x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Sunetul muzicii. Turneul internațional online JAZZT Vivaldi cu soprana Rodica Vică și ImpRoWien Ensemble

Sunetul muzicii. Turneul internațional online JAZZT Vivaldi cu soprana Rodica Vică și ImpRoWien Ensemble

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Apr 2021   •   07:58
Sunetul muzicii. Turneul internațional online JAZZT Vivaldi cu soprana Rodica Vică și ImpRoWien Ensemble

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi, orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale. Printr-o legătură ingenioasă, ajungem la sărbătorirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu și Béla Bartók (ambii născuți pe actualul teritoriu al României), trecând prin comemorarea unui centenar de la dispariția lui Camille Saint-Saëns, și alte aniversări componistice, precum Tomaso Albinoni, Giuseppe Verdi, Gustav Mahler, Astor Piazzolla și Igor Stravinsky, totul reinterpretat prin viziunea pianistului și compozitorului Cristian Spătaru.

 

Turneul internațional online JAZZT Vivaldi se înscrie în tradiția proiectelor asumate în ultimii ani de către asociația Musica Ricercata, aceea de a aduce la lumină interpretări noi și organizări stilistice inovatoare, bazate pe cercetare muzicală, aducând beneficiarului o experiență suplimentară în acest domeniu, prin investigarea universului componistic al lui Vivaldi – prin asocieri estetice exploratorii, caracterul inovator al turneului fiind conferit de liantul stilistic al proiectului, și anume improvizația. În muzica lui Antonio Vivaldi, improvizația este un element obligatoriu, iar viziunea oferită de acest proiect e de a reliefa această paralelă cu muzica jazz. Vivaldi este etalonul recurent, toate improvizațiile în stilul celorlalți compozitori fiind încadrate în ariile sale. George Enescu – un mare admirator al muzicii lui Vivaldi și Johann Sebastian Bach – puternic influențat de acesta și Béla Bartók au recreat universul improvizatoric al folclorului din acest spațiu geografic în întreaga lor creație, fiind elementul definitoriu al muzicii lor.

Seria concertelor din cadrul turneului internațional online JAZZT Vivaldi susținute de renumita soprană Rodica VICĂ (România-Austria), alături de ImpRoWien Ensemble (Austria-România): Cristian SPĂTARU pian și orchestrator, Cristian RUSCIOR - vioară 1, Gratiela ARANYOSI - vioară 2, Hannah BERGHOFER – violă și Florian Cristian DRAGOMIR – contrabas, se va desfășura până pe 4 mai 2021.

Rodica VICĂ, soprană – este invitata celor mai importante opere și filarmonici atât din țară, cât și din străinătate, fiind, în același timp, câștigătoare a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul I la Concursul Internațional de muzică barocă „La Stravaganza” din Cluj-Napoca, Premiul al II-lea la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreți ș.a. Printre ultimele succese profesionale ale sopranei se numără concerte alături de orchestra Musica Ricercata, debutul la Müpa Budapest, Musikverein Viena, Konzerthaus Berlin și premiera mondială a nou-descoperitului oratoriu Strigoii de George Enescu, alături de Orchestra Simfonică Radio Berlin. De asemenea, tot ea a realizat și premiera discografică a acestei fascinante lucrări enesciene, apărută la casa de discuri Capriccio, iar în anul 2019 acest oratoriu a fost prezentat la Berlin. Printre următoarele evenimente importante în cariera artistei se numără debuturile la Opera de Marseille și în cadrul Festivalului George Enescu, în anul 2021. Soprana Rodica Vică se numără printre puținii artiști români specializați și în muzică barocă, interpretările sale având mereu o bază de cercetare științifică, acest lucru dovedindu-l și prin teza sa de doctorat intitulată Stileme, influențe și surse händeliene revelate în creația de operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart.

 

 

Ansamblul ImpRoWien are o componență româno-austriacă și este format din cinci muzicieni stabiliți la Viena. La inițiativa dirijorului și compozitorului Cristian Spătaru, ansamblul a luat naștere pentru a îmbina specializarea muzicală a celor cinci cu creativitatea și spiritul improvizatoric, atât de necesare muzicianului contemporan. Această fuziune atrage publicul de orice vârstă, făcându-i pe cei mici și pe cei tineri să se alăture concertelor de stil clasic, iar melomanilor experimentați stârnindu-le curiozitatea de a descoperi noi valențe muzicale.

Jam Circle: cercul rămâne deschis

 

Un nou proiect de jazz și performance revitalizează scena culturală carantinată a României. Artiștii din Jam Circle vin cu aer proaspăt în plămâni și te invită să vibrezi pe muzici originale regrupate în vremuri neobișnuite, după ce, de-a lungul timpului, au împărțit scena cu muzicieni de renume mondial precum Chick Corea, Robert Glasper, Dianne Reeves, Jan Garbarek sau Antonio Sanchez.

În lipsa concertelor, a spațiilor culturale deschise, a publicului live, jazz-ul contemporan autohton s-a distanțat mai mult decât fizic și social, s-a retras în spatele ușilor închise, e în pericol de atrofiere. Pentru a preîntâmpina acest fenomen, The Jam Community a creat un spațiu sigur în care artiști din toată țara s-au adunat pentru a cânta, lucra și improviza împreună. În urma acestor sesiuni audio-video s-au cristalizat opt portrete ale jazz-ului tânăr românesc de azi. Urmele contextului pandemic se văd și se simt, dar la fel de intens vibrează și bucuria scufundării în muzică alături de ceilalți.

The Jam Community este un grup de prieteni și muzicieni cărora le place să se joace, să improvizeze și să exploreze noi teritorii sonore. Muzică africană, blues, jazz, soul, funk, rock, dub, disco, hip hop, drum and bass, nu jazz — ei nu refuză nicio sursă de inspirație, niciun pretext pentru a interacționa neîngrădit, dând cu share la experiențe eliberatoare ale realului.

Dincolo de dimensiunea cathartică, proiectul Jam Circle este începutul unei acțiuni de arhivare și documentare a scenei actuale de jazz, care debutează cu proiecte muzicale aflate în strânsă legătură cu centrul comunității, incluzând atât artiști experimentați, cât și muzicieni la început de drum. Șase dintre band-uri au fost invitate direct să-și prezinte proiectele, în timp ce alte două au fost descoperite prin concurs: Adi Stoenescu Group, Marta Popovici & On the Fly, Muntet, A-C Leonte & The Bash, The Jam Community & Singer Takeover, Arcuș Quartet, cărora li s-au alăturat Ineffable (Miercurea Ciuc) și 7th Sense (București).

Cercul va fi completat cu un album Jam Circle — o compilație audio care adună cele mai intense lucrări ale artiștilor invitați. Și fiindcă artele vizuale dansează alături de muzică, studioul în care au avut loc înregistrările este pictat de IRLO, cunoscutul street artist nomad a cărui amprentă poate fi întâlnită în întreaga Europă.

×