x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Orchestra Română de Tineret, concert „145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi”

Orchestra Română de Tineret, concert „145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi”

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Feb 2021   •   22:39
Orchestra Română de Tineret, concert „145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi”
Sursa foto: Orchestra Română de Tineret și Monica Bejenaru. Foto: Virgil Oprina

„Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră"

 

            Centrul Național de Artă Tinerimea Română, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, sub patronajul Ministerului Culturii, anunţă un eveniment extraordinar prezentat publicului în transmisiune radio şi TV, coproducători fiind TVR și Radio România.

 

            Concertul extraordinar aniversar „145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi” va fi difuzat în data de 19 februarie la Radio România Muzical, de la ora 15.30 şi la TVR 3 de la ora 21. Evenimentul va aduce în faţa publicului Orchestra Română de Tineret, dirijată de  Cristian Mandeal, soliste Monica Bejenaru – voce şi Simina Croitoru – vioară, cu un program cu totul neobişnuit, ilustrat cu imagini ale operelor lui Brâncuşi din Muzeul Naţional de Artă al României.

Orchestra Română de Tineret și Simina Croitoru. Foto: Virgil Oprina

 

 

Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, spunea, la repetiţii: „Acest proiect inedit a pornit de la dragostea lui Constantin Brâncuși pentru muzica folclorică românească. Orchestra Română de Tineret, alături de maestrul Cristian Mandeal și solistele Monica Bejenaru și Simina Croitoru, vor interpreta piesele folclorice cele mai apreciate de marele sculptor român, aducându-i un omagiu de suflet cu ocazia împlinirii a 145 ani de la naștere. Această muzică îl emoționa și-l inspira atât de mult încât, după un concert, i-a declarat marii artiste Maria Tănase: «când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră».

 

            Programul muzical va cuprinde două suite folclorice în aranjamentul lui Mihai Gherghelaș, solistă Monica Bejenaru – voce, ce cuprinde prelucrări ale unor piese celebre din folclorul românesc din Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania, Moldova, Maramureş, Dobrogea şi Muntenia,  patru piese instrumentale în aranjamentul lui Eduard Boboia, solistă Simina Croitoru, la vioară – Ciocârlia, în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu şi Dans maramureşean, de Sabin Păutza, apoi Hora staccato şi Hora mărțişorului, de Grigoraș Dinicu şi, în final, Suita folclorică nr. 3, în aranjamentul aceluiaşi Mihai Gherghelaș, solistă Monica Bejenaru – voce, ce va cuprinde din repertoriul Mariei Tănase piesele Aseară vântul bătea, Cine iubeşte şi lasă, Până când nu te iubeam,

Mi-am pus busuioc în păr, Bun îi vinul ghiurghiuliu, Mărie şi Mărioară.

 

 

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal. Foto: Virgil Oprina

 

 

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008, la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică ce are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, remarcându-se în scurt timp și pe plan muzical internațional, fiind apreciată de criticii europeni ca un ansamblu de top din lume.

 

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

 

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și, cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu, alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

 

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional George Enescu și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Dobbiaco – Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence și Festivalul Internațional al Orchestrelor Europene de Tineret Young Euroclassic din Berlin.

 

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional, Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

 

Începând din anul 2011, Orchestra Română de Tineret este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma sau Elbphilharmonie din Hamburg alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, Istanbul și Beijing, ori Statele Unite ale Americii, precum și din România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara.

 

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.

 

 

Organizator: Centrul Național de Artă „Tinerimea Română"

Partener: Muzeul Național de Artă al României

 

Sub patronajul Ministerului Culturii 

 

Coproducători: TVR și Radio România

 

×