x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Scala din Milano prezintă Dvořák azi, la Festivalul Enescu. Expoziție inedită de documente și fotografii despre istoria Festivalului și viața lui Enescu, vernisată la Sala Palatului

Scala din Milano prezintă Dvořák azi, la Festivalul Enescu. Expoziție inedită de documente și fotografii despre istoria Festivalului și viața lui Enescu, vernisată la Sala Palatului

de Magdalena Popa Buluc    |    02 Sep 2021   •   19:16
Scala din Milano prezintă Dvořák azi, la Festivalul Enescu. Expoziție inedită de documente și fotografii despre istoria Festivalului și viața lui Enescu, vernisată la Sala Palatului

Scala din Milano, Orchestra de Cameră Lausanne și Corul Regal împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Brașov oferă programele artistice ale zilei pe trei scene ale Festivalului: Sala Palatului, Ateneul și, respectiv, Sala Radio. În plus, la Sala Palatului, are loc astăzi, în pauza concertului, la ora 20.15, vernisarea expoziției de fotografii și documente din arhivă Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de Iubire, un proiect original al Festivalului Enescu, realizat cu sprijinul celor patru fotografi oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac și Alex Damian, al Arhivei Diplomatice a Ministerului de Externe și al Muzeului George Enescu.

 

Expoziția „Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de Iubire” prezintă momente din viața Maestrului Enescu și din istoria Festivalului Enescu prin fotografii și documente inedite, dintre care unele prezentate pentru prima oară publicului. Imaginile au fost selecționate din peste 230 de fotografii din arhiva ARTEXIM și peste 50 de scanări ale unor documente relevante puse la dispoziția Festivalului de Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe și Arhiva Muzeului Național George Enescu.

 

Întregul material documentar cercetat în vederea expoziției a fost încredințat și regizoarei Carmen Lidia Vidu, pentru realizarea proiecției multimedia a operei Te Deum, compusă de faimosul tenor, compozitor și dirijor José Cura. Lucrarea este dedicată aniversării celei de-a 25-a ediții a Festivalului Enescu și va fi prezentată în premieră mondială de Philharmonia London și José Cura la Sala Palatului, pe 5 septembrie.

 

La vernisaj vor participa cei patru fotografi, Cătălina Filip, Andrada Pavel, Andrei Gândac și Alex Damian, precum și directorul Arhivei Diplomatice a MAE, Doru Liciu, și diplomatul care a descoperit o serie de fonduri arhivistice necunoscute despre George Enescu, Monica Joița.

 

La Sala Palatului, programul interpretat de Orchestra Teatrului Scala din Milano, sub bagheta lui Andrés Orozco-Estrada, începând cu ora 19.30, este dedicat în întregime lui  Dvořák: Concertul în si minor pentru Violoncel și Orchestră, op. 104 și Simfonia nr. 9 în mi minor op. 95, Din lumea nouă. Pentru prima dată în România, tânărul  dirijor aduce pe scenă un suflu proaspăt prin maniera în care se conectează cu publicul său. Din 2020, Orozco-Estrada este director muzical al Orchestrei Simfonice din Viena.

 

La Ateneul Român, începând cu ora 16:30, va fi un concert susținut de Orchestra de Cameră din Lausanne, dirijată de de Joshua Weilerstein, cu Cristian Budu la vioară. Programul cuprinde Simfonia nr. 31 în Re major K.297/300a de Mozart, urmată de romanticul Concert pentru Pian și Orchestră în la minor op. 54 de Schumann. Cea de-a doua parte a concertului surprinde cu o lucrare modernă, semnată de George Benjamin – Canon și Fugă iar înspre final, Orchestra revine la clasicismul vienez, cu audiția Simfoniei nr. 82 în Do major Hob. I:82 Ursul, de Haydn.

 

Începând cu ora 18.00, la Sala Radio, Corul Regal și Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Brașov susțin un concert dedicat Regelui Mihai, în anul în care ar fi împlinit 100 de ani. Programul cuprinde și două premiere:  o lucrare de Henry Purcell, interpretată în premieră, Odă pentru ziua de naștere a Reginei Maria Z 323, “Come Ye Sons of Art” și  Oda pentru ziua de naștere a Reginei Ana HWV 74, “Ethernal source of light divine”, semnată de Georg Friedrich Händel. Soprana Irina Iordăchescu va interpreta “Rugăciunea Reginei Maria pentru cei căzuți”, din Oratoriul Câmpuri de maci, compus de Livia Teodorescu-Ciocănea. În încheierea concertului, soprana Daniela Bucșan, mezzosoprana Alina Silvia Dragnea și basul Iustinian Zetea vor interpreta Marșul Încoronării TH 50 ČW 47 de Piotr Ilici Ceaikovski..

 

AGENDA ZILEI

CONCERTE

SERIA: Concerte și Recitaluri

ORA ÎNCEPERII: 16.30
ORA SOSIRII PRESEI: 16.00
LOC DE DESFĂȘURARE: ATENEUL ROMÂN


ORCHESTRA DE CAMERĂ DIN LAUSANNE
Dirijor: Joshua Weillerstein
Pian: Cristian Budu


Program:
Mozart
– Simfonia nr. 31 în re major K. 297/300a, Paris

Schumann – Concertul în la minor pentru pian și orchestră op.54

George Benjamin – Canon și Fugă

Haydn – Simfonia nr. 82 în do major Hob. I:82, Ursul

 

Joshua Weillerstein este Directorul Artistic al Orchestrei de Cameră din Lausanne și are o carieră prodigioasă, având colaborări cu Orchestra Filarmonică a Radio France, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Filarmonica din New York și orchestrele simfonice din Baltimore, Detroit și Milwaukee, printre altele. Este apreciat pentru reprezentațiile emoționante și este respectat pentru entuziasmul și înțelegerea profundă a compozitorilor ale căror partituri le dirijează.

