care Jerry Garcia a cântat în timpul turneului european al trupei Grateful Dead din 1972 şi pe parcursul altor concerte susţinute în perioada 1971-1973, a precizat casa de licitaţii Bonhams.

"Este foarte specială pentru că este prima chitară căreia i-a dat un nume. Era recunoscut pentru faptul că dădea nume chitarelor", a precizat Giles Moon, directorul departamentului de suveniruri muzicale din cadrul Bonhams.

Confecţionată în 1955, chitara i-ar fi fost dăruită lui Garcia de muzicianul britanic Graham Nash.
"Jerry a cântat la chitară pe unul dintre albumele sale, iar drept cadou de mulţumire, Graham a cumpărat chitara. Se pare că o găsise într-un amanet din Texas şi i-a dăruit-o lui Jerry în 1970, devenind chitara preferată a lui Jerry pentru vreo trei ani", a precizat Moon.

Estimarea cuprinsă între 250.000 şi 400.000 de dolari este precaută, iar chitara s-ar putea vinde pentru o sumă mult mai mare având în vedere talentul de chitarist al lui Garcia şi mulţimea de fani ai trupei Grateful Dead.

Chitara numită ''Wolf'', realizată special pentru Jerry Garcia, la care muzicianul a interpretat peste două decenii, s-a vândut pentru suma de 1,9 milioane de dolari la o licitaţie caritabilă desfăşurată în 2017.

Chitara ''Alligator'' face parte dintre cele 70 de loturi de obiecte scoase la licitaţie pe 10 decembrie din colecţia personală a lui Garcia, fondatorul şi liderul trupei californiene, care a decedat în urma infarct în 1995, la vârsta de 53 de ani.

Chitara acustică "Martin D-28", la care Garcia a interpretat în timpul turneului formaţiei din Canada în 1970, are o valoare de vânzare estimată la o sumă cuprinsă între 30.000 şi 50.000 de dolari, iar un desen în acuarelă reprezentând un crocodil pictat şi semnat de Garcia în 1992 este estimat la 6.000 de dolari.

Colecţia lui Garcia de reviste de benzi desenate Crime SuspenStories, serie publicată de EC Comics în anii 1950, este de asemenea scoasă la licitaţie.

Chitarele care au aparţinut unor muzicieni din lumea rock-ului sunt cele mai căutate de colecţionarii participanţi la licitaţii. O chitară neagră Fender Stratocaster, care i-a aparţinut lui David Gilmour, chitaristul trupei Pink Floyd, s-a vândut pentru suma record de 3,9 milioane de dolari la o licitaţie desfăşurată la New York în iunie 2019.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: jerry garcia chitara