x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ziua Iei la Casa Artelor Dinu Lipatti: expoziții, audiții, recital

Ziua Iei la Casa Artelor Dinu Lipatti: expoziții, audiții, recital

25 Iun 2021   •   15:12
Ziua Iei la Casa Artelor Dinu Lipatti: expoziții, audiții, recital

Încă de la înființare, Casa Artelor Dinu Lipatti celebrează anual „Ziua Iei”, promovând Arta și Cultura prin reperele esențiale ale identității naționale. Legendarul pianist și compozitor Dinu Lipatti a iubit folclorul și tradițiile românești, acestea fiind o sursă de inspirație pentru creația sa. Sărbătoare a portului românesc, Ziua Internațională a Iei are loc în fiecare an în data de 24 iunie, fiind eveniment mondial cu ocazia căruia oameni din întreaga lume poartă bluza tradițională, ia românească.

Astfel, sâmbătă 26 iunie 2021, de la orele 19:00, sunteți invitați în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, să vedeți Expoziția „Ii Breaza” de Anda Mănescu, o parte din cea mai mare colecție de ii artizanale de Breaza, cusute de mână, în spiritul tradiției de pe Valea Prahovei, dar și expozițiile permanente ale Casei Lipatti - „Dinu Lipatti – viața și opera” și „Familia Lipatti și prietenii”. Totodată, timp de o oră puteți vizita Casa Lipatti, o bijuterie arhitectonică amplasată în inima Capitalei, construită în anul 1902, unul dintre primele proiecte ale arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirile bucureștene emblematice precum Primăria Municipiului București, Arcul de Triumf sau Banca de Investiții.

De la orele 20:00, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti va vea loc Recitalul Extraordinar de muzică românească clasică și folclorică susținut de soprana Ana Cebotari și pianistul Alexandru Mihai Burcă. Programul va începe cu un Omagiu dedicat Legendarului pianist și compozitor Dinu Lipatti prin interpretarea compoziției sale, Liedul „Green”, parte din ciclul de „Cinci Melodii” pe versuri de Paul Verlaine. Programul va continua cu lieduri de inspirație folclorică de Tiberiu Brediceanu – „Cine mă aude cântând”, „Vai bădiță dragi ne-avem” – și cu piese din repertoriul folcloric românesc de legendă interpretate într-o viziune modernă - „Mocirița”, „Mi-am făcut bundiță nouă” sau „Lie Ciocârlie”.

Seara va continua cu proiecția filmului „Pădureanca”, un film românesc din anul 1987 regizat de Nicolae Mărgineanu. Scenariul este scris de Augustin Buzura și Nicolae Mărgineanu după o nuvelă omonimă de Ioan Slavici. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Manuela Hărăbor, Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Șerban Ionescu.

Soprana Ana Cebotari s-a născut dincolo de Prut, într-un sat liniștit, dar vocea ei, de-o limpezime uluitoare, a purtat-o prin lumea întreagă. Soprana Ana Cebotari a început să cânte de la o vârstă fragedă, iar pentru a învăța muzica a fost nevoită să parcurgă zilnic 10 km până la școala din satul vecin, timp de trei ani. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, și-a făcut debutul pe scena Operei Naționale, iar criticii o consideră una dintre cele mai promițătoare soliste ale generației tinere. Soprana Ana Cebotari sau Lia Ciocârlia din România are în spate premii naționale și internaționale, concerte pe importante scene ale lumii.

Pianistul Alexandru Mihai Burcă s-a născut la Brăila în 1987. Este absolvent al Universității de Muzică București unde a studiat cu profesorii Steluța Radu, Viniciu Moroianu, Verona Maier, Șerban Dimitrie Soreanu. Din anul 2005 colaborează cu muzicieni și artiști renumiți în proiecte de diferite facturi muzicale susținând concerte în țară și străinătate (Franța, Germania, Kazahstan, Norvegia, Anglia, Canada, Italia), în calitate de solist sau în cadrul mai multor ansambluri de muzică de cameră sau orchestre, dar și ca acompaniator al unor renumiți soliști de operă și operetă. În prezent este profesor corepetitor la Universitatea Națională de Muzică București și poate fi ascultat și văzut la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

×