x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Vedete internaționale Eurovision Song Contest pe scena Finalei Naționale din 1 martie. Loreen, Ulrikke şi Sandro, pe scena show-ului de la Sala Sporturilor din Buzău

Vedete internaționale Eurovision Song Contest pe scena Finalei Naționale din 1 martie. Loreen, Ulrikke şi Sandro, pe scena show-ului de la Sala Sporturilor din Buzău

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Feb 2020   •   18:22
Vedete internaționale Eurovision Song Contest pe scena Finalei Naționale din 1 martie.  Loreen, Ulrikke şi Sandro, pe scena show-ului de la Sala Sporturilor din Buzău

Duminică, 1 martie, Televiziunea Română a pregătit fanilor Eurovision un mărţişor special: prezenţa în spectacol a uneia dintre cele mai iubite câştigătoare ale concursului Eurovision Song Contest, Loreen, precum şi a doi dintre concurenţii ediţiei din acest an - Ulrikke Brandstorp, reprezentanta Norvegiei şi Sandro, din partea Ciprului. 

LOREEN, vedetă de talie internaţională, este cea mai cunoscută câştigătoare a concursului Eurovision din ultimii 10 ani. Artista a lansat pe scena concursului cea mai descărcată melodie din istoria acestui prestigios concurs, “Euphoria”.

Având origini suedeze şi marocane, interpreta şi compozitoarea Loreen a devenit star internaţional în 2012, atunci când a câştigat Eurovision Song Contest cu hit-ul „Euphoria”, ajuns în fruntea clasamentelor din 21 de ţări. Albumul său de debut, „Heal” (2012),  a ajuns în topurile din multe state europene. În 2017, Loreen a lansat cel de-al doilea album, „Ride”, prin care artista îşi dezvăluie o altă latură muzicală, invitând publicul să o însoţească în călătoria sa către libertatea creativă. Loreen a continuat cu o muzică de tip soul nomad, graţie înclinației sale către pop-ul alternativ. Construind punţi între diferite culturi, credinţe, cauze şi tradiţii, fiecare capitol al muzicii sale de până acum a ţintit punerea în valoare a cauzelor în care artista crede cu tărie.

În 2020, interpreta din Stockholm se întoarce la inspiraţia pe care i-o oferă originile sale berbere. În traducere literală, Imazighen, cum îşi spun locuitorii Africii de Nord, înseamnă „oameni liberi”. Având moştenirea bogatei culturi berbere și, totodată, crescută fiind în Suedia şi recunoscută la nivel mondial prin muzica sa, Loreen promovează cu succes valorile de suflet ale poporului său.

Sunt atât de fericită să revin în frumoasa Românie! Îmi face mare plăcere să ştiu că reprezentanta din acest an a României se numără printre fanii mei. Îi doresc succes în urmatoarele etape ale concursului! Ne vedem la Buzău pe 1 martie!” declară Loreen

Duminică seara, în premieră, Roxen se va întâlni la Buzău si cu doi dintre artiştii cu care va concura pe 12 mai, în prima semifinală de la Rotterdam.  Este voba despre Ulrikke Brandstorp şi Sandro.

Ulrikke Brandstorp, în vârstă de 24 ani, vine din Sarpsborg, Norvegia și este câştigătoarea din acest an a Melodi Grand Prix  - Selecţia Naţională Eurovision din ţara sa, cu balada "Attention". Ea este şi autoarea acestei piese pe care a scris-o în colaborare cu Kjetil Morland (câştigătorul  MGP din 2015) şi Christian Ingebrigtsen (membru al formaţiei A1).

În 2018, Ulrikke a obţinut locul 2 în concursul TV "Stjernekamp", ceea ce a dus la alegerea ei ulterioară în alte show-uri Tv . Ulrikke este un nume cunoscut în rândul fanilor Melodi Grand Prix şi Eurovision Song Contest încă din 2017, când a participat la Selecţia Naţională, ajungând până în finala acesteia cu piesa „Places”.

În plus, din toamna anului trecut până în luna martie a acestui an, Ulrikke poate fi urmărită în reprezentaţiile Teatrului Folketeateret din Oslo, unde joacă rolul lui Liesl, unul dintre rolurile principale din musicalul „Sunetul Muzicii”.

