x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica O româncă pentru Bollywood

O româncă pentru Bollywood

de Dana Andronie    |    25 Apr 2011   •   17:09
O româncă pentru Bollywood

162360-echipa.jpgA fost odată ca niciodată fiica unui machedon şi a unei oltence căreia îi plăcea să asculte discuri de vinil cu Naarghita. Irina, personajul din povestea noastră, a început încă de la o vârstă fragedă să scrie texte şi să compună cântece. Urmează studiile... de violoncel, violă, pian şi canto la  Liceul de Arte „Octav Băncilă”. După lecţiile academice de jazz, cu Romeo Cosma, este solicitată de câţiva artişti ruşi să devină solista unei trupe de jazz care avea un contract în Dubai.

Numai că acesta se anulează, iar artista antamează altul în India, la un renumit hotel de 7 stele – Taj Bengal. Cu câteva zile înaintea expirării contractului de trei luni, a apărut un spectator aflat în vacanţa binemeritată pentru un director de vânzări la o firmă japoneză de electronice. Numele său: Rana Ranjit Singh. Întâmplător, acesta este descendentul unei familii care deţine o renumită fabrică de papuci, furnizor BATA. Fascinat de prestaţia (dar şi de apariţia propriu-zisă a româncei), Rana Ranjit Singh a îndrăznit chiar să urce pe scenă şi să-i ceară Irinei un bis. Ambii au avut senzaţia că se cunosc dintotdeauna. Magie, chimie... şi nu mult i-a trebuit lui Rana Ranjit să o ceară de soţie. Nu i-a fost deloc simplu, căci a avut de înfruntat tradiţia şi de sfidat cutumele societăţii indiene, unde căsătoriile sunt aranjate în continuare de părinţi.

Preţ de trei ani, Irina Singh a uitat aparent de muzică. A învăţat să vorbească în Bengali, să gătească specialităţi indiene, să se împodobească zilnic ca… o prinţesă indiană, să mediteze şi să exerseze yoga (şi-a luat chiar patent de instructor).

Minune! Socrul a remarcat că nora compunea muzică inspirată din noua sa viaţă. Iar soţul, care se îndrăgostise în fond de cântăreaţa Irina, a dus-o într-un studio de înregistrări din Calcutta. Aici, românca-indiană l-a întâlnit pe Saikat Dev (BUMBA), o fostă glorie rock, care a ales să scrie muzică de film. Auzind-o, acesta i-a propus să facă muzică pentru serialele indiene, distribuite în toată lumea.

Irina Singh are ambiţia să-şi dovedească în­tâi faptul că ţara în care s-a născut şi s-a format ca muzician apreciază ceea ce face. Înainte de a se închide în studioul indian şi de a se dedi­ca producţiilor bollywoodiene, ea va propune pu­blicului din România fragmente din materia­lul muzical inedit, trimis deja în Anglia şi SUA. De ce este inedit? Irina Singh a luat teme indie­ne şi le-a altoit cu orchestraţii club’in şi interpre­tare în manieră jazz. Vom trăi şi vom vedea cât de convingătoare va fi şi ce succes va avea. Fie în România, Anglia sau SUA, fie la Bollywood.

×
Subiecte în articol: muzica