 

Cristian Budu este “Un pianist uimitor de original, cu o perspectivă muzicală și o maturitate care ar putea inspira invidie colegilor de două ori mai în vârstă decât el”, arată publicația Gramophone. Tânărul brazilian cu origini românești, pianistul Cristian Budu, apare în domeniul său drept un interpret cu o viziune proaspătă și inedită. Pianistul este fondatorul proiectului Pianosofia, prin care duce literalmente muzica clasică în casele oamenilor, organizând evenimente muzicale la cerere în căminele iubitorilor de muzică, cu un repertoriu personalizat de către membrii echipei Pianosofia.

 

Este câștigătorul uneia dintre cele mai importante și prestigioase competiții din lume, Concursul Internațional de Pian Clara Haskil, la cea de-a 50-a aniversare, în 2013. Acest premiu se acordă unui singur interpret pe ediție și, uneori, niciunuia dintre competitori. Pe lângă Marele Premiu, Cristian a câștigat și Premiul Publicului și Premiul Colțul Copiilor. Pentru critici, succesul lui Cristian la acest concurs a fost considerat drept cea mai înaltă distincție oferită unui pianist brazilian în ultimii 25 de ani.


 

SERIA: Mari Orchestre ale Lumii

ORA ÎNCEPERII: 19.30
ORA SOSIRII PRESEI: 19.00
LOC DE DESFĂȘURARE: SALA PALATULUI
 

ORCHESTRA TEATRULUI SCALA
CORUL FILARMONICII GEORGE ENESCU

Dirijor: ANDRÉS OROZCO-ESTRADA

Violoncelist: DANIEL MÜLLER-SCHOTT
 

Program:
Dvořák –
Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104

Dvořák – Simfonia nr. 9 în mi minor op. 95, Din lumea nouă
 

Andrés Orozco-Estrada este un dirijor care se remarcă prin energie și eleganță și jovialitate, atuuri pe care le pune în valoare în calitate de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Viena. Orozco-Estrada, un dirijor ancorat în lumea muzicală actuală, dirijează adesea în premieră lucrări ale tinerilor compozitori. Acesta este recunoscut pentru încurajarea muzicienilor la început de drum și pentru pregătirea acestora. În 2019, dirijorul a realizat un turneu în Europa, alături de Filarmónica Joven de Columbia, al cărei Dirijor Principal este din 2021. Totodată, Andrés Orozco-Estrada a fost și Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice Freixenet a Școlii de muzică Regina Sofia din Madrid.


Andrés Orozco-Estrada dirijează în mod regulat orchestrele de top din Europa, inclusiv Filarmonica din Viena, Filarmonica din Berlin, Koninklijk Concertgebouworkest, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia sau Orchestra Națională a Franței, precum și orchestre din SUA, precum Chicago Symphony și Philadelphia Orchestra. De asemenea, a dirijat concerte și spectacole de operă la Opera de Stat din Berlin și la Festivalul de la Salzburg, bucurându-se de un succes remarcabil.

 

Daniel Müller-Schott, pe care The New York Times îl descrie drept  “un musician neînfricat, cu tehnică impecabilă” și o expresivitate intense, este unul dintre cei mai căutați violonceliști din lume. Muzicianul concertează pe toate marile scene internaționale și încântă publicul în calitate de ambasador al muzicii clasice în secolul XXI.


Daniel Müller-Schott este invitat să interpreteze cu orchestre internaționale de top din lume. În SUA, a concertat cu orchestre din New York, Boston, Chicago, Philadelphia sau Los Angeles, iar în Europa cu orchestre precum Filarmonica din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Operei Bavareze de Stat din München și Orchestra Filarmonică din München, Orchestrele Radio din Berlin, München, Frankfurt, Stuttgart, Leipzig și Hamburg, Copenhaga și Paris, Orchestra Tonhalle din Zürich sau Orchestra Simfonică și cea Filarmonică din Londra.


BUCUREȘTIUL CREATIV

  • Expoziția de fotografie și documente inedite despre George Enescu și Festivalul Enescu „Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de iubire” are loc între 1-26 septembrie 2021, la Ateneu și la Sala Palatului. Expoziția este un proiect comun al Festivalului Enescu, împreună cu fotografii oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac și Alex Damian, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Muzeul Enescu.
  • Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internațional George Enescu 2021, difuzat de TVR
  • Producția Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionné
    Program: sâmbătă, 28 august 2021 - duminică, 26 septembrie 2021 Realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu și Nicolas Gaster; Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.
  • Mirrors of Brâncuși
    Program: sâmbătă, 28 august 2021 - sâmbătă, 4 septembrie 2021
    LOC DE DESFĂȘURARE: SALA PALATULUI

Proiectul Mirrors of Brâncuși este o expoziție care te invită să faci parte din universul celui supranumit „inventatorul sculpturii moderne”.

 

×