x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Toboşarul care se "duelează” cu "Cel mai rapid pianist din lume”

Toboşarul care se "duelează” cu "Cel mai rapid pianist din lume”

de Dana Andronie    |    02 Noi 2012   •   13:24
Toboşarul care se "duelează” cu "Cel mai rapid pianist din lume”

Pregătirile pentru concertul HAVASI Symphonic de sâmbătă, 3 noiembrie, au intrat în linie dreaptă. Un spectacol al contrastelor, inovaţiei şi măreţiei, HAVASI Symphonic Concert Show se va bucura de un program artistic impresionant într-o îmbinare surprinzătoare de stiluri muzicale diferite. Spectacolul se bazează pe nu mai puţin de şase tematici prin intermediul cărora se ajunge la grandiosul "Final”, unde toţi artiştii vor fi pe scenă. Aflat pentru a doua oară în România, Havasi - Cel mai rapid pianist din lume” - şi-a exprimat dorinţa de a se plimba prin Bucureşti pentru câteva ore, capitala fiind unul dintre oraşele sale de suflet. În ceea ce priveşte dorinţele din culise, pianistul a solicitat o varietate de alimente sănătoase, fructe proaspete, dar şi diverse tipuri de ciocolată neagră. De asemenea, pentru se menţine în formă, Havasi a mărturisit că face mult sport şi aleargă zilnic zece kilometri. Accesul pentru concert se va face începând cu ora 19:00, spectacolul fiind programat pentru ora 20:00. Accesul în incinta Sălii Palatului nu va fi permis cu: aparate de fotografiat profesionale (DSLR – cu obiectiv detaşabil) sau semi-profesionale, aparate video de filmat şi/sau de înregistrat audio, dar şi cu orice fel de sticle, recipiente, mâncare sau obiecte contondente. Până la concert, vă oferim un interviu cu Endi - toboşarul care se "duelează” cu "Cel mai rapid pianist din lume”

Jurnalul Naţional: Ce te-a determinat să te apuci de tobe?

M-am apucat de muzică la o vârstă atât de fragedă, încât nu mai ştiu exact cum am ales tobele. Mama şi bunica mea au cântat la pian şi mă gândesc că şi acest aspect a avut un impact asupra mea. Nici părinţii mei nu pot explica ce anume a determinat dragostea mea atât de puternică pentru muzică. Îmi doream să cânt la tobe, indiferent de orice. Nu a fost nevoie de muncă de convingere din partea celor apropiaţi.

Endi: Câţi ani aveai când te-ai urcat prima oară pe o scenă?

Doar 6 ani. Am cântat împreună cu chitaristul trupei Hooligans, alături de care am fost pe scenă până în ziua de astăzi. Am făcut muzică împreună încă de la gradiniţă, iar primul concert l-am avut la vârsta de 9 ani, în oraşul natal. Totul era la un nivel foarte incipient, însă entuziasmul pentru muzică şi pentru ceea ce făceam era foarte mare.

La ce alte instrumente mai cânţi?


Alături de tobe, pot cânta şi la chitară. Mi-ar plăcea să învăţ să cânt ceva deosebit la pian, o compoziţie a toboşarului meu preferat: Tommy Lee. Piesa este intitulată "Home Sweet Home”.
 
Ce alte calităţi admiri la un toboşar?

Consider că orice artist ar trebui să fie foarte bun în tot ceea ce face şi să cânte din tot sufletul. Ar trebui să cânţi la fiecare concert ca şi cum ar fi ultimul din viaţa ta. Un toboşar ar trebui să aibă un stil propriu de interpretare, foarte bine definit. Şi asta nu înseamnă neapărat solo-urile de tobă, ci mult mai mult de atât.

Cum a început colaborarea ta cu Havasi, "cel mai rapid pianist din lume”?

Relaţia mea de prietenie cu Havasi a început acum 12 ani. În acea perioadă nu ne gândeam că vom ajunge să lucrăm împreună şi să facem muzică. Mai târziu, idea de a alătura cele două instrumente într-un show a apărut în discuţie din ce în ce mai mult. Acum trei ani, Havasi a compus "Freedom”. I-am cerut partiturile şi am compus partea de tobe în doar două zile. Ulterior, ne-am întâlnit în studio şi amândoi am fost de acord că piesa sună incredibil. Sper că şi publicul nostru va crede acelaşi lucru şi va iubi genul muzical la fel de mult cum îl iubim şi noi.

Ce părere ai despre publicul din România?

Cu siguranţă, este unul dintre cele mai entuziaste publicuri în faţa cărora am cântat. Iubesc faptul că cei care vin la spectacole apreciază muzica de calitate şi sunt recunoscători pentru ceea ce faci pe scenă.

Proiectul "Drum and Piano” este unul dintre cele mai spectaculoase momente ale Symphonic Concert Show. Ce ti-ai dori ca publicul sa isi imagineze in timpul sau?

E: Sper ca Havasi si cu mine sa putem transmite cum se cuvine energia imensa a "Drum and Piano”. Aceasta parte a concertului se invarte intre frenezie si profunzime, plans si ras, gama de sentimente transmisa fiind extrem de larga.

HAVASI Symphonic Concert Show va avea loc pe 3 noiembrie, la Sala Palatului din Bucuresti, ultimele biletele fiind disponibile in reteaua magazinelor Diverta, magazinul Muzica, libraria Mihai Eminescu, Sala Palatului sau online, pe www.myticket.ro.

×
Subiecte în articol: muzica tobosar pianist