x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Violonistul Bogdan Văcărescu și pianistul Julian Jacobson, în seria Concertelor Enescu de la Londra

Violonistul Bogdan Văcărescu și pianistul Julian Jacobson, în seria Concertelor Enescu de la Londra

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Mai 2019   •   16:48
Violonistul Bogdan Văcărescu și pianistul Julian Jacobson, în seria Concertelor Enescu de la Londra

Seria „Concertelor Enescu”, popularul program permanent al Institutului Cultural Român din Londra care, în acest an, împlinește 12 ani de când este organizat fără întrerupere, continuă, pe 2 mai, cu un recital de excepție. Protagoniștii evenimentului sunt Bogdan Văcărescu, remarcabil violonist român stabilit în metropola londoneză, și Julian Jacobson, unul dintre cei mai cunoscuți pianiști britanici ai momentului.

Cei doi muzicieni vor oferi publicului meloman o selecție bogată și variată de piese îndrăgite și capodopere mai rar auzite, din programul serii făcând parte, alături de Sonata Nr. 2 Op. 6 pentru vioară și pian a lui George Enescu, lucrări de Beethoven, Brahms, Chopin, Tomaso Antonio Vitali și Mario Castelnuovo-Tedesco, precum și o compoziție proprie a pianistului Julian Jacobson.

 

Bogdan Văcărescu a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București și la Academia Regală de Muzică din Londra, avându-i ca profesori pe Paul Ratz și Gyorgy Pauk. Stabilit în Marea Britanie, muzicianul - care interpretează cu aceeași iscusință muzică clasică, dar și rock, world music sau muzică de film - a cântat pe unele dintre cele mai mari scene din lume, de la Ateneul Român până la Opera din Sydney, și a colaborat cu nume mari ale scenei muzicale mondiale, precum violonistul britanic Nigel Kennedy. Bogdan Văcărescu a înregistrat coloane sonore pentru filme și documentare, în special în colaborare cu câștigătorii premiului Oscar, Stephen Warbeck și Gabriel Yared. A mai colaborat cu BBC Radio și TV, ABC TV, Paprika, The Cat Empire, Graffiti Classics, She'Koyokh și Secret Cinema, cochetând cu multe genuri muzicale diferite. Albumul său ‘Violin and Piano Thrillers’ a primit o recenzie de 5 stele în revista Musical Opinion.

 

Julian Jacobson a studiat la Royal College of Music, Queen’s College Oxford și cu marele pianist Louis Kentner. El este, de asemenea, membru fondator al Orchestrei Naționale de Jazz de Tineret. Cu o carieră ce cuprinde aproape cinci decenii, pianistul a concertat pe cele mai importante scene muzicale din Londra și Marea Britanie, precum și în peste patruzeci de țări din întreaga lume. La începutul carierei sale a colaborat cu mulți dintre soliștii și ansamblurile de top din Marea Britanie, precum London Sinfonietta, Music Projects London și Capricorn. Numirea sa, în 1992, ca șef al departamentului de pian la Colegiul Regal de Muzică din Țara Galilor l-a îndreptat spre o mai mare concentrare pe cariera de solist, incluzând aici interpretarea ciclului complet al sonatelor lui Beethoven. În prezent, Julian Jacobson este Președintele Beethoven Piano Society din Europa. Este activ, de asemenea, ca și compozitor și, în prezent, este profesor la Royal College of Music și Royal Birmingham Conservatoire, precum și profesor invitat la Xiamen University China.

 

Seria „Concertelor Enescu”, ce se desfășoară încă din anul 2007, este un program permanent al ICR Londra în cadrul căruia muzicieni români şi străini sunt invitați să își demonstreze măiestria, aducând în același timp și un omagiu geniului creativ al lui George Enescu.

×