x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Rudolf Buchbinder revine pentru a treia oară pe scena Festivalului Enescu. Marele pianist o înlocuiește pe Khatia Buniatishvili

Rudolf Buchbinder revine pentru a treia oară pe scena Festivalului Enescu. Marele pianist o înlocuiește pe Khatia Buniatishvili

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Sep 2021   •   17:43
Rudolf Buchbinder revine pentru a treia oară pe scena Festivalului Enescu. Marele pianist o înlocuiește pe Khatia Buniatishvili
Sursa foto: Foto Marco Borggreve

Pianista Khatia Buniatishvili este nevoită să-și anuleze participarea la concertul din cadrul Festivalului Internațional George Enescu programat pentru data de 19 septembrie, pe care urma să îl susțină împreună cu Orchestra Tonhalle Din Zürich, din motive medicale. În locul ei, celebrul pianist Rudolf Buchbinder revine pentru a treia oară la Festivalului Enescu.

Concertul Orchestrei Tonhalle Din Zürich va fi dirijat de maestrul Paavo Järvi. Programul serii rămâne cel anunțat inițial: Simfonia nr. 1 în mi bemol major op. 13 de Enescu, Concertul nr. 1 în do major pentru pian și orchestră op. 15 de Beethoven și Simfonia nr. 3 în mi bemol major op. 97, Renana de Schumann.

Atât orchestra, cât și organizatorii Festivalului, sunt recunoscători pentru că faptul că Rudolf Buchbinder a acceptat propunerea într-un moment atât de dificil, într-un timp atât de scurt.

Rudolf Buchbinder e considerat unul dintre cei mai importanţi pianişti de pe scena internaţională. Admis la Şcoala Superioară de Muzică din Viena la vârsta de 5 ani, rămâne cel mai tânăr student din istoria instituţiei. Invitat deseori să concerteze alături de orchestre renumite, cum ar fi Filarmonica din Berlin, cea din Viena sau New York, Orchestra Naţională a Franţei, Filarmonica din Londra, Simfonia Naţională sau Orchestra din Philadelphia, Buchbinder a colaborat de-a lungul timpului cu dirijori celebri, precum Abbado, Dohnányi, Dudamel, Frühbeck de Burgos, Giulini, Harnoncourt, Maazel, Masur, Mehta, Saraste, Sawallisch şi Thielemann.

Rudolf Buchbinder este şi director artistic şi fondator al Festivalului de Muzică Grafenegg – organizat anual din 2007 lângă Viena – care a devenit în scurt timp unul dintre cele mai importante festivaluri pentru orchestre din lume. Buchbinder acordă o importanţă considerabilă studiului meticulous al surselor muzicale, deţine 35 de ediţii complete ale sonatelor lui Beethoven, precum şi o vastă colecţie de partituri cu autograf şi documente originale sau ediţii prime.

×