x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

02 Dec 2019   •   11:23
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Primăria Municipiului Bucureşti prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită, marți 3 decembrie 2019, între orele 18.00-21.30, la cea de-a V-a Ediţie a programului cultural „LIPATTI SPECIAL”, dedicat persoanelor cu nevoi speciale.

După succesul înregistrat la primele patru ediţii ce au avut loc pe 1, 22 septembrie, 27 octombrie și 10 noiembrie 2019, cea de-a V-a Ediţie a programului „Lipatti Special”, finanţat de Primăria Generală a Capitalei şi organizat  în parteneriat cu DGASPC Sector 1, DGASPC Sector 3, Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta”, Asociația Nevăzătorilor din România și Asociația „Un Pas Împreună”, se desfășoară cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual la data de 3 decembrie.

Programul cultural „Lipatti Special” este unic în România și s-a născut din dorința regizoarei și pianistei Alice Barb, Director Fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”, de a deschide cu drag porțile Casei Lipatti persoanelor cu nevoi speciale din tot spectrul de dizabilități și de a le oferi, lunar, acces la artă și cultură, prin intermediul unor evenimente dedicate. De asemenea, prin programul cultural „Lipatti Special” invitații au posibilitatea să se întâlnească cu artiști excepționali, cu mari personalități ale culturii românești și să socializeze într-un spațiu elegant, încărcat de istorie, în inima Capitalei.

În data de 3 decembrie, de la orele 18.00, persoanele cu nevoie speciale precum şi însoţitorii acestora se vor putea bucura de Expoziția „Programul Lipatti Special”, dar și de expozițiile permanente dedicate marelui pianist și compozitor român Dinu Lipatti:  „Dinu Lipatti - viaţa şi opera” şi „Familia Lipatti şi prietenii”. Totodată, vor avea loc ateliere de creație pe teme muzicale realizate de artiștii de la „Art Time Atelier”, iar publicul va avea ocazia să asculte piese înregistrate în interpretarea marelui pianist Dinu Lipatti. În Salonul de Muzică va fi proiectat filmul „Sonată pentru omul bun” de Ruxandra Țuchel. Documentarul prezintă oaspeților interviuri și mărturii valoroase ale personalităților care l-au cunoscut pe Dinu Lipatti, punându-i în valoare talentul incontestabil.

Programul va continua de la orele 19:00 cu un Recital Extraordinar de chitară și percuție susținut de artiștii Maxim Belciug și Gabriel Bălașa. Protagoniștii formează un duo insolit, un melanj de clasic cu răstălmăciri exuberante, exotisme pline de culoare, sunete care încălzesc inima și armonii ce-și iau zborul de pe partitură, țâșnind dintr-o lume interioară unde muzica e lumină. Maxim Belciug este chitaristul încântărilor, cel care se încăpăţânează să creadă că „frumuseţea va mântui lumea”, iar Gabriel Bălaşa este percuţionistul inspirat şi isteţ, apreciat pentru prezenţa sa creativă. În program au fost incluse piese de la muzică clasică barocă, rusească, spaniolă, americană și din repertoriul românesc.

De la orele 20:00 va avea loc Recitalul Extraordinar de muzică românească interbelică susținut de tenorul Vlad Miriță și de pianistul Alexandru Burcă. Vlad Miriță a fost solist al primei scene lirice a țării până în anul 2014, scenă pe care a evoluat în roluri precum Arturo în „Lucia di Lammermoor”, Ismaelle în „Nabucco”, sau Alfredo în „La Traviata”. Tenorul Vlad Miriță este o personalitate complexă și abordează și repertoriul muzicii ușoare, astfel încât a reprezentat România în anul 2008 la Concursul Internațional Eurovision. Alexandru Burcă este angajat al Teatrului National de Opereta și Musicall „Ion Dacian”. Din anul 2005 colaborează cu muzicieni și artiști renumiți susținând concerte în țară și străinătate în calitate de solist sau în cadrul mai multor ansambluri de muzică de cameră sau orchestre, dar și ca acompaniator al unor cunoscuți soliști de operă și operetă. Programul celor doi artiști cuprinde: „Iubesc femeia”, „Zaraza”, „Sub balcon”, „Drumu-i lung” și alte piese celebre.

Evenimentul este dedicat persoanelor cu nevoi speciale şi însoţitorilor acestora, iar accesul se face în limita locurilor disponibile, doar pe bază de rezervare la numărul de telefon: 031.4252563.

×