Despre prezenţa sa la Finala Națională pentru Eurovision 2020, Ulrikke mărturiseşte: "Sunt extrem de emoţionată şi onorată de invitaţia de a vizita România şi de a lua parte la spectacolul Televiziunii Române de duminică. Sunt îndrăgostită de fanii Eurovision din România, care m-au sprijinit atât de mult în ultimele luni. Va fi pentru prima dată când ajung în România, aşa că de-abia aştept să văd această ţară şi să mă întâlnesc cu fanii de aici!”

Sandro, reprezentantul Ciprului pe scena de la Rotterdam, s-a născut în urmă cu 24 de ani în Germania, ţară în care locuieşte și în prezent. Pe numele său Alessandro H. Ruetten, artistul are descendenţă americană şi greacă. Aceasta este si motivul pentru care,  în decembrie 2019, a fost selectat intern de televiziunea publică din Cipru pentru a reprezenta această ţară. În luna mai, la Rotterdam, Sandro va interpreta pentru Cipru piesa „Running”,  compusă de australianul Alfie Arcuri, interpretul australian care a castigat Premiul SRTv – SRR la editia din 2019 a Festivalului International Cerbul de Aur.

Încă de când avea 4 ani, Sandro a început să cânte (voce şi percutie). Bucurandu-se de sustinerea familiei sale , de la varsta de 8 ani a inceput sa cânte si la chitară, apoi, de la 19 ani, la pian. Când avea 15 ani, a înfiinţat prima sa trupă, apoi a început să scrie şi să îşi producă singur piesele muzicale, de regulă rock şi pop. Dincolo de talentul său ca instrumentist, Sandro are atât o voce deosebită, cât şi abilitatea de a transmite publicului emoţiile şi mesajul piesei.

Din 2014, Sandro a ales să urmeze o carieră solo cu piese pop, R&B şi trap-soul şi a început să compună muzică „autentică, adevărată, care să atingă sufletul oamenilor”.

Debutul lui Sandro la televiziune a avut loc în 2018, când a participat la show-ul „Vocea Germaniei” reuşind, la audiţiile „în orb”, să întoarcă toate cele 4 fotolii ale juraţilor. Câteva luni mai târziu, în 2019, lui Sandro i s-a propus să reprezinte Statele Unite la festivalul “New Wave”, cel mai prestigios eveniment al cântecului internaţional  din Rusia, transmis în direct de principalul canal al Televiziunii Publice din această ţară.

Prezenţa sa ca finalist la acest mare eveniment a reprezentat lansarea carierei de artist pe plan  internaţional atât ca interpret, cât şi ca producător şi compozitor.  „Buna România, eu sunt Sandro şi mă bucur să fiu alături de voi în Finala Naţională din 1 martie. Cipru soseste la Buzău, de-abia aştept să ne întâlnim acolo. Mulţumesc şi ne revedem curând!”, declară artistul.

 

Eurovision Song Contest 2020 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă - alături de România - alte 40 de țări.

 Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de Duncan Laurence, reprezentantul Regatului Țărilor de Jos, cu piesa “Arcade”.

 În urma tragerii la sorţi din data de 28 ianuarie, pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei, România va intra în concurs în data de 12 mai, în cea de-a doua parte a primei semifinale.

 În ordine alfabetică, ţările care vor intra alături de România în prima semifinală sunt: Australia, Belarus, Irlanda, Lituania, Macedonia de Nord, Rusia, Slovenia, Suedia (prima parte), respectiv Azerbaidjan, Belgia, Croaţia, Cipru, Israel, Malta, Norvegia, Ucraina (partea a doua).

 În cea de-a doua semifinală (14 mai) vor concura: Austria, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Islanda, Moldova, Polonia, San Marino, Serbia (prima parte) şi Albania, Armenia, Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Georgia, Letonia, Portugalia (partea a doua).

 

În finala de la Rotterdam a concursului Eurovision 2020 din 16 mai vor intra în concurs 26 de ţări: primele 10 ţări din fiecare semifinală şi cele şase calificate direct (Big Five plus ţara gazdă).  Chiar dacă vor concura direct în finală, cele şase ţări vor putea vota, în semifinale, astfel: Germania, Italia, Regatul Ţ ărilor de Jos (Olanda) în prima semifinală, iar Franţa, Spania şi Marea Britanie în cea de-a doua semifinală.

Atât semifinalele, cât şi finala internaţională a ESC 2020 vor fi transmise live pe TVR.

 

×